Επιστολές «βόμβα» στρατιωτικών: Διέκοψαν ξαφνικά τη σίτιση τους εν μέσω επιφυλακής

Επιστολές «βόμβα» στρατιωτικών: Διέκοψαν ξαφνικά τη σίτιση τους εν μέσω επιφυλακής

Σε σοβαρότατες καταγγελίες προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Την ώρα που το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε επιφυλακή λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, διεκόπη η σίτισή τους. Με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να μεταβούν στα σπίτια τους ακόμη και 40 χιλιόμετρα μακριά από τις υπηρεσίες τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΜΕΝΣ έγινε αποδέκτης επιστολών των Ενώσεων Στρατιωτικών Ηπείρου (ΕΣΠΕΗΠ), Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΕΘ) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ). Σε αυτές το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εξέφραζε «τον προβληματισμό και τον εκνευρισμό του» σχετικά με τη σίτιση τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή την οποία δημοσιεύει το Documento, ενώ οι στρατιωτικοί εδώ και ένα μήνα «εκτελούν συνεχείς και αυξημένες υπηρεσίες επιφυλακής», ξαφνικά «ενημερώθηκαν την Πέμπτη 13 Αυγούστου και τις επόμενες ημέρες, ότι σταματά η σίτισή τους από την υπηρεσία και καλούνται οι ίδιοι να μεταβαίνουν για μικρό χρονικό διάστημα στις οικίες τους, με ιδία μέσα για λήψη φαγητού». Πρόκειται για μία ακατανόητη απόφαση εν καιρώ επιφυλακής, καθώς όπως καταγγέλλουν οι στρατιωτικοί σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να ταξιδέψουν ακόμη και 40 χιλιόμετρα μακριά από τις υπηρεσίες τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν προκειμένου να σιτιστούν.

«Την ίδια στιγμή δηλαδή που οι συνάδελφοι μας εκτελούν υπηρεσίες επιφυλακής εντός Στρατοπέδων πολύ πέραν του ωραρίου καθώς και Σαββατοκύριακα και αργίες και σύμφωνα με τις διαταγές έχουν το δικαίωμα να σιτίζονται από τους εφοδιασμούς των Μονάδων, η υπηρεσία δεν φρόντισε να καλύψει το στοιχειώδες αυτό δικαίωμα τους, με αποτέλεσμα το σύνολο των συναδέλφων που είναι σε επιφυλακή, κλήθηκε σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς στις περιοχές Ηπείρου, Θεσσαλονίκης, Έβρου και αλλού να μεταβεί σήμερα Σάββατο 15 Αυγούστου στις οικίες τους για λήψη φαγητού» καταγγέλλει στην ανακοίνωση της η ΠΟΜΕΝΣ.

«Δυστυχώς η απουσία γραπτών διαταγών της ηγεσίας, για την ομοιόμορφη τήρηση του προγράμματος υπηρεσίας πέραν του ωραρίου και την ίση αντιμετώπιση των στελεχών έχει ως συνέπεια την δημιουργία ανεπιθύμητων καταστάσεων» σημειώνεται ακόμη.

Ενήμερη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ

Για το ζήτημα ενημερώθηκε στις 15 Αυγούστου και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με επιστολή που απέστειλε η ΠΟΜΕΝΣ. Η επιστολή είχε ως αποδέκτη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και το Γενικό Γραμματέα Αντώνιο Οικονόμου.

Στην επιστολή όσα κατήγγειλαν οι στρατιωτικοί αναφορικά με τη διακοπή της σίτισής τους και τα όσα συμβαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία.

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, ζητά την άμεση παρέμβασή σας και την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος για την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί στην ψυχολογία και στο ηθικό των συναδέλφων μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι με ποιο κριτήριο ελήφθη μία τέτοια απόφαση, σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία. 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/08/18/5f3bae72825e6318ed018422.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter