Επιλογή των Γραμματέων των υπουργείων με δημόσια, ανοιχτή προκήρυξη

Επιλογή των Γραμματέων των υπουργείων με δημόσια, ανοιχτή προκήρυξη

Η επιλογή των γραμματέων των υπουργείων με δημόσια, ανοιχτή προκήρυξη, είναι σε εξέλιξη και η κυβέρνηση θα την πάει μέχρι τέλους, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, από το βήμα του 11ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση, την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου στην πράξη, μια πραγματική τομή στα χρονικά της Δημόσιας Διοίκησης που κάποιοι προσπαθούν και σήμερα να την τορπιλίσουν» είπε κ. Γεροβασίλη και συνέχισε: «Κάποιοι νόμιζαν ότι δεν θα τολμούσαμε μια τέτοια αλλαγή. Τους διαβεβαιώνω ότι θα πάμε μέχρι τέλους, γκρεμίζοντας το οχυρό του πελατειακού – ρουσφετολογικού κράτους».

Η υπουργός απάντησε στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας περί «διορισμών κολλητών, συγγενών και φίλων» και υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά για παροδική, εργασιακή απασχόληση. Οι συνεργάτες των βουλευτών και των υπουργών επιλέγονται βάσει ικανοτήτων, αλλά δεν παύουν να είναι άτομα με κοινή πολιτική αντίληψη και υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης. Και επίσης, ξέρουμε και πόσοι είναι. Γιατί εμείς δεν τους κρύβουμε από το σύστημα της “Απογραφής”, ανάμεσα σε άλλους συμβασιούχους. Είναι γνωστοί ποιοι είναι οι συνεργάτες των υπουργών».

Επιτέθηκε φραστικά στη ΝΔ για το γεγονός, όπως είπε, ότι για δεκαετίες η Δημόσια Διοίκηση ήταν «ασφυκτικά εγκλωβισμένη, στενά δεμένη με κομματικά, μικροπολιτικά συμφέροντα, μέσω πελατειακών σχέσεων».

«Από τη μια, τη χρησιμοποιούσαν για ρουσφετολογικούς σκοπούς και δημιουργία κομματικών στρατιών και από την άλλη, για εξυπηρετήσεις ημετέρων, που είχαν πάντα προνομιακή σχέση με την εξουσία. Και βέβαια, οι ίδιοι υποδείκνυαν ως την καλύτερη οδό επαγγελματικής αποκατάστασης μια θέση στο Δημόσιο. Αυτό ήταν το δικό τους “ελληνικό όνειρο”» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να αναλογιστούν τι θα συνέβαινε αν είχε «βγει» ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας για «αριστερή παρένθεση» και σημείωσε: «Αν ο πολιτικός σχεδιασμός της “αριστερής παρένθεσης” τους έβγαινε, αν η κυβέρνηση δεν είχε σταθερά και αποκλειστικά το βλέμμα της στραμμένο στην κοινωνία, αν αυτή η κυβέρνηση δεν έπαιρνε γενναίες αποφάσεις, το Δημόσιο, το κοινωνικό κράτος, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η διοικητική ανασυγκρότηση θα ήταν λέξεις χωρίς περιεχόμενο. Και “μεταρρύθμιση του κράτους” θα ήταν απλά οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Όμως, για εμάς, για την Αριστερά, για την ιστορία και την ιδεολογία της, για την ελπίδα και το μέλλον της κοινωνίας και κυρίως των αποκλεισμένων και των αδύναμων, η μοναδική ασπίδα είναι το κοινωνικό κράτος δικαίου. Γι αυτό είμαστε με τους ανθρώπους και όχι με τους αριθμούς. Τους χρειαζόμαστε τους αριθμούς, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αν δεν αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Γι αυτό δεν είμαστε ίδιοι και ούτε θα γίνουμε».

Αναφερόμενη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι κάνει γρήγορα βήματα στον τομέα της διοικητικής ανασυγκρότησης και τόνισε πως ο στόχος είναι να γίνει ξανά η περιοχή ισχυρός πόλος ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο Δημόσιο, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε ότι οι υψηλές ταχύτητες είναι αναγκαίες «ώστε το 2020 να παραδώσουμε μια αξιοκρατική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, αυτή που αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες».

«Δουλεύουμε με πολύ έντονους ρυθμούς για να καλύψουμε τα λειτουργικά και δομικά κενά, που παραλάβαμε» είπε και αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται, όπως:

-Ψηφιακά Οργανογράμματα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, τα οποία αποτυπώνουν τις δομές και τις πραγματικές τους ανάγκες. Αυτά συνοδεύονται για πρώτη φορά στη Δημόσια Διοίκηση από Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας, δηλαδή προσόντα και καθήκοντα για κάθε θέση στο Δημόσιο. Λειτουργικά κενά καλύπτει άμεσα το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αντικαθιστά τα όσα γνωρίζαμε για τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις. Τόνοι χαρτιών, άπειρες εργατοώρες, δεκάδες μήνες αναμονής για τη διεκπεραίωση, το ρουσφέτι που χρειαζόταν δυστυχώς για μια υπηρεσιακή διαδικασία, τελειώνουν οριστικά.

Έτσι, ο κάθε ενδιαφερόμενος αντί να ψάχνει για πολιτική παρέμβαση, βρίσκει τη διαθέσιμη θέση της αρεσκείας του και υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά.

-Δημοπρατείται το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Ανθρώπινου Δυναμικού, ένα έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

-Με δεδομένα όλα αυτά τα ψηφιακά εργαλεία το υπουργείο είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία ηλεκτρονικής αξιολόγησης των Δημοσίων υπαλλήλων.

-Εχουν ξεκινήσει οι κρίσεις Προϊσταμένων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

-Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και εξειδικεύεται με βάση τις ανάγκες και αρμοδιότητες κάθε υπουργείου.

-Δημιουργήθηκε το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφους του Δημοσίου (G-Cloud). Ένα σύγχρονο, Υπολογιστικό Κέντρο του Δημοσίου, που λειτουργεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε ένα σύγχρονο κτίριο, υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας, παρέχοντας ταχύτητα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στις πληροφοριακές υποδομές.

Το Υπολογιστικό Νέφος εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο, καθώς συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο συστήματα, που θα κόστιζαν πολλαπλάσια, αν λειτουργούσαν μεμονωμένα. Εκεί έχει εγκατασταθεί το σύστημα «Διαύγεια», σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας και λειτουργίας.

-Επανεκκίνηση των διαδικασιών για την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”, δηλαδή, την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιου Τομέα σε σχεδόν 40.000 κτίρια του Δημοσίου πανελλαδικά. Μεταξύ αυτών και σχολικά συγκροτήματα, κέντρα υγείας και άλλες, αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

-Προετοιμάζεται το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, μαζί με Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές. Ένα έργο που θα αλλάξει, όλα όσα ξέραμε για την καθημερινότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκδοθεί 54.913 Ψηφιακά Πιστοποιητικά για δημοσίους υπαλλήλους, ιδιώτες και επιχειρήσεις και επαγγελματικές ομάδες.

-Υλοποιήθηκε η πρώτη δράση της «Εθνικής Συμμαχίας για την Ψηφιακή Οικονομία» με αντικείμενο τις «Ψηφιακές Δεξιότητες για την Ανάπτυξη του Τουρισμού» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και της Google.

-Προετοιμάζεται η «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας», καθώς ολοκληρώνεται το τεχνικό δελτίο του έργου.

-Ενισχύεται η ανάπτυξη ανοιχτών δεδομένων (open data) και αυτή τη στιγμή διατίθενται 6.514 αναρτημένα σύνολα στο εθνικό portal data.gov.gr, στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

-Αναβαθμίζονται υφιστάμενες υποδομές, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter