Επιμένει ο Σόιμπλε: Πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ δε θα υπάρξει

Επιμένει ο Σόιμπλε: Πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ δε θα υπάρξει

Αμετακίνητος από τις αρχικές του θέσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δήλωσε σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το γερμανικό κοινοβούλιο νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Bloomberg, είπε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν το ΔΝΤ εγκαταλείψει το τρέχον, κι επιχείρησε έτσι να βάλει τελεία στην “αντιμαχία” που ξεκίνησε με την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες

“Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί τις συμφωνίες – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον το ΔΝΤ διστάζει να συνεχίσει να συμμετέχει- τότε το πρόγραμμα θα τελειώσει”, είπε ο Σόιμπλε. «Διότι έτσι θα είχε καταστραφεί η προϋπόθεση για το πρόγραμμα σωτηρίας».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα και η Μπούντεστακ πιθανόν να μην έδινε την συγκατάθεσή της για τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις.

“Στη Γερμανία η νομολογία είναι απολύτως σαφής: Εάν το πρόγραμμα άλλαζε, θα έπρεπε να κάνουμε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα” δήλωσε ο Σόιμπλε και “δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να λάβουμε την συγκατάθεση της Μπούντεστακ επ΄αυτού”, διότι οι βουλευτές της είναι πιθανόν ότι θα εξέφραζαν την άποψη ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις, εάν οι Έλληνες δεν τηρούν τις συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, αποχώρηση του ΔΝΤ θα σημαίνει ότι η Ελλάδα απέτυχε να υλοποιήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας, συμπληρώνοντας ότι στη χώρα μας δόθηκε οικονομική βοήθεια από το 2010, υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου.

Δήλωσε μάλιστα επιτακτικά ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα διακοπεί, καθώς δεν θα ισχύει πλέον η βάση του.

Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν άσκοπο να προσπαθήσει να πειστεί το γερμανικό κοινοβούλιο για νέο ελληνικό πρόγραμμα.

H Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις συμφωνίες με τους δανειστές της διαφορετικά το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει περαιτέρω στο ελληνικό πρόγραμμα και (το πρόγραμμα) λήγει. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός. Η ομοσπονδιακή Βουλή, η Μπούντεστακ, ασφαλώς δεν θα ενέκρινε σε αυτήν την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα, προειδοποίησε ο Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, ο δήλωνε ότι το δημόσιο χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης είναι βιώσιμο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter