Επιμένει στην γενική καταστολή η κυβέρνηση

Στέλιος Πέτσας: Η ΕΛ.ΑΣ θα υλοποιήσει το σχέδιό της για απαγόρευση των συγκεντρώσεων-Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown

Επιμένει στην γενική αστυνομική απαγόρευση των συναθροίσεων η κυβέρνηση ενοχοποιώντας παράλληλα την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως ανεύθυνη.

Η Ελληνική αστυνομία θα υλοποιήσει το σχέδιό της για να αποτρέψει τις πορείες, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ σε ερώτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν τα πολιτικά κόμματα με την συμμετοχή και βουλευτών αποφασίσουν να κάνουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Δεν θα γίνει πορεία» είπε απερίφραστα ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ανεύθυνη συμπεριφορά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση για την θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που γνωμάτευσε ότι είναι αντισυνταγματική η γενική αστυνομική απαγόρευση των συναθροίσεων απάντησε: «Κατ' αρχάς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο, δεν έχει κανέναν ρόλο να δίνει γνωμοδοτήσεις, η ενέργειά της ξεφεύγει από τη νομιμότητα. Όπως έχουν τοποθετηθεί πολλοί συνταγματολόγοι είναι συνταγματική η απαγόρευση. Είναι αδιανόητο να τοποθετούνται πριν αποφανθεί ο φυσικός δικαστής. Δεν πρόκειται για αντισυνταγματική ενέργεια».

Στο ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δεν δεχθούν την πρόταση του πρωθυπουργού απάντησε ότι «θα εκτεθούν απέναντι στην κοινή γνώμη».

Ο κ. Πέτσας είπε ακόμη ότι είμαστε σε πόλεμο και οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες είναι κρίσιμες. Σημείωσε ακόμη ότι «Δεν εξετάζουμε κάποια περαιτέρω σκλήρυνση, οι επόμενες ενέργειες την κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας. Πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση της καραντίνας». 

Κλείσιμο σχολείων και εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού 

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη για να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε έχει ήδη ανασταλεί, από σήμερα και για δύο εβδομάδες, η δια ζώσης λειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα. Είναι, όμως, απολύτως σαφές ότι η αναστολή δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό. Το πρόβλημα - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - δεν είναι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον, αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς και από δασκάλους και διοικητικό προσωπικό...Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις των συνοδών τους. Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της. Για τη διατήρηση της επαφής των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία, άρχισαν από σήμερα το πρωί να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη, επιτυχημένη πρακτική που είχε υιοθετηθεί και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου θα ξεκινήσει για τη βαθμίδα αυτή και η τηλεκπαίδευση. Θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μμ για τα νηπιαγωγεία.

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών, μπορούν να εργάζονται είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, είτε θα κάνουν χρήση άδειας.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμόζει η κυβέρνηση για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) έκαναν το τριήμερο από την Παρασκευή έως και την Κυριακή συνολικά 195.000 ελέγχους και κατέγραψαν 6.279 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 536.700 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε δύο (2) καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια ΜΕΘ, έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από αυτά, τα μισά περίπου είναι ΜΕΘ για COVID περιστατικά. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες οι κλίνες στις Μ.Ε.Θ. ανέρχονταν σε 930, εκ των οποίων οι 229 διατίθεντο για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Το δεύτερο είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο εμβόλιο: «Η χώρα μας – με τις προαγορές που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – εξασφάλισε 25 εκ. δόσεις και προχωρά στον σχεδιασμό του εμβολιασμού, εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Αύριο στις 14.00 στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων Covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού τα εμβόλια».

Οικονομικά μέτρα στήριξης

Για τα μέτρα στήριξης ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι "Πριν τα Χριστούγεννα, θα δοθεί ενίσχυση σε άτομα που δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της Πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο νομοσχέδιο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττόμενων από το lockdown τριών εβδομάδων που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται τροπολογία που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Η τροπολογία θα προβλέπει το «πάγωμα» αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες, ενώ θα ενταχθούν κι άλλες ρυθμίσεις όπως η παράταση του ΦΠΑ στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη προχωράμε στην υλοποίηση του 4ου κύκλου, τις προσεχείς ημέρες, και του 5ου κύκλου, τον επόμενο μήνα, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με σημαντικά διευρυμένο πεδίο δικαιούχων. Και στους δύο κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο Κράτος, ενώ αθροιστικά θα διοχετευθούν πόροι συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Έτσι, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα ξεπεράσει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, η συνολική «ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αναμένεται να υπερβεί τα 11-12 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.