Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος εν μέσω πανδημίας

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος εν μέσω πανδημίας

Για δεύτερη φορά έπειτα από την άρνηση της Κυβέρνησης να την αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει τροπολογία για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου, σημειώνουν στην αιτιολογική έκθεση:

1. Από την πανδημία πλήττονται, επιπλέον των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονταν ήδη στο όριο της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας, και κοινωνικά στρώματα που πριν την πανδημία διατηρούσαν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

2. Η ανεπαρκής κυβερνητική στήριξη με μέτρα αποκλειστικά και μόνον εργαζομένων και επιχειρήσεων, αφήνει εκτός ενίσχυσης ή με ελλιπή ενίσχυση μεγάλο τμήμα πληττόμενου πληθυσμού που καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες διαβίωσης με μειωμένους πόρους. Άμεση συνέπεια της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και η συσσώρευση οφειλών σε ύδρευση και φυσικό αέριο.

3. Τέλος λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων και της αναγκαστικής εξ αποστάσεως εργασίας του 70% του δυναμικού του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι απαραίτητη η χρήση του διαδικτύου.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, προξενεί κατάπληξη η αδράνεια που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα, μη παρέχοντας ενίσχυση στα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας όπως έπραξαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς για να προλάβουν την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου.

«Γι’ αυτούς τους λόγους είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση του κράτους στους παρακάτω τομείς:

α. Δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών.

β. Δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 150-300 kw/μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού έως το τέλος του 2020 και την ένταξή αυτών σε κοινωνικό τιμολόγιο.

γ. Απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές.

δ. Ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Δικαιούχοι των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα είναι:

– Μονοπρόσωπα και μονογονεϊκά νοικοκυριά που κατά την περίοδο 1/3/2020 – 31/10/2020 υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και διμελή και πολυπρόσωπα νοικοκυριά που περιλαμβάνουν μέλη τα οποία ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: άτομα με αναπηρία, άνεργοι, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εργαζόμενοι με εργόσημο, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού.

– Προϋπόθεση ένταξης των νοικοκυριών στις προτεινόμενες διατάξεις είναι τα μέλη τους να έχουν αποδεδειγμένα υποστεί μείωση εισοδημάτων και να μην έχουν λάβει ενίσχυση μέσω των μέτρων της κυβέρνησης.

– Ειδικά για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά που στηρίζονται σε ένα μόνο εισόδημα, λαμβάνεται μέριμνα και καθίστανται δικαιούχοι των ως άνω παροχών ακόμη κι αν έχουν λάβει κρατική ενίσχυση με την προϋπόθεση ότι τα συνολικά εισοδήματά τους των τελευταίων 4 μηνών είναι έως 2.000 ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter