Επιστολή Νηπιαγωγών σε Κεραμέως: Αδύνατη η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε υγιές περιβάλλον

Επιστολή Νηπιαγωγών σε Κεραμέως: Αδύνατη η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε υγιές περιβάλλον

Ο Σύλλογος Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων Θεσσαλονίκης απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους καθίσταται αδύνατη  η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων προνηπίων του δήμου Θεσσαλονίκης, «σε περιβάλλον που να εξασφαλίζει την ασφαλή και υγιή φιλοξενία των παιδιών»

Σε επιστολή τους προς τη Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, οι νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι εκφράζουν την αγωνία τους για την εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής εν μέσω κορονοϊού.

Όπως σημειώνουν: «Προκύπτει μέγιστο θέμα, τόσο στην λειτουργία των τάξεων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα συστεγαστεί στο χώρο των παιδικών σταθμών, όσο και στη λειτουργία των τάξεων των ίδιων των παιδικών σταθμών. Διότι οι Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με σχετικές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας του π.δ. 99/2017 και οποιαδήποτε αλλαγή στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο της μονάδας, επιβάλλει την έκδοση νέας άδειας».

Ο Σύλλογος ζητά τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, «να κατοχυρωθεί το δημοκρατικό κοινωνικό και παιδαγωγικό δικαίωμα των γονέων, να επιλέξουν ελεύθερα για το 4χρονο παιδί τους, είτε παιδικό σταθμό είτε νηπιαγωγείο, εφόσον τους εξυπηρετεί».

Αναλυτικά η επιστολή

Ο θεσμός των παιδικών σταθμών είναι ένα καταξιωμένο σύστημα προσχολικής αγωγής, το οποίο οι γονείς εμπιστεύονται για δεκαετίες.

Με αγωνία, παρακολουθούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, την εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Με λύπη μας όμως, διαπιστώνουμε ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι αίθουσες δεν επαρκούν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα παιδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος που εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης των νηπίων, ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία , να χρησιμοποιηθούν πέραν των άλλων οι αίθουσες και οι βοηθητικοί χώροι των δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς οι προκατασκευασμένες αίθουσες που επρόκειτο να φιλοξενήσουν τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν έχουν αποπερατωθεί και δεν προβλέπεται να αποπερατωθούν, πριν από τα Χριστούγεννα.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, προκύπτει μέγιστο θέμα, τόσο στην λειτουργία των τάξεων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα συστεγαστεί στο χώρο των παιδικών σταθμών, όσο και στη λειτουργία των τάξεων των ίδιων των παιδικών σταθμών. Διότι οι Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με σχετικές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας του π.δ. 99/2017 και οποιαδήποτε αλλαγή στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο της μονάδας, επιβάλλει την έκδοση νέας άδειας. Επίσης σύμφωνα με το π.δ.99/2017, δεν προβλέπεται η αυθαίρετη συστέγαση με τμήματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγείου εν προκειμένου).

Ήδη οι διαμαρτυρίες των γονέων είναι καθημερινές και έντονες . Ομάδα γονέων με τετράχρονα, έχει καταθέσει υπόμνημα στον εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνήσει το θέμα με όλα τα πρόσφορα μέσα, καθώς διακυβεύεται τόσο η ατομική υγεία όσο και η δημόσια, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου με βάση τη νομοθεσία.

Οι δε παιδικοί σταθμοί, είναι ευαίσθητοι χώροι συνάθροισης πολλών παιδιών, γεγονός που από μόνο του, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα μετάδοσης λοιμώξεων. Ειδικότερα σήμερα, που βρισκόμαστε μπροστά στη φάση έξαρσης της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού Covid-19, θα πρέπει όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι (γονείς, παιδιά, προσωπικό) να είναι εξαιρετικά προετοιμασμένοι και έξω από κάθε απόπειρα πειραματισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ασφαλές υγιές περιβάλλον, για τη φιλοξενία των παιδιών και των εργαζομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων προνηπίων του δήμου Θεσσαλονίκης, σε περιβάλλον που να εξασφαλίζει την ασφαλή και υγιή φιλοξενία των παιδιών

Εν κατακλείδι, ζητούμε τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, να κατοχυρωθεί το δημοκρατικό κοινωνικό και παιδαγωγικό δικαίωμα των γονέων, να επιλέξουν ελεύθερα για το 4χρονο παιδί τους, είτε παιδικό σταθμό είτε νηπιαγωγείο, εφόσον τους εξυπηρετεί.

Να ανοίξουμε την καρδιά μας, τα μυαλά μας, και να συμμαχήσουμε μπροστά σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα, όπως είναι ο σχεδιασμός της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στη χώρα μας, να αφήσουμε τις ήδη παγιωμένες πεποιθήσεις μας, καθώς και τις συντεχνιακές σκοπιμότητες και να προβληματιστούμε θετικά, προς την πραγμάτωση μιας καλύτερης εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, που όλοι ευαγγελίζονται ότι αποτελούν το μέλλον.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3297386446967251&id=325810290791563

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter