Έπειτα από αρκετές αναβολές το όγδοο και τελευταίο φιλμ από τις «Επικίνδυνες αποστολές» βγαίνει στις αίθουσες στις 22 Μαΐου.
Το 1994 είχε περάσει ελάχιστος καιρός από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στα τεφτέρια των μεγαλοπαραγωγών του Χόλιγουντ ο φάκελος «κατασκοπεία» ήταν έτοιμος να μπει στο ψυγείο –αν όχι στην κατάψυξη– ώσπου σε ένα μίτινγκ της Paramount έπεσε ο πρώτος σπόρος αμφιβολίας: «Και τι θα γίνει δηλαδή αν βγάλουμε τώρα μια νέα κατασκοπική ταινία;». Οσο περνούσε ο χρόνος η σκέψη όχι μόνο ωρίμαζε αλλά και αναπτυσσόταν με αρκετή ευρηματικότητα, ενώ αρκετά στελέχη θυμήθηκαν τις χρόνιες προσπάθειες του στούντιο να βγάλει κάποια στιγμή μια κινηματογραφική εκδοχή της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «Επικίνδυνες αποστολές», τα δικαιώματα της οποίας ανήκαν στην Paramount.
Όταν έμαθε τις φήμες ο 33χρονος τότε Τομ Κρουζ ενθουσιάστηκε, καθώς ήταν η αγαπημένη του σειρά στην παιδική του ηλικία. Μίλησε με τους υπεύθυνους και δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει τον ρόλο του κατασκόπου Ίθαν Χαντ, οπότε όλα πήραν τον δρόμο τους. Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Μπράιαν Ντε Πάλμα κόστισε 80 εκατομμύρια δολάρια, βγήκε στις αίθουσες τον Μάιο του 1996 με τίτλο «Επικίνδυνη αποστολή» και έκανε παγκόσμιες εισπράξεις της τάξης των 457 εκατομμυρίων δολαρίων ανοίγοντας την όρεξη και για τη συνέχεια.
Εν αρχή ην η TV
Πριν από την ταινία πάντως υπήρχε η τηλεοπτική σειρά. Βασισμένο σε μια ιδέα του Μπρους Γκέλερ, ενός απλού γραφιά ανάλαφρων σίριαλ της αμερικανικής τηλεόρασης αλλά με σπουδές Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας στο Γέιλ, το τηλεοπτικό «Mission impossible» βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα του CBS στις 17 Σεπτεμβρίου 1966. Ο Γκέλερ εμπνεύστηκε μια σειρά που θα συνδύαζε το μυστήριο και την κατασκοπική δράση σε μια νεωτερική (για την εποχή των 60s) τηλεοπτική φόρμουλα. Εχοντας την εμπειρία των τηλεοπτικών γουέστερν («The rebel», «The rifleman», «Rawhide») ο Γκέλερ έκανε θραύση με τη σειρά, που την πήρε εξ ολοκλήρου πάνω του ως δημιουργός, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος κερδίζοντας το Emmy στην πρώτη κιόλας σεζόν.
Η σειρά γνώρισε επτά χρόνια συνεχούς επιτυχίας, με το τελευταίο επεισόδιο να βγαίνει στον αέρα στις 30 Μαρτίου 1973. Το 1988 επιχείρησαν να την πλασάρουν ανανεωμένη και ξαναβγήκε στο δίκτυο του ABC για άλλες δύο σεζόν και 35 επεισόδια, χωρίς όμως την επιτυχία της πρώτης περιόδου. Δεν ήταν πάντως όλα ρόδινα εξαρχής για τον Γκέλερ, που έπρεπε να βρει σημαντικούς υποστηρικτές για το σχέδιό του. Για καλή του τύχη η Λούσι Μπολ (η πραγματική βασίλισσα της αμερικανικής τηλεόρασης στα 60s) και ο σύζυγός της Ντέσι Αρνάζ πείστηκαν από το πρότζεκτ και άναψαν το πράσινο φως στις «Επικίνδυνες αποστολές» μέσω της εταιρείας παραγωγής Desilu που είχαν ιδρύσει από το 1950.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως στα πρώτα επεισόδια ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής. Ο ορθόδοξος Εβραίος Στίβεν Χιλ είχε θέσει ως όρο στο συμβόλαιό του να μη δουλεύει από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τη δύση του ήλιου του Σαββάτου.
Οι απουσίες του σταδιακά επεκτάθηκαν και σε άλλες μέρες, με συνέπεια να γυρίζονται αρκετές σκηνές με γυρισμένη την πλάτη του (φυσικά ανήκε σε άλλον ηθοποιό), ενώ μερικές αποστολές χρειάστηκαν να ολοκληρωθούν από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, καθώς ο αρχηγός τους… απουσίαζε! Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν η αντικατάσταση του Στίβεν Χιλ από τον Πίτερ Γκριβς, που συνδέθηκε με τις καλύτερες μέρες της σειράς. Στα μεγάλα ονόματα που πήραν μέρος στις τηλεοπτικές «Επικίνδυνες αποστολές» συναντάμε ακόμη τον Λίοναρντ Νιμόι (τον περίφημο Σποκ του «Star Trek»), που συμμετείχε σε 49 επεισόδια την τριετία 1969-71, τον Μάρτιν Λαντάου, τον Σαμ Ελιοτ και τη Λέσλι Αν Γουόρεν.

Ενα εντυπωσιακό franchise
Με την αλλαγή της χιλιετίας, τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο φιλμ της σειράς, ήρθε το σίκουελ σε σκηνοθεσία Τζον Γου. Ο Κινέζος σκηνοθέτης ήταν μεγάλη φίρμα τότε στο Χόλιγουντ χάρη στο «Face off» και αποφάσισε να συνθέσει μια ξέφρενη και στιλιζαρισμένη περιπέτεια που είχε ως σήμα κατατεθέν τον πρωταγωνιστή να κρέμεται στο κενό από έναν βράχο της Γιούτα. Η κόστους 125 εκατομμυρίων δολαρίων «Επικίνδυνη αποστολή 2», αν και πήρε μέτριες κριτικές (σε αντίθεση με τα θετικά σχόλια της πρώτης ταινίας), κατάφερε να μαζέψει 546 εκατομμύρια δολάρια από τις παγκόσμιες αγορές.
Το τρίτο φιλμ («Επικίνδυνη αποστολή 3») που γύρισε ο Τζέι Τζέι Εϊμπραμς το 2006 είχε ακόμη πιο μεγάλο μπάτζετ (150 εκατομμύρια) αλλά και τα πρώτα σημάδια κορεσμού, με αποτέλεσμα την περιορισμένη εμπορική απήχηση (μόλις 398 εκατομμύρια δολάρια οι εισπράξεις) και την απόφαση να μπει προσωρινά φρένο στην παραγωγή.
Πέντε χρόνια μετά επιχειρήθηκε μια νέα επανεκκίνηση με το «Πρωτόκολλο φάντασμα» του Μπραντ Μπερντ, ο οποίος είχε κερδίσει στο παρελθόν δύο Οσκαρ για animation («Ρατατούης» και «Απίθανοι»). Οι φρέσκες ιδέες του Μπερντ οδήγησαν το φιλμ σε νέο πεδίο δόξης λαμπρό καθώς και στην πιο πετυχημένη συγκομιδή της σειράς, αφού συγκέντρωσε σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια έχοντας κοστίσει μόνο 145 εκατ.
Το «Μυστικό έθνος» (2015) του Κρίστοφερ Μαγκουάιρ χαρίζει μια εντυπωσιακή σκηνή καταδίωξης που κορυφώνεται με τον Ίθαν καβάλα σε μια χιλιάρα μηχανή να διασχίζει τους γκρεμούς της Ινδίας, ενώ το επόμενο φιλμ («Η πτώση», 2018) προσφέρει την πιο αξέχαστη σκηνή καταδίωξη της σειράς: ο ήρωας επιχειρεί να διανύσει ανάποδα στην κυκλοφορία το Παρίσι με μια BMW (φόρος τιμής στο πρώτο αυτοκίνητο της σειράς) έχοντας πίσω του να τον καταδιώκει σχεδόν ολόκληρη την αστυνομική δύναμη της γαλλικής μεγαλούπολης.
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά η περίφημη σειρά ταινιών εξακολουθεί να γράφει ιστορία με τον ίδιο πάντα πρωταγωνιστή στις επάλξεις. Εχουμε την απορία αν ο Κρουζ εξακολουθεί να γυρνά ακόμη και τώρα τις επικίνδυνες σκηνές μόνος. To… κόβουμε κομματάκι δύσκολο και λόγω ηλικίας αλλά κυρίως μετά το στραπάτσο που έπαθε με το σπάσιμο του αστραγάλου του στη διάρκεια των γυρισμάτων της έκτης ταινίας τον Αύγουστο του 2017.
Μάλιστα, λόγω εκείνου του ατυχήματος και της τρίμηνης καθυστέρησης στα γυρίσματα μέχρι να αναρρώσει ο Κρουζ, ο προϋπολογισμός της «Πτώσης» άγγιξε τα 178 εκατομμύρια, τα περισσότερα από κάθε άλλο φιλμ του franchise. Από την πρώτη κιόλας ταινία του 1996 ο Κρουζ αποφάσισε να μεταμορφωθεί σε Ίθαν Χοκ χωρίς αντιγραφείς, χωρίς ψεύτικα εφέ. Η πρώτη σοβαρή πρόκληση ήρθε όταν στο δεύτερο φιλμ του Τζον Γου αναρριχάται ο ίδιος στα βουνά της Αριζόνα και της Γιούτα με το κενό από κάτω του. Απέδειξε ότι δεν πάσχει από υψοφοβία όταν σκαρφάλωσε στο πιο ψηλό κτίριο του Ντουμπάι στο «Πρωτόκολλο φάντασμα». Εκεί που έδωσε όμως ρεσιτάλ θάρρους ήταν όταν δέθηκε έξω από το αεροπλάνο που πετούσε σε ύψος 1.500 μέτρων στο «Μυστικό έθνος».

Τίτλοι τέλους
Για το νέο φιλμ πολλές αλλαγές έχουν ακουστεί. Όμως το χαρακτηριστικό μουσικό θέμα του Λίο Σάφερ θα ακουστεί και πάλι. Θυμίζουμε πως το θέμα του Αργεντινού μουσικοσυνθέτη απέσπασε το Grammy πρωτότυπου μουσικού θέματος γραμμένου για τηλεοπτική σειρά το 1968, ενώ πριν από μερικά χρόνια πήρε την πρώτη θέση στα δημοφιλέστερα ringtones της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, πληροφορίες κάνουν λόγο για εντυπωσιακές και πάλι σκηνές έντασης που κόβουν την ανάσα.
Η ταινία «Εσχατη λύση» αποτελεί τη συνέχεια του φιλμ «Επικίνδυνη αποστολή: Θανάσιμη εκδίκηση – Μέρος πρώτο» και είναι η πιο ακριβή της σειράς (400 εκατομμύρια δολάρια μπάτζετ), με το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων να πραγματοποιείται σε Νορβηγία και Νότια Αφρική. Εκτός από τον Τομ Κρουζ, τους ρόλους τους επαναλαμβάνουν οι Βανέσα Κέρμπι, Βινγκ Ρέιμς, Αντζελα Μπάσετ και Σάιμον Πεγκ, ενώ πίσω από την κάμερα βρίσκεται για τέταρτη διαδοχική φορά ο Κρίστοφερ Μαγκουάιρ, που ανανέωσε εντυπωσιακά τον μύθο των «Επικίνδυνων αποστολών». Μέχρι στιγμής το διάσημο franchise βρίσκεται στο top 5 των πλέον επιτυχημένων κινηματογραφικών παραγωγών στην ιστορία του σινεμά, με εισπράξεις που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.