Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι: Η συνάντηση με Μακρόν και η αμυντική συμφωνία

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι: Η συνάντηση με Μακρόν και η αμυντική συμφωνία

Σήμερα οι ανακοινώσεις για αγορά φρεγατών και αμυντική συμφωνία με Γαλλία. Η σημασία της συμφωνίας, η αλλαγή ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και εσωτερικές παράπλευρες επιπτώσεις

Η προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών (Belharra) και τριών κορβετών (Gowind), πέρα από τα έξι επιπλέον Rafaele, καθώς και η υπογραφή διμερούς συμφώνου αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, περιελάμβανε σύμφωνα με πληροφορίες το μενού στο χθεσινοβραδυνό γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Τις συζητήσεις για τους εξοπλισμούς και την εν γένει αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, επιβεβαίωσε χθες στο μπρίφινγκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και συνέστησε υπομονή για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

Την Τρίτη θα βρίσκονται στο Παρίσι και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Εξωτερικών και Άμυνας για να υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

Αν και η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών είναι η ενδεδειγμένη για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εντούτοις για πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσανατολιζόταν στην αγορά των αμερικανικών φρεγατών (MMSC), με μειωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, και γι αυτό οι ναύαρχοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις, στις πιέσεις του Μαξίμου. Προς εξισορρόπηση η κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά 6 επιπλέον Rafale. Δεν είναι δίχως σημασία η πληροφορία που είχε διοχετευθεί από την γαλλική πλευρά ότι εάν η  Ελλάδα αγοράσει τις φρεγάτες Belharra, είναι έτοιμοι να υπογράψουν διμερές σύμφωνο αμυντικής συνδρομής. Εάν ισχύσει η δέσμευση -κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας -αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να εμπλακεί στρατιωτικά στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Παράπλευρες επιπτώσεις της AUKUS 

Τι μεσολάβησε και ενώ η Αθήνα προσανατολιζόταν στις ακατάλληλες -σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ναυάρχων- αμερικανικές MMSC, να καταλήξει στις Belharra; Το τριμερές σύμφωνο AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία). Η Γαλλία αντέδρασε έντονα στο σύμφωνο αυτό (που προβλέπει την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων), αφού έτσι έχανε το συμβόλαιο δεκάδων δις δολαρίων για την αγορά από τη Αυστραλία υπερσύγχρονων συμβατικών υποβρυχίων. Μάλιστα το Παρίσι έφθασε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές του από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αμερικανογαλλική διευθέτηση -με την επικοινωνία Μπάιντεν Μακρόν – η Ουάσινγκτον πρόσφερε στο Παρίσι ως μικρό αντάλλαγμα για την απώλεια του συμβολαίου με την Αυστραλία, το συμβόλαιο με την Ελλάδα για τις φρεγάτες. Κάπως έτσι ξεπεράστηκε η πίεση των Αμερικανών.

Σήμερα λοιπόν θα ξέρουμε εάν θα οριστικοποιηθεί η προμήθεια των τριών φρεγατών και των τριών κορβετών. Εκτός κι αν κλείσει μεν η συμφωνία αλλά η ανακοίνωση αφεθεί για λίγο αργότερα, για τυπικούς λόγους.

Η συμφωνία όμως έχει και μία γεωστρατηγική διάσταση. Με την AUKUS όπως και με την επικείμενη QUAD (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία), οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στον ειρηνικό και  η ανάσχεση της Κίνας καθίσταται σχεδόν ο αποκλειστικός στρατηγικός στόχος των Αμερικανών. Αυτός ο προσανατολισμός των ΗΠΑ αφήνει σημαντικό κενό στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά επιδιώκει να το καλύψει η Τουρκία κάτι όμως που προκαλεί τις ανησυχίες και την αντισυσπείρωση των άλλων χωρών της περιοχής. Επιπλέον την φέρνει απέναντι στην Γαλλία η οποία έχει παραδοσιακά παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και φιλοδοξεί να καλύψει εκείνη το κενό και να κάνει το παιχνίδι κάτι που την φέρνει πιο κοντά στην σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου. Οι αμερικανοί ναι μεν δεν θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία ωστόσο δεν την εμπιστεύονται και σε κάθε περίπτωση προτιμούν την Γαλλία.

Αλλαγή ισορροπιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο 

Από εκεί και μετά εάν πράγματι, η Γαλλία συνάψει συμμαχία με την Ελλάδα, τότε αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και ανατρέπεται ο συσχετισμός στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς θα επαναπροσδιοριστούν και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής απέναντι στη Άγκυρα. Μία πραγματικά δεσμευτική συμμαχία με τη Γαλλία θα είναι πιο σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας και από αυτές καθ’ αυτές τις Belharra. Για την ακρίβεια, θα εκτοξεύσει την αξιοπιστία της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής.

Εν κατακλείδι από μία αλυσιδωτή αντίδραση που προκάλεσε η AUKUS προέκυψε σαν παράπλευρη η αλλαγή των μέχρι τότε δεδομένων για την προμήθεια των φρεγατών στο τρίγωνο ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα. Υπό την επιφύλαξη βέβαια να δούμε την συνολική συμφωνία.

Εσωτερικές επιπτώσεις

Μία τέτοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που θα επιφέρει αλλαγή συσχετισμών με την Τουρκία, θα έχει κι άλλες παράπλευρες επιπτώσεις, αυτή την φορά στην ελληνική πολιτική σκηνή καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει πολιτικά και εσωκομματικά από την «παθητική και κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας» που του καταλόγισε ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς. Ειδικά εάν στην συμφωνία που υπογραφεί υπάρχει και η άμεση παραλαβή δύο φρεγατών μέχρι την κατασκευή των υπολοίπων, που θα καλύψει το χρονικό κενό στην αμυντική δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν αυτό ένα από τα σημεία που διαπραγματεύονταν οι Έλληνες ναύαρχοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter