Επιστημονικό Συμβούλιο προς Προανακριτική: Αυθαίρετες οι καταθέσεις που δεν αφορούν τη Novartis

Η Βουλή.

Ξεκάθαρο είναι το Επιστημονικό Συμβούλιο στην απάντησή του προς την Προανακριτική Επιτροπή, θέτοντας εκτός πλαισίου όσες καταθέσεις λήφθησαν από μάρτυρες που ουδεμία σχέση είχαν με την υπόθεση Novartis. Πως θα γίνει η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο στην απάντησή του προς την Προανακριτική Επιτροπή, αναφορικά με τον τρόπο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου του ερευνώμενου πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τονίζει ότι «H προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει τις προανακριτικές πράξεις που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και όχι άλλες». Τουτέστιν το Επιστημονικό Συμβούλιο υποστηρίζει πως κακώς προέκυψαν οι καταθέσεις στην Επιτροπή προσώπων που ουδεμία σχέση είχαν με την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα, αυτές ήταν των Σάμπι Μιωνή, Γεωργίας Τσατάνη και Παναγιώτη Αθανασίου. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, επισημαίνουν ότι ενισχύονται τα επιχειρήματά περί ακυρότητας της Επιτροπής. 

Πως θα γίνει η διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Το Επιστημονικό Συμβούλιο φέρεται να υποστηρίζει πως ο μοναδικός τρόπος επίτευξης της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης είναι η κατάθεση νέας πρότασης προς την Ολομέλεια από 30 βουλευτές. Η εν λόγω πρόταση θα πρέπει να εμπεριέχει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προτείνεται η διεύρυνση του κατηγορητηρίου και να τεκμηριώνει τα στοιχεία βάσει των οποίων ζητείται η συμπερίληψη νέων αδικημάτων. Αυτό σημαίνει πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα κληθεί εκ νέου στην Βουλή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Στην περίπτωση που η Ολομέλεια εγκρίνει την πρόταση των 30 βουλευτών, τότε η Προανακριτική θα αποκτήσει το δικαίωμα να παραπέμψει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για τις λοιπές υποθέσεις που ερεύνησε.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πράξη αυτή συνιστά αυτομάτως ομολογία λήψης παράνομων καταθέσεων από την Προανακριτική, αφού συγκεκριμένοι μάρτυρες που κατήγγειλαν τον ερευνώμενο, ξεκαθάρισαν από την αρχή της κατάθεσής τους πως δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η αναβολή της κατάθεσης του Νίκου Παππά εξαιτίας της παραπάνω εξέλιξης. 

Επίσης, το Επιστημονικό Συμβούλιο φέρεται να σημειώνει πως μαζί με τον Δ. Παπαγγελόπουλο μπορούν να παραπεμφθούν και μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων. Όπως είχε γράψει εδώ και εβδομάδες το Documento, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις από την ολοκλήρωση της έρευνας των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, αποσκοπώντας στην παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, γεγονός που θα μπλοκάρει αυτομάτως τη διερεύνηση κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή. Στον εφαρμοστικό νόμο που συνοδεύει τις επιταγές του Συντάγματος για τις ευθύνες υπουργών, υπάρχει πρόβλεψη περί συμπαραπομπής τυχόν συμμετόχων του κατηγορούμενου. Εν ολίγοις, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα έχουν πετύχει με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Συμπαραπομπή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Ελένης Τουλουπάκη, για την οποία δύο φορές κατέπεσαν τα αιτήματα εξαίρεσής της από την έρευνα του Novartis – Gate. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.