Επιστολή καλλιτεχνών σε Μητσοτάκη: Επτά μήνες καταστροφής για το ελληνικό τραγούδι

Από παλαιότερη κινητοποίηση των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα / Eurokinissi

Δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσαν σωματεία καλλιτεχνών και δημιουργούν, μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση άφησε τον κλάδο μας εκεί που είναι εδώ και 7 μήνες. Στο κενό», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού έχουν φτάσει στα όρια τους και ζητούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν ευθέως για εγκατάλειψη. 

Σε επιστολή με παραλήπτες τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Λίνα Μενδώνη, Άδωνη Γεωργιάδη, Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιάννη Βρούτση, οι καλλιτέχνες στηλιτεύουν τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα της αναστολής εκδηλώσεων, απόφαση που δεν συνοδεύτηκε με μέτρα στήριξης για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που θα έμεναν δίχως αποζημίωση.

Αναλυτικά η επιστολή

Επιστολή Προς

Τον πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη

την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη

τον υπουργό Ανάπτυξης και επενδύσεων κο Άδωνι Γεωργιάδη

τον υπουργό Οικονομίκών κο Χρήστο Σταϊκούρα

τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών κο Θεόδωρο Σκυλακάκη

τον υπουργό Εργασίας κο Γιάννη Βρούτση

Όπως γνωρίζετε ήδη, ο κλάδος των καλλιτεχνών, είναι ο πιο πληττόμενος σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από την αρχή της πανδημίας, έως σήμερα, οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και γύρω από αυτούς, δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Με δεδομένο ότι, στην πραγματικότητα, εμείς δεν επιστρέψαμε ποτέ στην κανονικότητα, έστω και για λίγο, αντιλαμβάνεστε ότι η αντοχή μας έχει στερέψει.

Μετά από τον παραλογισμό των αντιφατικών ανακοινώσεων που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση, ανέστειλε ξανά όλες τις εκδηλώσεις στην Αττική, χωρίς να ανακοινώσει παράλληλα μέτρα στήριξης. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ακατανόητων ενεργειών, ακυρώθηκαν δε και οι συναυλίες στους περισσότερους δήμους, χωρίς να προβλέπεται η αποζημίωση των συναδέλφων.

Η κυβέρνηση άφησε τον κλάδο μας εκεί που είναι εδώ και 7 μήνες. Στο κενό.

Ως εργαζόμενοι στον χώρο, δεν αντιλαμβανόμαστε, πώς είναι δυνατό να είμαστε ασφαλείς σε αεροπλάνα με 100% πληρότητα, στα πλοία με 85% πληρότητα, στα σχολεία με 25-27 παιδιά ανά τάξη, στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι μεγάλος, αλλά όχι στους συναυλιακούς χώρους, όπου τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας.

Πέραν τούτου, ο περιορισμός στην εστίαση, έχει επηρεάσει δραματικά τα έσοδά μας (τα οποία είναι μηδαμινά), αφού γονατίζει τους χρήστες της μουσικής και των τραγουδιών μας, οι οποίοι δηλώνουν πως αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν στους ΟΣΔ μας, όσο διαρκούν τα μέτρα.

Ως εκπρόσωποι όλων των σωματείων που εκπροσωπούν το Ελληνικό τραγούδι, όλοι εμείς συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί, ζητάμε:

Να επιδοτηθούν άμεσα οι Έλληνες δημιουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί μέσω των ΟΣΔ τους, με τη διανομή ενός εξαμήνου βάσει του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας (συμπεριλαμβανομένης και της διανομής που δεν πρόλαβε να κάνει η ΕΥΕΔ και θα πραγματοποιηθεί από την ΕΔΕΜ).

Άμεσα πλαίσιο λειτουργίας των χειμερινών χώρων που εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία, αλλά και τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων.

Επέκταση των μέτρων στήριξης για όλους τους εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους, που υφίστανται απαγόρευση ή αναστολή ή περιορισμό της εργασίας τους, λόγω υγειονομικών μέτρων

Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού με δεδομένο ότι η κατάσταση η οποία ζούμε παρατείνεται και μαζί με αυτήν και η αγωνία μας για επιβίωση.

Η οικονομική καταστροφή στιχουργών και συνθετών, τραγουδιστών και μουσικών είναι ανυπολόγιστη. Αν συνεχίσετε να μας αγνοείτε, θα εντείνουμε το τραγούδι μας με ηχηρές διαμαρτυρίες, μέχρι να εισακουστούμε.

Τα σωματεία Συνθετών, Στιχουργών και Κληρονόμων

ΑΣΜΑ 450+

ΜΕΤΡΟΝ

ΥΠΕΡΒΑΣΗ

ΣΩΜΣΕ

Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

7 μήνες καταστροφής για το ελληνικό τραγούδι: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς από τα...

Gepostet von 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων am Donnerstag, 24. September 2020
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.