Επικό: Δια χειρός Τσιάρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Μαυρωτάς και Δανέλλης

Επικό: Δια χειρός Τσιάρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Μαυρωτάς και Δανέλλης

Στην απόσυρση της απόφασης τοποθέτησης του Σπ. Δανέλλη στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προχώρησε ο Ν. Βούτσης, προκρίνοντας ως λύση την κλήρωση για την κάλυψη των εναπομεινάντων θέσεων της Επιτροπής από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών.

Τρεις ήταν οι υποψήφιοι (Σπ. Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς και Γρ. Ψαριανός) για την κάλυψη των δύο θέσεων, με τους Σπ. Δανέλλη και Γ. Μαυρωτάς να είναι τελικά εκείνοι που κληρώθηκαν από τον ίδιο τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα.

Σε ένα ακόμα αυτογκόλ οδήγησαν οι προειδοποιητικές καταγγελίες της ΝΔ προς τον πρόεδρο της Βουλής περί επικείμενης «κοινοβουλευτικής εκτροπής» λόγω της απόφασης του Ν. Βούτση για ορισμό του Σπ. Δανέλλη στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η εν λόγω Επιτροπή, στην οποία θα συζητηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια, απαρτίζεται από 55 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από 27 βουλευτές, η ΝΔ από 14, η ΔΗΣΥ από 4, το ΚΚΕ από 3, η Χ.Α. από 3, η Ένωση Κεντρώων από 1, οι ΑΝΕΛ από 1 και 2 ανεξάρτητοι βουλευτές. Τα δεδομένα αυτά όμως θα ανατραπούν από την επικείμενη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο. της ΔΗΣΥ, γεγονός που θα αποφέρει τη μείωση του αριθμού εκπροσώπησης του κόμματος της Φ. Γεννηματά από 4 βουλευτές σε 3. Το κενό αυτό θα αναπληρωθεί από την «ομάδα» των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι θα εκπροσωπούνται πλέον από 3 βουλευτές και όχι 2.

Με βάση το πλαίσιο αυτό, ο Ν. Βούτσης αποφάσισε με γνώμονα τον Κανονισμό της Βουλής ότι πέραν της εκπροσώπησης των ανεξάρτητων βουλευτών από τον Δ. Καμμένο, οι υπόλοιποι δύο θα προέκυπταν από κλήρωση. Εξ ου και η ανάκληση της απόφασής του για τοποθέτηση του Σπ. Δανέλλη. Οι βουλευτές που δήλωσαν διαθεσιμότητα -σύμφωνα με τα λεγόμενά του Ν. Βούτση- ήταν οι Σπ. Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς και Γρ. Ψαριανός. Η κλήρωση έγινε και -σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr δια χειρός του ίδιου του κ. Τσιάρα- οι βουλευτές που κληρώθηκαν ήταν οι Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Δανέλλης.

Ως εκ τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση κατόρθωσε να διευρύνει το συσχετισμό με τον οποίο θα «περάσει» η Συμφωνία από την Επιτροπή, αφού μετά την κλήρωση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών (σ.σ. διαλύθηκε η Κ.Ο. του Ποταμιού) που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας, η πλειοψηφία που σχηματίζεται είναι 29 βουλευτές υπέρ έναντι 26 κατά.

Στην περίπτωση που ο κ. Θεοχαρόπουλος παραμείνει στην Κ.Ο. της ΔΗΣΥ, γεγονός που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, τότε ο αριθμός των μελών της Επιτροπής θα ανέλθει σε 56 και το πιθανότερο αποτέλεσμα που θα προκύψει για την έκφραση γνώμη επί της Συμφωνίας θα είναι 29 υπέρ έναντι 27 κατά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter