Επιμένει η Κυβέρνηση: «Θα δοθεί μέρισμα ενός δισεκατομμυρίου»

Επιμένει η Κυβέρνηση: «Θα δοθεί μέρισμα ενός δισεκατομμυρίου»

Για μια ακόμη φορά ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαμονή κοινωνικού μερίσματος, από το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού.

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος θύμισε και την αντίστοιχη δήλωση του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ «πως θα υπάρξει μέρισμα ενός δισεκατομμυρίου, ενώ για το πως θα διανεμηθεί θα το γνωρίζουμε στα τέλη Νοεμβρίου».

Η κίνηση αυτή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έρχεται στον αντίποδα δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία οι θεσμοί έχουν εκφράσει διαφωνίες για το μέρισμα ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα ότι διαφωνίες έχει εκφράσει και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία με δεδομένο ότι σήμερα στις 15:00 ξεκινούν στο Χίλτον οι συζητήσεις με τους επικεφαλείς των θεσμών με βασικό θέμα των προϋπολογισμό.

Η αλήθεια είναι ότι οι Θεσμοί και ο ΥΠΟΙΚ με επιστολή του πέρυσι έχουν συμφωνήσει το όποιο υπερπλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό να «σπάσει« στα τρία με το ένα μέρος να πηγαίνει στο κοινωνικό μέρισμα, το άλλο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμα και το τρίτο στη μείωση του χρέους της χώρας.

Συνεπώς, λένε κυβερνητικές πηγές το ύψος του ποσού και το εύρος όσων θα ωφεληθούν θα εξαρτηθεί από την υπέρβαση του στόχου ο οποίος για το 2017 είναι στο 1,75% του ΑΕΠ. Δεν αποκλείεται δηλαδή αν το πλεόνασμα φτάσει στα επίπεδα του περσινού (3,7%) είναι κάτι παραπάνω από πιθανό το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί να προσεγγίσει το 1 δισ. €.

Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στα στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τα οποία, όπως είπε, δημιουργούν τις προϋποθέσεις και φέτος να ενισχυθούν πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση ενώ υπενθύμισε πως το 2016 1,6 εκατομμύρια πολίτες εισέπραξαν το έκτακτο βοήθημα.

Σχετικά με το ποιες κατηγορίες πολιτών θα είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, σημείωσε πως «η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές προτάσεις», ωστόσο παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως θα γνωστοποιηθούν όλα, στα τέλη Νοεμβρίου.

Για την έλευση (σήμερα) των επικεφαλείς των Θεσμών στην Αθήνα και την επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, για την τρίτη αξιολόγηση».

Σε ερώτηση για τα κοινωνικά επιδόματα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως θα υπάρξει εξορθολογισμός ενώ σε ερώτηση για τα αναδρομικά των βουλευτών, κατηγόρησε τη ΝΔ, για υποκρισία και ψεύδη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «αυτό που προσπάθησε να αναδείξει η ΝΔ, (να συνδέσει την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου) είναι απολύτως ψευδές» τη στιγμή μάλιστα που οι συγκεκριμένοι βουλευτές προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Για τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τις όποιες διαφωνίες έχει εκφράσει εσχάτως είπε «πως συμμετέχει στις κυβερνητικές αποφάσεις και στην υλοποίησή τους, μπορεί να έχει διαφορετική πτυχή σε λεπτομέρειες της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά τη στηρίζει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter