Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα

Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα

Σήμερα, Τετάρτη (20/6) στις 11 π.μ. τοπική ώρα συνέρχεται στα Σκόπια το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. 

Χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της πΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας.

Την συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως “πράξη ευθύνης και πατριωτισμού”, έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια .

Η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του για αύριο μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Διαβάστε επίσης: Πράσινο φως στη συμφωνία από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ – Αντιδράσεις από το VMRO

Ντιμιτρόφ: Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα

Την ανάγκη να περάσει αυτός ο νόμος από το Κοινοβούλιο με γρήγορες διαδικασίες, επισήμανε ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, νωρίτερα την Τρίτη.

«Το νομοσχέδιο, τόνισε, περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα για την εφαρμογή του νόμου της ΕΕ ως κομμάτι των πολιτικών κριτηρίων που αφορούν την περιφερειακή συνεργασία και τα διεθνή καθήκοντα. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 22α Ιουνίου. Έχοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές προοπτικές της χώρας, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο να προχωρήσουμε με fast-track διαδικασίες στην ψήφιση του νόμου», επισήμανε ο Ντιμιτρόφ.

Με τη συμφωνία, τόνισε ο υπ. Εξωτερικών, αφού επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας μας, η Ελλάδα έχει το καθήκον να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να αποστείλει ειδοποίηση στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ, ότι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ στην επέκταση της πρόσκλησης για ένταξη.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίο της ΕΕ τον Ιούνιο πλησιάζει, οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν στις 25-26 Ιουνίου, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι στις 28 Ιουνίου. Αυτές οι ημερομηνίες έχουν μεγάλη σημασία για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας μας και εξαρτώνεται από την επικύρωση της συμφωνίας. Για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, προτείνουμε το Κοινοβούλιο να αποφασίσει να προχωρήσει γρήγορα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η επικύρωση θα επιτρέψει στους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους σε δημοψήφισμα [που θα διεξαχθεί] το επερχόμενο φθινόπωρο», κατέληξε ο Ντιμιτρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter