Επικίνδυνα παιχνίδια από όρκες στα ανοιχτά της Ιβηρικής χερσονήσου (Video)

Επικίνδυνα παιχνίδια από όρκες στα ανοιχτά της Ιβηρικής χερσονήσου (Video)

Ένα νέο ριψοκίνδυνο χόμπι έχουν αναπτύξει ορισμένες φάλαινες-δολοφόνοι τις τελευταίες εβδομάδες: το κυνήγι βαρκών, και το σπάσιμο των πηδαλίων τους. Οι επιστήμονες προβληματίζονται για τη νέα αυτή συμπεριφορά των συμπαθών κητών.

Νέα συμπεριφορά

Οι όρκες, που παρά το προσωνύμιο «φάλαινες-δολοφόνοι» είναι στην πραγματικότητα μέρος της οικογένειας των δελφινιών, δεν είναι γνωστές για την επιθετικότητά τους εναντίον των ανθρώπων. Ωστόσο, από το 2020, η περίεργη νέα συμπεριφορά παρατηρήθηκε σε μια ομάδα φαλαινών στα ανοιχτά της Ιβηρικής. Το παιχνίδι τους είναι πολύ απλό, αλλά μπορεί να αποβεί καταστροφικό: σπρώχνουν τη λαγουδέρα από τα πλοιάρια μέχρι να σπάσουν… Έχουν αναφερθεί αρκετές «επιθέσεις», τόσο στη Βόρεια Θάλασσα όσο και στο στενό του Γιβραλτάρ. Μεγάλη απήχηση έχουν τα σχετικά βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok.

@parleyfortheoceans Orcas sinking boats off the Iberian peninsula! Many collisions have taken place since 2020, with recent escalations… 😳 #orcas #orcawhale #killerwhale #oceannews #environmentalnews #marinelife ♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya

Αθώες «διαδράσεις»

Οι επιστήμονες επιμένουν να αποκαλούν τις… συναντήσεις αυτές «διαδράσεις», αφού η πρόθεση των κητών είναι μάλλον παιχνιδιάρικη παρά επιθετική, αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Παλιότερα, οι όρκες βουτούσαν κάτω από τα πλοιάρια ή μπορεί και να ωθούσαν το σώμα τους πάνω τους. Από το 2020 και μετά, οι όρκες ακουμπούν, σπρώχνουν ή ακόμα καθοδηγούν βάρκες. Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αντίληψή μας για τις «διαδράσεις» αυτές μπορεί να είναι προκατειλημμένες, αφού αυτό που για τους ανθρώπους φαίνεται ως επίθεση, για τις όρκες είναι ένα αθώο παιχνίδι.

Μια νέα, εν εξελίξει, έρευνα παρουσίασε κομμάτια ξύλου που έμοιαζαν με λαγουδέρα σε άγριες όρκες, οι οποίες προσπάθησαν να τις σπρώξουν όπως εκείνες στα πλοία. Οι ερευνητές που μελετούν το φαινόμενο εκτιμούν ότι τους αρέσει να σπρώχνουν και να σπάνε τις λαγουδέρες, σαν να είναι παιδιά 6-7 ετών, που απλά ζυγίζουν τρεις τόνους το καθένα… Υπογραμμίζουν ότι αν η πρόθεση ήταν να βυθίσουν τις βάρκες θα μπορούσαν να το κάνουν με μεγάλη ευκολία.

Εξάπλωση του παιχνιδιού

Το παιχνίδι φαίνεται να εξαπλώνεται, με πολλούς να κάνουν λόγο για αυτό-ΟΡΚΑ-νωση των φαλαινών… Το 2022, υπήρξαν 207 αλληλεπιδράσεις , σύμφωνα με στοιχεία από την ομάδα εργασίας, από 197 το 2021 και 52 το 2020. Αρχικά, συνέβησαν κυρίως μέσα και γύρω από το στενό του Γιβραλτάρ, κατά μήκος των ακτών της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Γιβραλτάρ, αλλά ο αγωνιστικός χώρος έχει διευρυνθεί για να συμπεριλάβει τις ακτές του Μαρόκου και της Γαλλίας. Οι αλληλεπιδράσεις ακολουθούν τις μεταναστευτικές διαδρομές των όρκων, λένε οι ειδικοί.

Μόνο περίπου 35 Ιβηρικές όρκες έχουν εντοπιστεί και ο συνολικός πληθυσμός πιστεύεται ότι είναι λιγότερες από 50. Από αυτές, οι 15 είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στις συναντήσεις με τα σκάφη. Σύμφωνα με την Cruising Association, τρία γιοτ βυθίστηκαν το 2022 και το 2023 μετά από αλληλεπιδράσεις με όρκες. Το να σπάσει εντελώς το πηδάλιο μπορεί να ανοίξει μια τρύπα και το νερό μπορεί να ορμήσει μέσα, βυθίζοντας το σκάφος. Ακόμη και όσοι πλέουν σε ανθεκτικά αγωνιστικά σκάφη, με εφεδρικά πηδάλια και υπηρεσίες διάσωσης κοντά, μπορούν να βρουν την εμπειρία τρομακτική.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter