Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού ο Γάλλος πρωθυπουργός ενώ η χώρα έχει παραλύσει (Photos & Video)

Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού ο Γάλλος πρωθυπουργός ενώ η χώρα έχει παραλύσει (Photos & Video)

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα έχουν βγει στους δρόμους, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ δηλώνει στο κοινοβούλιο ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive που διενεργήθηκε για λογαριασμό των RTL και AEF Info, το 62% των Γάλλων υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα, μολονότι το 69% θα ήθελε μια “ανακωχή για τα Χριστούγεννα”.

Η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την πανεθνική απεργία και τις διαμαρτυρίες εργατικών συνδικάτων που θέλουν την κατάργηση του σχεδίου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Η δημοκρατική και συνδικαλιστική αντιπολίτευση στο σχέδιό μας είναι απολύτως θεμιτή. Όμως έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τι είναι το σχέδιό μας και η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο Φιλίπ στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο υπερασπιζόμενος «τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος» που θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υφίστανται τώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει βάσει της μεταρρύθμισης στα 62 έτη, αλλά «ένα σύστημα μπόνους-εκπτώσεων» παροτρύνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν για μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι τα 64 χρόνια τους, για να πάρουν πλήρη σύνταξη, κάτι που έχει στόχο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης. Πρόκειται για μια «ισχυρή» παρότρυνση για να αποχωρήσει κανείς στα 64, σύμφωνα με τον ίδιο.

Έτσι στην σημερινή κινητοποίηση μετέχουν εκτός από τα συνδικάτα που τάσσονται υπέρ της συνολικής απόσυρσης της μεταρρύθμισης αυτής (CGT, FO, Solidaires, κλπ.) και το CFDT, το μεγαλύτερο συνδικάτο στη Γαλλία, το CFTC και το Unsa.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει στο τέλος ότι πρέπει να πατήσει το στοπ», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του συνδικάτου FO Ιβ Βεϊριέ.

Η κυβέρνηση κάλεσε τα συνδικάτα να δείξουν υπευθυνότητα, αλλά οι αντιτιθέμενοι στην μεταρρύθμιση επιρρίπτουν την ευθύνη στην αδιαλλαξία, όπως λένε, της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive που διενεργήθηκε για λογαριασμό των RTL και AEF Info, το 62% των Γάλλων υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα, μολονότι το 69% θα ήθελε μια “ανακωχή για τα Χριστούγεννα”.

Μαζικές κινητοποιήσεις με τα συνδικάτα στους δρόμους – 13η ημέρα

Για πρώτη φορά σύσσωμα σήμερα τα συνδικάτα εργαζομένων στη Γαλλία κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση κατά την 13η ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίες εξακολουθούν να παραλύουν το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Στόχος των αντιτιθέμενων στο νέο καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι να πραγματοποιηθεί σήμερα μια μαζική κινητοποίηση που θα αναγκάσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποδυναμωθεί από την παραίτηση του αρχιτέκτονα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ο οποίος είναι ύποπτος για σύγκρουση συμφερόντων.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Παραίτηση ενός «άριστου» του Μακρόν αρμόδιου για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών για το συνταξιοδοτικό στη Νάντη (Video)

Πρόκειται για την τρίτη ημέρα πανεθνικής απεργίας και διαδηλώσεων που πραγματοποιείται από την αρχή του μήνα στη Γαλλία. Στις 5 Δεκεμβρίου είχαν κατέβει στους δρόμους περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στη χώρα. Στην επόμενη, στις 11 του μήνα, η συμμετοχή του κόσμου ήταν λιγότερη από τη μισή (339.000). Ωστόσο σήμερα για πρώτη φορά στην κινητοποίηση μετέχουν όλα τα συνδικάτα ως και τα πιο μεταρρυθμιστικά, όπως το CFDT, από το οποίο ο Μακρόν μπορεί να περίμενε ότι θα υιοθετούσε την μεταρρύθμισή του.

Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Νάντη (δυτικά), στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταδίδει από την πόλη το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο C News.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσαν τα συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση. Τους προηγούμενους μήνες η Νάντη αποτέλεσε κατ΄επανάληψη σκηνικό συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και οργανώσεις τις ριζοσπαστικής αριστεράς.

Παράλυτες οι συγκοινωνίες 

Παράλληλα με την 3η ημέρα διεπαγγελματικών διαδηλώσεων και απεργιών, σήμερα συνεχίζεται για 13η ημέρα η απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως στο μετρό του Παρισιού και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μολονότι έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές.

«Θα πρέπει να πάω περπατώντας», λέει ένας 20χρονος φοιτητής της δημοσιογραφίας. «Αυτήν την εβδομάδα έχουμε εξεταστική, θα πρέπει να οργανωθούμε για να είμαστε εκεί εγκαίρως» για τις εξετάσεις, σημείωσε.

Οι μισές γραμμές του μετρό παραμένουν και σήμερα εντελώς κλειστές, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση εκατοντάδων χιλιομέτρων στους δρόμους του Παρισιού και των προαστίων του.

«Προσπαθώ να πάω στην Λιόν και δεν ξέρω ακόμη αν θα φτάσω. Συμμερίζομαι πραγματικά τα κοινωνικά ιδεώδη των απεργών (…) αλλά γίνεται δύσκολο για τους ανθρώπους», δήλωσε στο AFP μια γυναίκα στον σταθμό της Λίλλης, στη βόρεια Γαλλία.

Την ίδια ώρα στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται βελτίωση της κατάστασης καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων. «Οι Γάλλοι θα μείνουν στην αποβάθρα του σταθμού για τις γιορτές των Χριστουγέννων;», διερωτάται η εφημερίδα Le Figaro που πρόσκειται στη δεξιά.

«Ο Ντελεβουά στη σύνταξη»

«Τα συνδικάτα στους δρόμους για να λυγίσουν την κυβέρνηση», είναι ο τίτλος της Le Figaro, ενώ η Liberation, η οποία πρόσκειται στην αριστερά, επιμένει στον θόρυβο που προκάλεσε η αποχώρηση του αρχιτέκτονα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού Ζαν-Πολ Ντελεβουά, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή είχε «παραλείψει» να δηλώσει, ως όφειλε βάσει του νόμου, περίπου δέκα άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που είχε παράλληλα με τα κυβερνητικά του καθήκοντα.

«Ο Ντελεβουά στη σύνταξη. Η κυβέρνηση δεν παίρνει μόρια», γράφει η Liberation κάνοντας ένα λογοπαίγνιο αναφερόμενη στο νέο καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα, μεταξύ των οποίων ειδικά καθεστώτα, τα οποία επιτρέπουν κυρίως, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των οδηγών τρένων, στους εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους να παίρνουν σύνταξη νωρίτερα.

Ωστόσο αυτό που ώθησε στους δρόμους ακόμη και τα συνδικάτα που έβλεπαν ευνοϊκά ένα νέο σύστημα συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης είναι η προσθήκη που έγινε σε αυτό για την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Αύξηση των ατυχημάτων με δίκυκλα 

Κατά 40% αυξήθηκαν τα ατυχήματα με δίκυκλα (σκούτερ, πατίνια και ποδήλατα) στο Παρίσι από τότε που άρχισε η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ανακοίνωσε σήμερα στο AFP η υπηρεσία πυροσβεστικής του Παρισιού BSPP.

“Μας έχουν καλέσει και έχουμε επέμβει 600 φορές από τις 5 Δεκεμβρίου (που άρχισε η απεργία) ως τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι είχαμε επέμβει 450 φορές, πρόκειται για μια σημαντική αύξηση”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της BSPP Γκαμπριέλ Πλας.

Οι κλήσεις αυτές στην πυροσβεστική αφορούσαν ατυχήματα στα οποία εμπλέκονταν δίτροχα με πεζούς, αλλά και με αυτοκίνητα.

“Αυτό συνδέεται προφανώς με τις απεργίες, υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία και άνθρωποι που δεν είναι έμπειροι και δεν είναι καλά εξοπλισμένοι μετακινούνται με ποδήλατο ή άλλα” δίκυκλα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της BSPP.

Η πυροσβεστική επεμβαίνει ως επί το πλείστον σε περιπτώσεις “ελαφρών τραυματισμών που δεν χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα αυτό που αυξήθηκε επίσης “σημαντικά” παράλληλα με τα ατυχήματα με δίκυκλα είναι οι καθυστερήσεις της πυροσβεστικής να επέμβει σε περιστατικά στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και της περιφέρειας λόγω της πυκνής κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αυτό το πλαίσιο “δεν ευνοεί τους ρυθμούς μας, ευτυχώς που δεν χρειάστηκε να κάνουμε σημαντικές επεμβάσεις, όπως αυτές που αφορούν μεγάλες πυρκαγιές”, σημείωσε ο ίδιος.

Σήμερα είναι η 13η ημέρα απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως στο Παρίσι, κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ είναι επίσης η 3η ημέρα από την αρχή του μήνα διεπαγγελματικών απεργιών και διαδηλώσεων που έχουν εξαγγείλει σύσσωμα τα συνδικάτα εργαζομένων στην χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter