Επιστολές και υπουργοί «καίνε» τον Μητσοτάκη

Μέρα με τη μέρα πυκνώνουν οι αποδείξεις ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε άριστα τι συνέβαινε εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το έλεγε στη Βουλή από το 2021 ο αρμόδιος τότε υπουργός Σπήλιος Λιβανός. «Εχω τα στοιχεία, δεν θέλω να τα πω δημόσια. Να τα πάρετε να τα μελετήσετε, αν θέλετε και τώρα ή άλλη στιγμή και να συζητήσουμε ξανά για την Κρήτη και για κάθε νομό ξεχωριστά» είχε τονίσει.

Το δήλωνε ξεκάθαρα και δημοσίως το 2023 ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός, πρωταγωνιστικό πρόσωπο στη δικογραφία-φωτιά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ότι προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων. Το αποδείκνυε το 2023 η επαναφορά του Γιώργου Στρατάκου, άλλου «πρωταγωνιστή» της δικογραφίας, στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), παρά το γεγονός ότι ο Σπ. Λιβανός, που εμφανώς γνώριζε τι συνέβαινε, τον είχε απομακρύνει το 2021…

Είχαν γνώση

Κεντρική όμως εξέλιξη της εβδομάδας ήταν η αποκάλυψη των δύο επιστολών που είχε στείλει ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο το 2023, επί υπουργίας Λευτέρη Αυγενάκη. Στις επιστολές της 4ης Νοεμβρίου και της 8ης Δεκεμβρίου 2023 προς τον Γ. Μπρατάκο (ως εκ της θέσεώς του αναφερόταν απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη), ο Ευάγγ. Σημανδράκος εξηγούσε ότι δεν κατέβαλε 5.586 ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης γιατί «δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας».

Ελεγε ακόμη ότι ο Γ. Στρατάκος (ο ίδιος που απομακρύνθηκε επί Λιβανού, αλλά επανήλθε επί Αυγενάκη), «για λόγους που έχουν σχέση με την πληρωμή της προκαταβολής», (αφήνοντας να εννοηθεί συσχετισμός με την παραπάνω μη πληρωμή) και ενεργώντας εκ μέρους του Αυγενάκη, ζήτησε την παραίτησή του. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσε ακρόαση από τον Γ. Μπρατάκο ώστε «να σας δοθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε».

Τη μέρα αποστολής της πρώτης επιστολής ακολούθησε κοινή σύσκεψη Μπρατάκου – Σημανδράκου με ακόμη δύο πολύ στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, τους υπουργούς Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και τον –εμπλεκόμενο από τη δικογραφία στο σκάνδαλο– Μάκη Βορίδη. Ο Ευάγγ. Σημανδράκος, που αργότερα έστειλε τις δύο επιστολές του στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όπου και κλήθηκε και, ως φαίνεται, κατέθεσε για τις πιέσεις που δέχτηκε σχετικά με τους ελέγχους, αναφέρει για τη σύσκεψη αυτή ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «κατανόησαν την επιλογή μου να μην παραιτηθώ και να συνεχίσω να είμαι πρόεδρος».

Τα προβλήματα όμως εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ (η έκταση και το είδος των οποίων είναι υπό διερεύνηση ακόμη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) συνεχίστηκαν. Στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Ευάγγ. Σημανδράκος έστειλε δεύτερη επιστολή στον Γ. Μπρατάκο, ζητώντας «διαμεσολάβηση η οποία θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας του Οργανισμού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», η οποία ήδη είχε θέσει τον οργανισμό υπό επιτήρηση. Ακολουθεί δεύτερη σύσκεψη των ίδιων προσώπων στις 28 Δεκεμβρίου 2023. Μία μέρα αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου, ο Ευάγγ. Σημανδράκος παραιτήθηκε (την επιστολή παραίτησης έχει δημοσιεύσει αποκλειστικά το Documento).

Τον Σημανδράκο αντικατέστησε ο Κυριάκος Μπαμπασίδης, που απεγκλώβισε χιλιάδες ΑΦΜ και, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, πιεζόταν άνωθεν (υπουργός παρέμενε ο Αυγενάκης) για πληρωμές σε ημετέρους. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2024, ο τότε αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λ. Ζερβός ξεκαθάριζε δημοσίως ποιες ήταν οι προτεραιότητες του Αυγενάκη: «Η πολιτική δέσμευση του υπουργού, γιατί θα χρησιμοποιήσω μια δική του έκφραση, έστω και ένας αδίκως δεσμευμένος παραγωγός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, γεωργός που είναι στο αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ να λάβει την επιδότηση. Εχουμε προχωρήσει σε αποδέσμευση 6.850 ΑΦΜ» έλεγε «και συνεχίζουμε».

Οι «βόμβες»

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άλλαξε την περασμένη Παρασκευή την κυβερνητική γραμμή και δήλωσε στο Mega: «Οχι μόνο γνώριζε (σ.σ.: το Μαξίμου), αλλά εμείς οι ίδιοι κινητοποιηθήκαμε προς την OLAF και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να ξεκινήσουν οι έρευνες. Από το 2021».

Ταυτόχρονα, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, μετά τις αποκαλύψεις για την ενημέρωση που είχε κάνει στο Μαξίμου ο Ευάγγ. Σημανδράκος το 2023, έθεσε θέμα να παραπέμψει η ίδια η κυβέρνηση σε προανακριτική τους Γ. Μπρατάκο και Στ. Παπασταύρου.

Απώτερος στόχος πλέον είναι να… θυσιαστούν όσοι χρειάζεται για να βγει από το κάδρο ο «δεν ήξερα, δεν γνώριζα, αναλαμβάνω την ευθύνη “διαχρονικά”» πρωθυπουργός. Ο επί έξι συναπτά έτη πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλωστε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής για το έγκλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν ξεκάθαρα τις μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο. Δηλαδή την περίοδο 2019-24.

Διαβάστε επίσης

Ορατός ο κίνδυνος για νέο πληθωριστικό σοκ

ΣΥΡΙΖΑ: Το 80% υπέρ της εισήγησης Φάμελλου για Καλπάκη και Σαπουνά

Συναγερμός για το κύμα καύσωνα – Σε ποιες περιοχές θα έχει αφόρητη ζέστη

Έλον Μασκ: Ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος