Επιστολή – κόλαφος του ακαδημαϊκού Βοκοτόπουλου για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης

Επιστολή – κόλαφος του ακαδημαϊκού Βοκοτόπουλου για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης

Προσωπική έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον επιφανή βυζαντινολόγο και πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

Μια επιστολή-ράπισμα στις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθεί σε άλλη μία περίπτωση χωρίς διάλογο την ατζέντα της ωσάν οδοστρωτήρα, παρά τις αντιδράσεις εκπροσώπων επιστημονικών φορέων είναι κι αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο από τον ακαδημαϊκό και πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Παναγιώτη Βοκοτόπουλου.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο επιφανής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και κάτοχος της έδρας Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επέμβει «προσωπικώς» για «την ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος των εξαιρετικής σημασίας αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στην Θεσσαλονίκη κατά τις εργασίες κατασκευής υπογείου σιδηροδρόμου. Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου συνιστούν ένα εύρημα με μοναδική αξία για την τέχνη και την πολεοδομία της πρωτοβυζαντινής Θεσσαλονίκης, ανάλογο του οποίου δεν έχει διατηρηθεί σε άλλη σύγχρονη πόλη με βυζαντινές καταβολές. Η μοναδικότητα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν επιβάλλει την διατήρησή τους κατά χώραν και την κληροδότησή τους στις επόμενες γενεές».

Με την επιστολή του –γνωστού για τις συντηρητικές πολιτικές θέσεις– ακαδημαϊκού Π. Βοκοτόπουλου πληθαίνουν οι φωνές για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων και όχι την απόσπασή τους, όπως αποφάσισε ετσιθελικά η κυβέρνηση με μοχλό το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την εταιρεία Αττικό Μετρό και τον δήμο Θεσσαλονίκης αφού άλλαξαν πλήρως τη σύνθεση και τους επικεφαλής. Μάλιστα οι αντιδράσεις από προσωπικότητες διεθνούς φήμης (Διεθνής Ένωση Βυζαντινών Σπουδών, Comite Franςais d’ Etudes Byzantines, Europa Nostra κ.ά.) είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχει προστεθεί στις διαμαρτυρίες κατοίκων, φορέων της Θεσσαλονίκης, επιστημονικών συλλόγων, όπως οι έλληνες αρχαιολόγοι (ΣΕΑ) και οι βυζαντινοί αρχαιολόγοι (Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία) και άλλοι.

Απορίας άξιον είναι γιατί επιμένει η κυβέρνηση και το Μαξίμου στην κατακριτέα λύση της απόσπασης, η οποία και το έργο καθυστερεί, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς μετρό, και τον εργολάβο ευνοεί, καθώς καταβάλλονται ρήτρες από πλευράς πολιτείας, από τη στιγμή που είχε δρομολογηθεί λύση και κατά χώραν ανάδειξη του μοναδικής αξίας σταυροδρομιού των βυζαντινών χρόνων – θα τεμαχιστεί τώρα και η επέμβαση δεν θα έχει επιστροφή καθώς το μνημείο δεν πρόκειται να είναι πια το ίδιο.

Ολόκληρη η επιστολή του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου: 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/06/09/5edf78a1825e630f0b41f115.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter