Επιστολή ιατροδικαστών σε Φλωρίδη – Καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες εργασίας

Επιστολή ιατροδικαστών σε Φλωρίδη – Καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες εργασίας

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, M.Sc. Ιωάννης Καλλιαρέκος, καταγγέλλει την «αθόρυβη εγκατάλειψη των ιατροδικαστικών υπηρεσιών» που «άφησε στάσιμες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες του κράτους δύο δεκαετίες πίσω» την ίδια ώρα μάλιστα που «το οργανωμένο έγκλημα και η βία έκαναν άλματα στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Καλλιαρέκος αναφέρεται σε «βαριά αθηρωμάτωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του κράτους», σημειώνοντας ότι «όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν ότι η έλλειψη κατάλληλων και πλήρως στελεχωμένων εργαστηρίων στις υπηρεσίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθυστερούν την ιατροδικαστική διερεύνηση και άρα την απονομή της δικαιοσύνης μέχρι δύο επιπλέον χρόνια».

Ακόμα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, M.Sc. Ιωάννης Καλλιαρέκος, στην επιστολή του επισημαίνει:

«Εργαζόμαστε στους δυσωδέστερους μολυσματικούς χώρους. Αν κινούμασταν συντεταγμένα εναντίον της πολιτείας και απαιτούσαμε να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη υγειονομική νομοθεσία, πολλά από τα νεκροτομεία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του κράτους, όπως καλά γνωρίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα είχαν κλείσει κυριολεκτικά χτες. Εν κατακλείδι το συμμάζεμα των υπηρεσιών προϋποθέτει ειλικρινές ενδιαφέρον και αποστασιοποίηση από την παραμόρφωση που προκαλεί το προσωπικό και συντεχνιακό συμφέρον».

Ο κ. Καλλιαρέκος δεν περιορίζεται μόνο στην καταγγελία του αλλά εισηγείται προς τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης και μια σειρά μέτρα προκειμένου να καταστεί αποδοτικότερη η λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του κράτους.

Τι ακριβώς κατά την εισήγηση του πρέπει να δρομολογηθεί:

  • Η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των απαραίτητων εργαστηρίων συνιστούν αρχή αδιαπραγμάτευτη για την αποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών μας.
  • Η μετεγκατάσταση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών σε δημόσια νοσοκομεία, όσο και αν κάποιοι δεν την ευνοούν, επειδή προτιμούν να είναι ανεξέλεγκτοι, είναι εγγύηση για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εξασφαλίζει τη συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες και εξειδικευμένα εργαστήρια και κατά περίπτωση ενδυναμώνει την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης τα οικονομικά οφέλη είναι πολλαπλά : Η μετεγκατάσταση στα νοσοκομεία περιορίζει αποφασιστικά τα έξοδα των υπηρεσιών (ενοίκια, έξοδα καθαριότητας, λειτουργικά έξοδα), παρέχει ασφάλεια εγκαταστάσεων, απαραίτητες υποδομές, εικοσιτετράωρο έλεγχο στη λειτουργία των υπηρεσιών και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
  • *Η νομιμοποίηση της διενέργειας ταριχεύσεων στα δημόσια νεκροτομεία (ιδιωτικό έργο) και η πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση καταβολής σχετικού τέλους υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης εξασφαλίζουν κάθε χρόνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα κατευθύνονται αλλού.
  •  Η σύνταξη και εφαρμογή εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, με καθηκοντολόγιο για ιατροδικαστές και λοιπούς εργαζόμενους ,θα περιορίσει τα συμπτώματα παθογένειας που εμφανίζουν μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων των ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα είναι παράδοξο ιατροδικαστές να εντέλλονται να διενεργήσουν νεκροτομή και αντί να νεκροτομούν, να εκδίδουν πιστοποιητικά θανάτου σαν να ήταν οι θεράποντες γιατροί, οι οποίοι παρίσταντο την ώρα του θανάτου.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter