Επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις συκοφαντίες κατά Βαξεβάνη παρά τη διάψευση από τους Times

Επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις συκοφαντίες κατά Βαξεβάνη παρά τη διάψευση από τους Times

Σε έναν άνευ προηγουμένου εξευτελιστικό κατήφορο έχει επιδοθεί το πρωθυπουργικό γραφείο με τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα κατά του Κώστα Βαξεβάνη για «εμπλοκή του σε ροή ρωσικού χρήματος», οι οποίες διαψεύστηκαν λίγες ώρες μετά από τον ίδιο τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο, και ακόμα πιο απόλυτα, από τους Times του Λονδίνου. Μία εβδομάδα αργότερα, ο Γιάννης Οικονόμου αντί να παραδεχτεί ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου τις ψευδείς αναφορές του πρωθυπουργού, επιχείρησε με συνειρμούς και ακροβασίες να επιμείνει στους ισχυρισμούς, καταφέρνοντας να στρέψει τα πυρά του σε πλήθος δημοσιογράφων και στελεχών του ίδιου του κόμματός του, όπως στον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνο.

«Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός o οποίος, το 2016, σε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο» δήλωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα. Μέσα σε λίγες ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού σε επικοινωνία του με το documentonews.gr παρέδωσε την «απόφαση δικαστηρίου» που του ζητήθηκε, στην οποία αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά του Κώστα Βαξεβάνη. Κερασάκι στην τούρτα του εξευτελισμού, το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, που έγραψαν πως «Οι Times έχουν αποκτήσει ένα αντίγραφο της δικαστικής απόφασης, η οποία δεν κάνει καμία ρητή αναφορά στον Βαξεβάνη», αδειάζοντας τον πρωθυπουργό στο διεθνές ακροατήριο.

Διαβάστε επίσης: Διαψεύδει ο Οικονόμου την πρωθυπουργική συκοφαντία κατά Βαξεβάνη με δήλωσή του στο documentonews.gr

Στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, το documentonews.gr έθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το ζήτημα, ρωτώντας εάν μετά την απόδειξη πως οι ισχυρισμοί του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ψευδείς «εάν θα προχωρήσει σε κάποια δημόσια αποκατάσταση της ψευδούς αναφοράς ο πρωθυπουργός». Προς έκπληξή μας, ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε στην ορθότητα των αναφορών του Κυρ. Μητσοτάκη -παραφράζοντας ωστόσο σημαντικά το περιεχόμενο των αναφορών του- παρότι ήταν η δικαστική απόφαση την οποία κατέχει και ο ίδιος πράγματι δεν έχει την παραμικρή αναφορά στον εκδότη του Documento.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η προσπάθειά του να υποστηρίξει πως «δεν υπήρξε καμία ψευδής αναφορά», υποστηρίζοντας πως «τα γεγονότα έχουν ως εξής», χωρίς όμως να παραθέσει ουσιαστικά γεγονότα που να επιβεβαιώνουν τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς περί «ροής ρωσικού χρήματος».

«Υπήρξε μια απόφαση άσκησης δίωξης του 2022 της αμερικανικής δικαιοσύνης, για κίνηση ενός ποσού -αν θυμάμαι καλά- 10 εκατ. δολαρίων, μέσω ενός Ρώσου ολιγάρχη και ενός στενού του συνεργάτη, οποίος στενός του συνεργάτης ειδικεύεται στις παραγωγές και στις δημιουργίες τηλεοπτικών σταθμών. Αυτός ο στενός του συνεργάτης, με τα δέκα εκατ. δηλαδή που χρηματοδοτήθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη, ήταν συνεργάτης ενός πλοιοκτήτη, αναφέρεται αυτό πολύ αναλυτικά στη δικαστική απόφαση, και ο συνεργάτης και ο ολιγάρχης, γίνεται αναφορά στον Έλληνα πλοιοκτήτη, ο οποίος δημιούργησε το 2015-16 -αν θυμάμαι καλά- ένα δίκτυο σταθμών στην Ελλάδα, όπου διευθυντής ενημέρωσης ήταν ο κ. Βαξεβάνης» κατέληξε έτσι διά της τεθλασμένης και μην τολμώντας να αναφέρει τα ονόματα ούτε του Ρώσου ολιγάρχη, ούτε του πλοιοκτήτη, ούτε και των υπόλοιπων συνεργατών του καναλιού.

Διαβάστε σχετικά: Times Λονδίνου: Διαψεύδουν Μητσοτάκη – Η δικαστική απόφαση που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφορά στον Βαξεβάνη

«Δηλαδή, ο άνθρωπος του ολιγάρχη με τα λεφτά από την τράπεζα που ασκήθηκε  η δίωξη με βάση την απόφαση του 2022, έφτιαξε με τον πλοιοκτήτη αυτό το δίκτυο ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπου διευθυντής ενημέρωσης ήταν ο κ. Βαξεβάνης. Δηλαδή ο κ. Βαξεβάνης εμπλέκεται στη δημιουργία του σταθμού αυτού με ρωσικά κεφάλαια. Τόσο απλά και τόσο κατανοητά. Και μάλιστα με τεκμήρια και στοιχεία» υποστήριξε επιχειρώντας μία ξεκάθαρη κυβίστηση και παράφραση των συκοφαντικών αναφορών του πρωθυπουργού, προκαλώντας μία ξεκάθαρη ερώτηση από πλευράς μας, και μία ακόμα πιο θολή δική του απάντηση.

Εκπυρσοκρότηση… ακόμα και προς το εσωτερικό της ΝΔ

«Επιμένετε δηλαδή στους ισχυρισμούς για εμπλοκή στη ροή του ρωσικού χρήματος του εκδότη;» ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο, «επιμένω στους ισχυρισμούς με εμπλοκή του κ. Βαξεβάνη στη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου με χρήματα Ρώσου ολιγάρχη που έγινε στην Ελλάδα» μας απάντησε. Μάλιστα, στη συνέχεια επέμεινε σε παραπλανητικές και υπαινικτικές αναφορές, προσθέτοντας πως «σε μια παρουσίαση μεγαλοπρεπή, στην οποία συμμετείχαν και σειρά πολιτικών προσώπων εκείνη την περίοδο. Και νομίζω ότι μια πολύ απλή έρευνα θα δώσει τις απαντήσεις αυτές στον οποιονδήποτε κακόπιστο, αν τα ονόματα που σας λέω είναι ή δεν είναι στην απόφαση άσκησης δίωξης του 2022. Αν το όνομα αυτό συνδέεται με τον πλοιοκτήτη που δημιούργησε τον σταθμό εδώ».

«Αν ο κ. Βαξεβάνης ήταν διευθυντής του τηλεοπτικού αυτού δικτύου, που σημαίνει ότι εμπλέκεται στη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου με όλα τα υπόλοιπα που σας είπα» πρόσθεσε στα παραπάνω, με τα γεγονότα και το πλήθος άλλων δημοσιογράφων και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που επίσης συμμετείχαν στο τηλεοπτικό δίκτυο να προκαλούν και το επόμενο ερώτημά μας.

Σημειώνεται πως τo τηλεοπτικό δίκτυο Hellas Net, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ήταν ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, ενώ στη διοίκησή του συμμετείχε και ένας αμερικανός ονόματι Jack Hanick, ο οποίος, όπως και ο Καραγεώργης, σχετιζόταν με τον ρώσο ολιγάρχη Konstantin Malofeyef, τον οποίο διερεύνησαν οι ΗΠΑ γιατί φαίνεται πως υλοποιούσε ένα σχέδιο των Ρώσων για διείσδυση στα Βαλκάνια, μέσω Μέσων Ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός και ο κύκλος του, δεν έχουν αναφερθεί βέβαια ποτέ στον ίδιο τον Καραγεώργη, γεγονός που αφενός προκαλεί ερωτήματα, αφετέρου είναι ενδεικτικό της μεθοδευμένης προσπάθειάς τους να λασπώσουν εκείνους που τους ερευνούν. Το δίκτυο Hellas Net ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2015 και λιγότερο από έναν χρόνο μετά, την άνοιξη του 2016, προφανώς επειδή τα αποτελέσματά του δεν ικανοποίησαν τη διοίκηση, σταμάτησε τη λειτουργία του, διέκοψε τις δύο εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας που είχαν τότε ξεκινήσει, και συνέχισε να λειτουργεί με ορισμένους από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που συμμετείχαν εξ αρχής στο δίκτυο.

Διαβάστε σχετικά: Είναι και οι «γαλάζιοι» Καλλιάνος και Σώκου εμπλεκόμενοι σε διακίνηση ρωσικού χρήματος κύριε Μητσοτάκη;

Ακόμα πιο ειδικά, το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο οργανώθηκε στο ξεκίνημά του από τον γνωστό δημοσιογράφο, πρώην διευθυντή ειδήσεων του ΑΝΤ1 και του Alpha Γιάννη Παπουτσάνη. Κατόπιν, ανέλαβε ο Κώστας Βαξεβάνης τη διεύθυνση ενημέρωσης. Ήταν δηλαδή υπάλληλος του Καραγεώργη, όπως πολλοί άλλοι οι οποίοι εργάστηκαν εκείνο το διάστημα στους τηλεοπτικούς σταθμούς του δικτύου Hellas Νet. Μεταξύ αυτών, ήταν γνωστοί δημοσιογράφοι όπως ο Σωτήρης Πολύζος από τον Βόλο, ο Κωνσταντίνος Φλαμής από την Πάτρα, ο Γιώργος Στεργιόπουλος από τη Λαμία, τον γιο του οποίου έχει βαφτίσει ο ανιψιός του Μητσοτάκη και δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Κώστας Αργυρός, ο Σταύρος Λυγερός, η Βάλια Μπαζού κ.ά.

Εκτός όμως των παραπάνω, στο εν λόγω δίκτυο του Καραγεώργη, εργαζόταν η δημοσιογράφος Ελένη Σώκου που σήμερα είναι εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τα ΜΜΕ της περιφέρειας, και ο Γιάννης Καλλιάνος που από το 2019 είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο δε «πλοιοκτήτης» όπως αναφέρει τον Γ. Καραγεώργη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι γνωστός για τις σχέσεις του με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ πρόσωπα όπως ο Θ. Ρουσόπουλος και η Μ. Ζαχαρεά είναι γνωστό πως είχαν κληθεί στον γάμο του «Ρώσου ολιγάρχη» Malofeyef.

«Επειδή υπήρχαν και άλλα πρόσωπα που εργάζονταν στο ίδιο δίκτυο, και πρόσωπα από το κόμμα σας. Οι υπαινιγμοί σας αφορούν και αυτά τα πρόσωπα;» ρωτήσαμε, με τον Γ. Οικονόμου να επιχειρεί να εμφανίσει δύο μέτρα και δύο σταθμά, απαντώντας πως «ε νομίζω τώρα, ας μην είμαστε αφελείς. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι άλλη είναι η βαρύτητα ενός διευθυντή ενημέρωσης εκείνη την περίοδο, με εκείνη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε ένα τέτοιου είδους τηλεοπτικό δίκτυο, και άλλη άλλων εργαζομένων».

Η προκλητική αυτή τελευταία αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν που προκάλεσε και το τελειωτικό ερώτημα άλλου δημοσιογράφου, με τον ίδιο να αδυνατεί να κρύψει το αδιέξοδο των ισχυρισμών του. «Άρα και του διευθυντή που είναι και πάνω από τον διευθυντή ενημέρωσης;» ρωτήθηκε ο Γ. Οικονόμου, καταφέρνοντας μόνο να ψελλίσει «του διευθυντή ενημέρωσης πάντως σίγουρα…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter