Επιστολή 4 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Ελέγξτε την εξαγορά Forthnet/Nova από την Alter Ego»

Επιστολή 4 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Ελέγξτε την εξαγορά Forthnet/Nova από την Alter Ego»

Κοινή επιστολή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τη διαδικασία εξαγοράς της Forthnet/Nova από την Alter Ego και τα ζητήματα που θα προκύψουν από την ολοκλήρωσή της, απέστειλαν οι τομεάρχες Οικονομίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Αθλητισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή τους, οι Νίκος Παππάς, Μάριος Κάτσης, Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Μπουρνούς, αφού αναφέρουν ότι δρομολογείται «κούρεμα» δανείων της Forthnet/Nova κατά 270 εκατ. ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, υπογραμμίζουν ότι πιθανή εξαγορά από την Alter Ego γεννά σοβαρότατα ζητήματα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τόσο στην αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσο και σε αυτή τη ποδοσφαίρου.

Καλούν την Επιτροπή, με βάση τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος:

· Να αποφανθεί αν η εξαγορά θα επιφέρει πλήγμα στον ανταγωνισμό στον τομέα των ΜΜΕ.

· Να γνωμοδοτήσει αν υπάρχει κίνδυνος για τον ανταγωνισμό στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων, αν ιδιοκτήτης μίας μεγάλης ΠΑΕ καταστεί τελικώς και ιδιοκτήτης της συνδρομητικής πλατφόρμας, η οποία κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων για όλες σχεδόν τις ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος.

· Να παρέμβει κανονιστικά λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον κρίνει ότι στις συγκεκριμένες αγορές ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τους τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στα ΜΜΕ προκύπτει ενδεχόμενο συγκέντρωσης ελέγχου της αγοράς από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία, με δεδομένη την ιδιοκτησία του ΔΟΛ, που κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων, και του πρακτορείου διανομής Τύπου, την ανακήρυξή του ως οριστικού δικαιούχου για την έκτη τηλεοπτική άδεια και την ενδεχόμενη εξαγορά της Nova.

Στο, δε, ποδόσφαιρο, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της άνισης μεταχείρισης μεταξύ των ομάδων και η διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας αν η Nova περάσει στα χέρια του -μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων- μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τον τελευταίο να διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ανταγωνιστών του, άρα και τις χρηματοροοές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΣΗ

1. Του Νικολάου Παππά, τομεάρχη Οικονομίας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Β3 εκλογικής περιφέρειας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

2. Του Μάριου Κάτση, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Νομού Θεσπρωτίας.

3. Του Πάνου Σκουρολιάκου , τομεάρχη Πολιτισμού Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Ανατολικής Αττικής.

4. Του Ιωάννη Μπουρνού, αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Νομού Λέσβου .

ΠΡΟΣ

Την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εδρεύουσα στην Αθήνα, οδός Κότσικα αρ. 1Α

Όπως θα έχετε ίσως παρακολουθήσει από πλείστα δημοσιεύματα στον τύπο, ο όμιλος ALTEREGO, συμφερόντων κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά του χρέους της τάξης των 310 εκατομμυρίων ευρώ της Forthnet. Το τίμημα πιθανολογείται ότι θα είναι της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για το σύνολο του δανεισμού ενώ στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται πιθανότατα και ποσοστό των μετοχών που ελέγχουν οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11,01% και Alpha 7,69%) και το οποίο αθροιστικά ανέρχεται στο 32,39%.

Σημειώνουμε εδώ πως από τα 310 εκατομμύρια του δανεισμού τα περίπου 55 εκατομμύρια έχουν δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές που αντιστοιχούν σε επιπλέον περίπου 33% του μετοχικού κεφαλαίου. Καθίσταται λοιπόν, σαφές πως ο αγοραστής μπορεί να ελέγξει έως και το 68% περίπου, εφόσον εξασκήσει το ως άνω δικαίωμα μετατροπής του δανείου. Η μετατροπή αυτή όμως θα δημιουργήσει αυτομάτως και την υποχρέωση δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο των μετοχών.

Στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της παραπάνω εξαγοράς γεννώνται δύο σοβαρότατα ζητήματα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και μάλιστα σε δύο διαφορετικές αγορές, αυτήν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αυτήν των ποδοσφαιρικών αγώνων.

1. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Μ.Μ.Ε.

Το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι κάτι παραπάνω από ορατό, καθώς

Α) μέσω της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων,

Β) μετά την εξαγορά της εταιρείας Άργος ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την προηγούμενη σύνθεσή της,

Γ) πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το ΕΣΡ «οριστική δικαιούχος» για την έκτη τηλεοπτική άδεια ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, κατέχει ήδη το νέο συνδρομητικό και δορυφορικό κανάλι με όνομα One TV, ενώ

Δ) η εξαγορά της Forthnet θα της δώσει και την ιδιοκτησία της συνδρομητικήςπλατφόρμας Nova.

2. ΑΓΟΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Μείζον ζήτημα όμως γεννάται και για την αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Στον όμιλο Forthnet συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία Nova, που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της SuperLeague, καθόσον τα συνδρομητικά κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ, δηλαδή των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου ΝΠΣ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και ΟΦΗ, ενώ από την άλλη μεριά με κυβερνητική πρωτοβουλία, εκπεφρασμένη σαφώς και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, μειώθηκε ο αριθμός των ΠΑΕ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων κατείχε η ΕΡΤ, με αποτέλεσμα οι ΠΑΕ ΠΑΟ και Άρη να μεταφέρουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα στα συνδρομητικά κανάλια της Nova.

Με δεδομένο ότι η εταιρεία ALTER EGO ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η παραπάνω εξαγορά, εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Το ερώτημα αυτό καθίσταται κρίσιμο διότι, αφενός μεν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο μιας ΠΑΕ και αφετέρου δε ο έλεγχος και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ περνούν στον αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλομετόχου μιας ανταγωνιστικής. Είναι συνεπώς προφανές ότι στην περίπτωση εξαγοράς της FORTHNET από την ALTEREGO, θα προκύψει κίνδυνος για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας, καθώς μία ανταγωνιστική ΠΑΕ θα ελέγχει τις χρηματοροές και τους χρόνους αναμετάδοσης των ομάδων.

Την 30/09/2019, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη επερώτηση ημών και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρμόδιοι Υπουργοί, αντί άλλης απάντησης στα ερωτήματα που θέσαμε, μας παρέπεμψαν επί της ουσίας στην Επιτροπή σας, ως τη μόνη αρμόδια να επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων, εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για την εξαγορά.

Η αρμοδιότητα της Επιτροπής σας όμως, δεν εξαντλείται μόνο στον έλεγχο της εκάστοτε ανακοινωθείσης συμφωνίας εξαγοράς, καθότι μπορεί να επιληφθεί και μάλιστα αυτεπαγγέλτως ακόμα και πριν την ανακοίνωση οποιασδήποτε συμφωνίας, όταν κρίνει ότι πλήττεται η λειτουργία του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού. Μπορεί δε να παρέμβει είτε γνωμοδοτικά είτε ακόμα και παράγοντας κανονιστικό πλαίσιο όταν ένας κλάδος της οικονομίας πλήττεται τόσο σφοδρά ώστε το υπάρχον πλαίσιο δεν επαρκεί για την προστασία του.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, με την παρούσα μας ΖΗΤΟΥΜΕ από την Επιτροπή σας, όπως κάνει χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο νόμος και:

1. Αποφανθεί περί του εάν η εξαγορά μίας τόσο μεγάλης συνδρομητικής πλατφόρμας, από επιχειρηματικό όμιλο ο οποίος κατέχει τα προαναφερθέντα στην παρούσα ενημερωτικά μέσα, θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στον ανταγωνισμό στον τομέα των ΜΜΕ.

2. Γνωμοδοτήσει περί του εάν υπάρχει κίνδυνος για τον ανταγωνισμό στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων, εάν ιδιοκτήτης μίας μεγάλης ΠΑΕ καταστεί τελικώς και ιδιοκτήτης της συνδρομητικής πλατφόρμας η οποία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων για όλες σχεδόν τις ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος.

3. Παρέμβει κανονιστικά λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον κρίνει ότι στις συγκεκριμένες αγορές ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Αθήνα, 18/10/2019

Οι Βουλευτές

Νικόλαος Παππάς

Μάριος Κάτσης

Παναγιώτης Σκουρολιάκος

Ιωάννης Μπουρνούς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter