Επιστημονικό συνέδριο για τον Ιωάννη Κωλέττη και την εποχή του

Επιστημονικό συνέδριο για τον Ιωάννη Κωλέττη και την εποχή του

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και τους Δήμους Πρέβεζας και Βορείων Τζουμέρκων διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο Ιωάννης Κωλέττης και η εποχή του», που θα διεξαχθεί στην Πρέβεζα, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας/αίθουσα «Νικόλαος Κονεμένος».

Το συνέδριο εντάσσεται στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Ο  Κωλέττης μετείχε ενεργά και στην επανάσταση του 1821 και σε όσα ακολούθησαν αλλά και στη διοίκηση του νεοελληνικού κράτους μετά την ανεξαρτησία (1830). Είναι γνωστό πως αυτός που υποκίνησε τους Συρρακιώτες ώστε να επαναστατήσουν, στα τέλη Ιουνίου  του 1821, μαζί με τους Καλαρρύτες, είναι ο  Κωλέττης.

Είναι η μοναδική επανάσταση στην Ήπειρο. Το Συρράκο κάηκε και οι Συρρακιώτες εγκατέλειψαν το χωριό τους, την ώρα που άλλα χωριά έκαναν συμφωνίες με τους Τούρκους ή επέλεξαν την πλήρη υποταγή.

Με αφορμή τα 200 χρόνια, οφείλουμε να δούμε κι αυτά που μας πονάνε. Τα συνέδρια δεν γίνονται για να ακουστούν ύμνοι ούτε για να λιθοβολήσουν.  Είναι  μια ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα της ιστορίας, του πολιτεύματος, των κοινωνικών σχέσεων, των σχέσεών μας με την Ευρώπη. Να δούμε τι έφταιξε για τα στραβά.

Ο Ιωάννης Κωλέττης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ώστε, με αφορμή το επετειακό έτος, να επιστρέψουν οι μελετητές στις αρχειακές πηγές της ιστορίας και να αποτιμήσουν όσα έγιναν, να εξετάσουν τα στερεότυπα και να μιλήσουν με νηφαλιότητα για τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Το συνέδριο θα γίνει ένα εργαστήρι προβληματισμού. Ήδη  βρήκε ιδιαίτερα ευνοϊκή απήχηση στους επιστήμονες ιστορικούς κι αυτό πιστοποιείται από τη συμμετοχή τους με ανακοινώσεις που φωτίζουν πολύπλευρα την πολιτική και στρατιωτική δράση του Κωλέττη, καθώς και τη σχέση του με την οργάνωση του κράτους, τη διεθνή κοινότητα  αλλά και με πρόσωπα στην Ελλάδα και τα το εξωτερικό. Συμμετέχουν λοιπόν είκοσι δύο καθηγητές και  καθηγήτριες από πολλά πανεπιστήμια, ερευνητές σε ινστιτούτα αλλά και διδάκτορες, καθώς και ιστοριοδίφες (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης, Μακεδονίας, Πάντειο πανεπιστήμιο).

Υπεύθυνος του συνεδρίου είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ευάγγελος Αυδίκος.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας http://syrakopreveza.gr

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα: 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter