Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αργά απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε ο Γιλντιρίμ.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή των Ιμίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του DocumentoNews.gr, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυστηρό ύφος σημείωσε την επικινδυνότητα που εμπεριέχουν οι προκλητικές κινήσεις των Τούρκων είτε με τα επεισόδια που δημιουργούνται στα Ίμια είτε με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εμφανίστηκε διαλλακτικός και η συνομιλία φαίνεται πως έληξε με κοινή συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Τις πληροφορίες του DocumentoNews.gr επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου καθώς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter