Επικοινωνιακά παιγνίδια Μητσοτάκη για τυπικές ανακοινώσεις περί Θεσσαλίας με απόντα και πάλι τον Κικίλια

Επικοινωνιακά παιγνίδια Μητσοτάκη για τυπικές ανακοινώσεις περί Θεσσαλίας με απόντα και πάλι τον Κικίλια

Χωρίς τέλος συνεχίζονται οι επικοινωνιακές κινήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλία, καθώς την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου προέβαλε πως ο πρωθυπουργός «συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης» σε ευρεία πρωινή σύσκεψη χωρίς την παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για να ακολουθήσουν μετά απολύτως τυπικές ανακοινώσεις για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης στην περιοχή.

«Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντηση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή» βρέθηκαν στο τραπέζι της πρωινής σύσκεψης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργικό του επιτελείο είχε… φιλική συμμετοχή, από απόσταση και απολύτως τυπική παρουσία.

Οι ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών ζώων που έχουν συλλεχθεί, για τη διαχείριση των αποβλήτων και για την επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή, καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των αυτοψιών και καταγραφών κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές και τον αριθμό των αιτήσεων για την πρώτη αρωγή. Επιπλέον, γενικές αναφορές για τη «φιλοξενία των κατοίκων σε χώρους φιλοξενίας ή ξενοδοχεία» χωρίς περαιτέρω στοιχεία, για την παρουσία του Στρατού και της Πυροσβεστικής στην περιοχή, καθώς και για την τροφοδότηση της περιοχής με φάρμακα και άλλα απαραίτητα.

Αποτελεί απορίας άξιο για ποιον λόγο χρειαζόταν τα στοιχεία αυτά να περιληφθούν σε μία ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως για μία ακόμα ημέρα, οι αποφάσεις και οι συσκέψεις για την καταστροφή και την επόμενη ημέρα στην περιοχή διεξάγονται χωρίς την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στον Ant1, απορρίπτοντας την εξώθηση σε παραίτηση που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρο το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, πετώντας ουσιαστικά το γάντι πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου, και επιρρίπτοντας ευθύνες στα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και αλλού.

Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί «συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης» όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας επί του πεδίου κάποιους υφυπουργούς.

Συγκεκριμένα, δίπλα στον πρωθυπουργό, βρέθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γιάννης Μπρατάκος και άλλοι.

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.

Αναλυτικά τα ανακοινωθέντα:

«Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας, έγινε η ενημέρωση για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλινική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά ζητήματα υγιεινής, αλλά και επιπλέον παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερα μεγάλο βάρος δίνεται στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία πραγματοποιείται με βάση όλες τις υγειονομικές διατάξεις. Μέχρι σήμερα το πρωί στις 09:00, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Μέχρι στιγμή έχει γίνει διαχείριση (υγειονομική ταφή ή καύση) για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά.

Αναφορικά με τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποκομιδή τους σε γενικές γραμμές γίνεται ομαλά και μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των δήμων προς το ΧΥΤΑ της Λάρισας, τα απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικούς ΧΥΤΑ. Από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Παλαμά Καρδίτσας.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα θα γίνουν αναλυτικές δηλώσεις στην προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση στις 16:00 από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τα θέματα δημόσιας υγείας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και για μια σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο για την διαδικασία και την πορεία υλοποίησης της κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στις πρώτες ημέρες έχουν γίνει περίπου 4.500 αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, το δυναμικό των οποίων ενισχύεται σε καθημερινή βάση. Εκτιμάται ότι με το τέλος της σημερινής ημέρας οι αυτοψίες και οι καταγραφές θα ξεπεράσουν τις 5.000.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Μέχρι σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν 4.150 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 2.900 προσωρινές αιτήσεις, ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το ακραίο και πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο, η καταβολή προς τους κατοίκους των χωριών αυτών θα γίνει αυτόματα, χωρίς να υποβάλουν αίτηση, αλλά με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Σχετικά με τα ζητήματα της πρόσβασης, στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά και αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες. Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούσαν. Για τη φιλοξενία των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

Στο Βόλο έχουν διατεθεί χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας μετά από προσωρινή παραχώρησή τους από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.

Σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, του Μουζακίου και της Καλαμπάκας, όπου διατίθενται ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις του Πυροσβεστικής του Στρατού και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού και στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας. Τέλος, στην Εθνική Οδό, η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων, ωστόσο ο οδικός άξονας παραμένει κλειστός».

Διαβάστε επίσης

Έρευνα μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία διέταξε ο Άρειος Πάγος – Στο «μικροσκόπιο» Αγοραστός-Μπέος

Πλημμύρες Θεσσαλία: Χωρίς πόσιμο νερό για 9η ημέρα ο Βόλος – Ανυπολόγιστες ζημιές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter