Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για «Επιτελικό Κράτος»: Υποβαθμίζει υπουργούς και ΠτΒ

Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για «Επιτελικό Κράτος»: Υποβαθμίζει υπουργούς και ΠτΒ

Γροθιά στο στομάχι της κυβέρνησης αποτελεί η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο «Επιτελικό Κράτος, εκθέτοντας τον επισπεύδοντα υπουργό, Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος διατράνωνε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει και σε καμία των περιπτώσεων δεν υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου εκφράζει ενστάσεις και ζητά διευκρινίσεις λόγω των… διευρυμένων καθηκόντων της γενικής γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων (η οποία θα υπάγεται στην υπερ-υπηρεσία «Προεδρία της Κυβέρνησης) γεγονός που επιφέρει την υποβάθμιση τόσο των υπουργικών αρμοδιοτήτων όσο και του προέδρου της Βουλής μέσω της παρείσφρησης της συγκεκριμένης γενικής γραμματείας σε λειτουργίες που άπτονται αποκλειστικά στο Κοινοβούλιο.

Κατά το άρθρο 25 του νομοσχεδίου, ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων όχι μόνο θα υπογράφει νομοσχέδια, τροπολογίες και προσθήκες αλλά χωρίς την υπογραφή του, οι υπάλληλοι της Βουλής δεν θα μπορούν καν να τα παραλάβουν. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο εν λόγω γ.γ. θα «θεωρεί τα δοκίμια των φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με σκοπό τη δημοσίευσή τους από το Εθνικό Τυπογραφείο», αρμοδιότητα που ενδέχεται να επηρεάσει και τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος βάσει του Κανονισμού της Βουλής δημοσιοποιεί άνευ διαμεσολάβησης αποφάσεις ή πράξεις που εκείνος κρίνει ότι χρήζουν δημοσίευσης.

«Η Κυβέρνηση παρίσταται στη Βουλή διά των µελών της, που διαθέτουν εκ του Συντάγµατος (άρθρο 74 παρ. 5 εδ. δ΄) και την αρµοδιότητα να καταθέτουν προσθήκες και τροπολογίες σε νοµοσχέδια και προτάσεις νόµου, δεύτερον, ότι µόνον ο Κανονισµός της Βουλής µπορεί να ρυθµίζει ζητήµατα σχετικά µε την κοινοβουλευτική διαδικασία και τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων της Βουλής», είναι τα δύο πρώτα «καμπανάκια» της Επιστημονικής Υπηρεσίας, ενώ για τον πρόεδρο της Βουλής σημειώνεται: «{…} Ο Γενικός Γραµµατέας Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων ¨θεωρεί τα δοκίµια των φύλλων της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως, µε σκοπό τη δηµοσίευσή τους από το Εθνικό Τυπογραφείο¨. Παρατηρείται, εν προκειµένω, ότι, όπως έχει επισηµανθεί και στην από 8.4.2013 έκθεση της Επιστηµονικής Υπηρεσίας, η εν λόγω ρύθµιση δεν καταλαµβάνει τις αποφάσεις ή πράξεις του Προέδρου της Βουλής, δεδοµένου ότι, κατά το άρθρο 97 (παλαιό 103/91) του Β΄ Μέρους του Κανονισµού της Βουλής Μέρος Β΄- Προσωπικό (ΦΕΚ 51Α΄/10.4.1997), «Αποφάσεις ή πράξεις του Προέδρου της Βουλής δηµοσιεύονται µε παραγγελία του χωρίς καµµία άλλη διατύπωση και χωρίς τη µεσολάβηση άλλου οργάνου ή υπηρεσίας στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, έστω και αν αυτό δεν προβλέπεται από τις κείµενες διατάξεις».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/08/05/5d4852e4825e6361c261fb22.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter