Επιστολή Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στο Documento: Είμαι ο μόνος κρατούμενος χωρίς δικαιώματα

Επιστολή Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στο Documento: Είμαι ο μόνος κρατούμενος χωρίς δικαιώματα

Στο κράτος δικαίου η ερμηνεία των νόμων δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών, πόσο μάλλον της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Στο κράτος δικαίου οι νόμοι ισχύουν εξίσου για όλους τους πολίτες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν αποτελούν προσωπική επιλογή. Είναι ο μονόδρομος στον οποίο οδηγούν τα καθορισμένα κριτήρια του τι ισχύει ως νόμος. 

Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα εάν υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα μας που απευθύνει με επιστολή του μέσω του Documento ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος από το καλοκαίρι της σύλληψής του το 2002 μέχρι και σήμερα δεν έχει πάρει ούτε μία ημέρα άδεια εξόδου από τις φυλακές.

Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πληροί και με το παραπάνω όλες τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, την οποία σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Σωφρονιστικού Κώδικα θα έπρεπε να λαμβάνει τακτικά τουλάχιστον τα τελευταία οκτώ χρόνια, εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός κρατούμενος ο οποίος δεν έχει χαρεί ούτε στο ελάχιστο αυτό το ευεργέτημα που ο νομοθέτης προβλέπει για κάθε καταδικασμένο έγκλειστο, ανεξάρτητα από τις πράξεις για τις οποίες εκτίει την όποια ποινή του έχει επιβάλει η Δικαιοσύνη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια μάλιστα έχουν απορριφθεί και πέντε αιτήσεις του για υφ’ όρον απόλυση λόγω ηλικίας. Τον περασμένο Ιούλιο με επιστολή του στο Documento είχε καταγγείλει την απόρριψη και της τελευταίας –πέμπτης– αίτησης αποφυλάκισής του.

«Κακοποιώντας –όπως έγραφε χαρακτηριστικά– τη λογική και τον ορθολογισμό. Στρεψοδικώντας, πουλώντας ξανά την ίδια τρελίτσα. Ισχυρίζονται ότι πρέπει να εκτίσω πραγματική ποινή 19 ετών. Αρα τα 19 έτη της παρ. 2 του 105 Π.Κ. που εκτίει ο εβδομηντάχρονος ισοβίτης είναι πραγματικά. Αρα και τα 2/5 της πρόσκαιρης κάθειρξης. Αρα τα 2/5 είναι μικρότερα απ’ το 1/3 που εκτίει ο μη υπερήλικας αφού έχουμε ευεργεσία. Κι όμως δεν είναι. Κατόρθωσαν τον άθλο ν’ ανατρέψουν τα θεμέλια της Αριθμητικής και των Μαθηματικών απ’ την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

«Επαναλαμβάνω» τόνιζε «ότι έχω εκτίσει, σύμφωνα με τον ορισμό του πρώτου εδαφίου της παρ. 6, του 105 Π.Κ. 28,5 έτη. Απ’ αυτά τα 16 έτη (παρά ένα μήνα) είναι πραγματικά. Χωρίς να έχω πάρει ούτε μία άδεια, παρότι μέχρι το 2015 είχα κάνει 7 (επτά) αιτήσεις που απορρίφθηκαν».

Σήμερα εκκρεμεί η απόφαση σχετικά με τη νέα αίτησή του για χορήγηση άδειας. Εχει υποβληθεί εδώ και τρεις μήνες αλλά το αρμόδιο συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ακόμη… Στο μεταξύ ο Αλ. Γιωτόπουλος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας που απαιτεί εξειδικευμένο γιατρό.

Διαβάστε τι καταγγέλλει με νέα επιστολή του στο Documento…

Η επιστολή

Φυλακές Κορυδαλλού Αλέκος Γιωτόπουλος

«8 Φλεβάρη 2019

Αρνούνται να μου δώσουν άδεια!

Την 5η Νοεμβρίου 2018 έκανα αίτηση για άδεια. Εχουν περάσει 3 μήνες και το Συμβούλιο δεν συνεδριάζει, προφανώς για να μην μου παραχωρήσει την άδεια την οποία δικαιούμαι. Επιπλέον, την ζητάω για λόγους υγείας.

Απ’ την αρχή του Οκτώβρη αντιμετωπίζω επώδυνο πρόβλημα υγείας, το οποίο ο γιατρός της φυλακής αδυνατεί να ρυθμίσει. Η αγωγή που μου συνέστησε με φάρμακα και ενέσεις επί 3 μήνες δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Μόνο στα μέσα του Γενάρη αποφάσισε να μου κάνουν ακτινογραφία, πράγμα που όφειλε να κάνει εξαρχής. Από τότε λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ζητάω λοιπόν την άδεια για να έχω μια δεύτερη γνωμάτευση από κάποιον εξωτερικό, ειδικευμένο γιατρό γιατί γνωρίζω ότι υπάρχει θεραπεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 55 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο ισοβίτης δικαιούται άδεια αν έχει εκτίσει πραγματική ποινή 8 ετών και εγώ έχω εκτίσει 16,5 έτη. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 56 αν έχει εκτίσει ποινή άνω των 12 ετών δικαιούται άδεια μέχρι τις εννέα μέρες. Ολες οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 55 εκπληρούνται στην περίπτωσή μου. Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο του νέου Σωφρ. Κωδ. που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση και στη συνέχεια το απέσυρε, θα έπρεπε να μου δώσουν βραβείο για τα 4 διπλώματα Μαθηματικών που απέκτησα μέσα στη φυλακή και το Διδακτορικό. Αντί όμως βραβείου μου προσφέρουν την τιμωρία, αρνούμενοι την άδεια που δικαιούμαι.

Σήμερα, όλοι όσοι καταδικάστηκαν για την υπόθεση 17Ν και έκαναν αίτηση πήραν ή παίρνουν κανονικά άδειες. Είμαι ο μόνος στον οποίο την αρνούνται χωρίς κανένα επιχείρημα. Πρόσφατα σε επιστολή μου στον Τύπο υποστήριξα ότι οι Δικαστές παραβιάζουν τα άρθρα 105 και 106 Π.Κ. τα οποία προβλέπουν την αποφυλάκιση του ισοβίτη άνω των 70 ετών, ακόμη κι αν έχει συντρέχουσα ποινή, αν έχει εκτίσει 19 έτη, με ευεργετικό υπολογισμό. Εγώ σήμερα έχω εκτίσει 29 έτη και 8 μήνες ευεργετικά και αρνούνται να με αποφυλακίσουν. Τώρα προστίθεται και η άρνηση παροχής αδείας, δηλ. παραβιάζουν και το Σωφρ. Κώδικα.

Τελικά, υπάρχει κράτος Δικαίου σ’ αυτήν τη χώρα; Ή μήπως έχουμε Δικαιοσύνη “τύπου Δικτατορίας” όπως την είχε αποκαλέσει αναφορικά με την Δίκη της 17Ν ο τότε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Patrick Baudouin;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter