Επικεφαλής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Να μην ξεχαστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν»

Επικεφαλής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:  «Να μην ξεχαστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν»

Σε δήλωσή του από την Καμπούλ ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπ Γκράντι, απήθυνε έκκληση να μην γίνει αφορμή ο πόλεμος στην Ουκρανία για να «ξεχαστεί» η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει το Αφγανιστάν. Ο ίδιος υπογράμμισε στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στην αφγανική πρωτεύουσα πως «όλη η προσοχή του κόσμου αυτήν τη στιγμή στρέφεται στην Ουκρανία» και ότι: «το μήνυμά μου ερχόμενος εδώ είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις άλλες καταστάσεις, όπου η προσοχή και οι πόροι είναι απαραίτητοι, και το Αφγανιστάν είναι μια από αυτές».

«Οι κίνδυνοι απόσπασης της προσοχής είναι πολύ υψηλοί. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να προωθείται, ανεξάρτητα από τον αριθμό άλλων κρίσεων στον κόσμο που ανταγωνίζονται αυτήν στο Αφγανιστάν» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζουμε μετά από τέσσερις δεκαετίες σύγκρουσης και μετά την πρόσφατη περίοδο ξηρασίας, τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η άνοδός τους  βύθισε την χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ απηύθυνε τη μεγαλύτερη έκκλησή του για βοήθεια για μια μόνο χώρα, δηλαδή 5 δισεκ. δολάρια, ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν.

Μια έκθεση την Τρίτη από την οργάνωση του ΟΗΕ που συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια ανέφερε ότι το εντυπωσιακό 96% των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων του Αφγανιστάν δεν έχουν αρκετό φαγητό.

Στην Καμπούλ, ο Γκράντι συναντήθηκε επίσης με ηγέτες ταλιμπάν την Τρίτη (15/03). Επιπλέον αναμένεται να ταξιδέψει στις νότιες επαρχίες Κανταχάρ και ανατολική Νανγκαρχάρ πριν αναχωρήσει την Πέμπτη.

Ωστόσο στα πλαίσια συνέντευξής του στο Associated Press αναφερόμενος στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκείνο των Ταλιμπάν, είπε πως οι ηγέτες τους δημιουργούν δομές και αναπτύσσουν στρατηγικές για το πώς να αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα ζητήματα καθώς μεταβαίνουν από τον πόλεμο στην διακυβέρνηση και τη λειτουργία καθημερινών κρατικών θεμάτων.

Η ίδια η HCR είχε απευθύνει έκκληση για 340 εκατομμύρια δολάρια για το 2022 αλλά επί του παρόντος δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει παρά σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστία. «Πρέπει να πιέσουμε γιατί οι ανάγκες είναι ίδιες σήμερα με τον Σεπτέμβριο”, αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν, πρόσθεσε ο Φίλιπο Γκράντι, για τον οποίο “η γενναιόδωρη απάντηση πρέπει να συνεχιστεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter