Επικοινωνιακή βοήθεια Μητσοτάκη με vouchers για Βόρεια Εύβοια και Σάμο

Επικοινωνιακή βοήθεια Μητσοτάκη με vouchers για Βόρεια Εύβοια και Σάμο

Τη στιγμή που οι πολίτες δοκιμάζονται καθημερινά από την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, ενέργεια, καύσιμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί για ουσιαστικές λύσεις καταφεύγει σε μία σειρά από επιδόματα που μόνο ως «ασπιρίνες» μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς δεν αποτελούν ουσιαστικές λύσεις αλλά δίνονται με το βλέμμα στις κάλπες.

Σε μία προσπάθεια να καταπραΰνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που κλιμακώνεται και εκδηλώνεται με όλους τους δυνατούς τρόπους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη για επικοινωνιακούς λόγους «μοιράζει» επιδόματα και vouchers. Ένα από αυτά είναι η επιδότηση διακοπών σε βόρεια Εύβοια και Σάμο όπου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις άντεξε λιγότερο από δύο ώρες καθώς συμπληρώθηκε το όριο που είχε θέσει, αποδεικνύοντας τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του μέτρου.

Χαρακτηριστικό είναι πολίτες, που πίστεψαν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού πως θα μπορέσουν να πάνε διακοπές και να στηρίξουν τις δύο περιοχές που επλήγησαν, τηλεφωνούν στο documentonews.gr εκφράζοντας την οργή και την… απορία τους. «Πώς είναι δυνατόν η πλατφόρμα να είναι κλειστή στις 12 και στις 2 να έχουν συμπληρωθεί οι αιτήσεις;», αναρωτιέται αναγνώστης του documentonews.gr

Pass… δεν pass

Η πλατφόρμα North Evia – Samos Pass, μέσω της οποίας οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να κάνουν αίτηση για έκδοση 8.000 καρτών των 150 ευρώ για Βόρεια Εύβοια και 4.000 καρτών των 300 ευρώ για Σάμο, δεν έμεινε στον «αέρα» ούτε μια ώρα, καθώς έχει ήδη κλείσει από τις 13.23 για τη Σάμο και από τις 13.37 για την Εύβοια, μιας και συμπληρώθηκε το πλαφόν των αιτούντων.

Περισσότερες από 2.000 αιτήσεις έκδοσης κάρτας για τη Βόρεια Εύβοια και περισσότερες από 1.300 για τη Σάμο υποβλήθηκαν μόλις τα πρώτα 20 λεπτά της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας North Evia – Samos Pass σήμερα το μεσημέρι, Πέμπτη 30 Ιουνίου.  Στα πρώτα 45 λεπτά είχαν υποβληθεί 4.000 αιτήσεις για τη Βόρεια Εύβοια και 2.500 για τη Σάμο, ενώ σε 60 λεπτά από το άνοιγμα οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 6.000 για τη Βόρεια Εύβοια και έφταναν τις 3.500 για τη Σάμο.

Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη φάση αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από 25-29 Ιουλίου.

Περίπου στους 32.000 περιορίζονται οι δικαιούχοι που θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα ως κίνητρο για να επισκεφτούν τις δύο περιοχές, τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό.

Αναλυτικά τα ποσά και οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων

Συγκεκριμένα, μέσα από την πλατφόρμα vouchers.gov.gr οι δικαιούχοι μπορούν να εκδίδουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Η δράση δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και, ως εκ τούτου, αίτηση για το North Evia – Samos Pass έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όσοι πολίτες:

* είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2020 και

* δεν είναι δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο:

– του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022,

– του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της Δ.Υ.Π.Α. 2022 και της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού ή

– συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Διευκρινίζεται ότι για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μέχρι και το φορολογικό έτος 2020, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Το North Evia – Samos Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης ή διαμονής του, είτε από όσους ορίζονται ως «ωφελούμενοί» του, δηλαδή:

* τα ενήλικα τέκνα του που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 ή

* ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

Η δράση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, κατά τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτούνται την έκδοση των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών και να τις χρησιμοποιούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα διαρθρώνεται ανά μήνα, ως εξής:

Περίοδος χρήσης κάρτας Βόρεια Εύβοια Σάμος Περίοδος υποβολής αιτήσεων

Φάση 1 Έως και 31-07-2022 8.000 κάρτες των 150 Euro 4.000 κάρτες των 300 Euro Πέμπτη 30-06-2022

Φάση 2 Έως και 31-08-2022 4.050 κάρτες των 100 Euro 2.025 κάρτες των 200 Euro 25-07-2022 έως 29-07-2022

Φάση 3 Έως και 30-09-2022 7.300 κάρτες των 150 Euro 3.650 κάρτες των 300 Euro 25-08-2022 έως 31-08-2022

Φάση 4 Έως και 31-10-2022 2.000 κάρτες των 150 Euro 1.000 κάρτες των 300 Euro 26-09-2022 έως 10-10-2022

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας διεύθυνσης e-mail. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Αναλυτικά:

1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet.

2. Αμέσως μετά, καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί μέσω υπερσυνδέσμου και κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password) αντίστοιχα.

3. Στη συνέχεια, δηλώνει τον προορισμό της επιλογής του μεταξύ Σάμου και Βόρειας Εύβοιας.

4. Κατόπιν δηλώνει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα ενεργοποιηθεί, εφόσον εγκριθεί, η άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

5. Τέλος, ο πολίτης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάγεται σε κάποια από τις εξαιρέσεις της δράσης και επιλέγει «Υποβολή», ολοκληρώνοντας τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Η αξιολόγηση της αίτησης και η έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας θα διαρκεί μέχρι και τρεις εργάσιμες ημέρες. Μετά την έγκριση και έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας.

Διευκρινίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα στον τόπο της κατοικίας τους. Έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το North Evia – Samos Pass δηλώνοντας ως προορισμό μόνο τη Σάμο και το αντίστροφο. Επιπλέον, για την αποθήκευση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας απαιτείται κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών. Και τέλος, σε περίπτωση εγκεκριμένης αίτησης δεν επιτρέπεται η ανάκληση ή η υποβολή δεύτερης αίτησης.

Αναλυτικό οδηγό υπό μορφή ερωταπαντήσεων οι πολίτες μπορούν να βρουν στο vouchers.gov.gr/eviasamospass και για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μπορούν να απευθύντονται στο 215 215 7841 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 – 17:00).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter