Επίορκος για διαφθορά είχε μείνει στο ίδιο πόστο

Επίορκος για διαφθορά είχε μείνει στο ίδιο πόστο

Εκκρεμεί πειθαρχικό για υπάλληλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Ηλεία μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η συμπεριφορά και η καταδίκη του υπαλλήλου Φώτη Αστερή του Αθανασίου, η οποία κρατήθηκε μυστική από τα τοπικά ΜΜΕ της Ηλείας, καυτηριάστηκαν πρόσφατα δημοσίως με πολύ έντονο τρόπο και από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Νομού Ηλείας Νικόλαο Διάκο, ο οποίος σε άρθρο του σε τοπική εφημερίδα της Ηλείας εντάσσει τον συγκεκριμένο υπάλληλο στην κατηγορία των αετονύχηδων, κάνει λόγο για χρηματικά εντάλματα που θεωρούνταν ύστερα από «χρηματόσημο» και αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι τη συγκεκριμένη αμαρτωλή κατάσταση στην υπηρεσία του τη γνώριζαν σχεδόν όλοι στην Ηλεία, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και εργολάβοι, αλλά σιωπούσαν!

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος του τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ηλείας παραπέμφθηκε αρχικά σε δίκη με τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και τετελεσμένης δωροδοκίας έπειτα από καταγγελίες τριών τοπικών εργολάβων οι οποίοι ανέφεραν ότι για να θεωρήσει τα χρηματικά τους εντάλματα τους ζητούσε χρήματα.

Στην Ηλεία τον αθώωσαν για το «χρηματόσημο»!

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας με την 1299/2016 απόφασή του έβγαλε αρχικά λάδι τον επίορκο υπάλληλο, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστους τους καταγγέλλοντες και ισχυριζόμενο ότι τα καταγγελλόμενα δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλους εργολάβους της περιοχής που εξετάστηκαν προανακριτικά.

Ομως ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας άσκησε έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών, το οποίο και καταδίκασε τον υπάλληλο σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο: «Ως μόνιμος δικαστικός υπάλληλος του κλάδου δικαστικών υπαλλήλων ΔΕ γραμματέων που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Επιτρόπου και στα καθήκοντά του αναγόταν ο έλεγχος της νομιμότητας των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής που εξέδιδαν οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων του Νομού Ηλείας, προς πληρωμή των εκάστοτε εργολάβων για έργα που είχαν εκτελεσθεί κατά τη νόμιμη διαδικασία, προκειμένου ακολούθως να θεωρηθούν από τον επίτροπο του […] και στη συνέχεια να εξοφληθούν τα οικεία χρηματικά εντάλματα πληρωμής υπέρ των δικαιούχων. Εκμεταλλευόμενος τη μη πλήρωση της θέσης του μόνιμου επιτρόπου, το γεγονός ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στην εν λόγω υπηρεσία ένεκα της υπερεικοσαετούς προϋπηρεσίας του και επιπλέον το γεγονός ότι οι εργολάβοι είχαν την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου της νομιμότητας και της θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των εργοδοτών τους όσο το δυνατόν ταχύτερα προς εξόφληση των χρεών, που είχαν δημιουργήσει για την εκτέλεση του εκάστοτε έργου (προμήθεια υλικών, καταβολή ημερομισθίων κ.λπ.), ζήτησε για τον εαυτό του ωφελήματα περιουσιακής φύσεως προκειμένου να προβεί ταχύτερα στην προπεριγραφείσα ενέργειά του που ανάγεται στα καθήκοντά του ή να μεσολαβήσει προκειμένου τρίτοι να προβούν ταχύτερα στην προπεριγραφείσα ενέργειά του που ανάγεται στα καθήκοντά του…».

Επικύρωσε την καταδίκη ο Αρειος Πάγος

Μετά την καταδίκη του ο υπάλληλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ηλείας άσκησε αναίρεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης στον Αρειο Πάγο, αλλά στις 17 Ιουλίου 2018 το Πρώτο Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου με την 1367/2018 απόφασή του απέρριψε τη σχετική προσφυγή και κατέστησε αμετάκλητη την καταδίκη του επίορκου υπαλλήλου.

Οπως αναφέρει με νόημα στο Documento o πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Ν. Ηλείας Ν. Διάκος, κατά παράδοξο τρόπο οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Ηλεία έρχονταν κατά καιρούς και έφευγαν πολύ γρήγορα, είτε γιατί δεν ήθελαν να βλέπουν αυτά που έβλεπαν είτε γιατί δεν έπρεπε να βλέπουν αυτά που έβλεπαν.

«Ετσι λοιπόν είχε βρεθεί η μέθοδος του “διερχόμενου επιτρόπου” που ερχόταν στην Ηλεία από Πάτρα ή Καλαμάτα ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο και υπέγραφε όσα εντάλματα προλάβαινε. Υπέγραφε δηλαδή εντάλματα “ελεγμένα” από αετονύχηδες υπαλλήλους όπως ο γνωστός τμηματάρχης, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα στο εφετείο της Πάτρας για την προκλητική παραβατική συμπεριφορά του. Ηταν σε όλους γνωστό ότι τα εντάλματα στο γραφείο του επιτρόπου “φρενάριζαν” για λίγο εκεί μέχρι να πάει ο “μεσίτης” του εκάστοτε δημάρχου ή εργολάβου και να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία με το αντίστοιχο “χρηματόσημο” σε βάρος του δικαιούχου» καταγγέλλει ο Ν. Διάκος και προσθέτει: «Για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει εγγράφως το υπουργείο Δικαιοσύνης και ειδικότερα την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. Διότι αποτελεί πρόκληση ένας υπάλληλος που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη για διαφθορά στην υπηρεσία του να εξακολουθεί να παραμένει σε αυτή σαν να μην τρέχει τίποτε».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter