Επιστολή «ράπισμα» στον Χρυσοχοΐδη: Έτσι τα δακρυγόνα συμβάλουν στη διασπορά του κορονοϊού

Επιστολή «ράπισμα» στον Χρυσοχοΐδη: Έτσι τα δακρυγόνα συμβάλουν στη διασπορά του κορονοϊού

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συμβολή των δακρυγόνων στην εξάπλωση του κορονοϊού κρούει η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α), με επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναδεικνύοντας ένα θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το documentonews πριν από μερικές ημέρες.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» από τις ΗΠΑ για τον ρόλο των δακρυγόνων στην εξάπλωση του κορονοϊού

Ο επιστημονικός φορέας ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, στον οποίο δραστηριοπιούνται αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και άλλες ειδικότητες γιατρών και λειτουργών υγείας, προειδοποιούν για τις πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων ειδικά κατά τη διάρκεια της επετείου του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Δεδομένου ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων σιέλου ή βλέννας, η χρήση δακρυγόνων με τον βήχα, τα δάκρυα, την παραγωγή σιέλου και την εκροή βλέννας που προκαλεί, πολλαπλασιάζει τη μετάδοσή του ιού. Παράλληλα, οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα δακρυγόνα, ερεθίζουν τη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή, η οποία ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αντιστέκεται στη μόλυνση.

Επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ερεθισμό και βλάβες στους πνεύμονες μετά από έκθεση σε υψηλές ποσότητες δακρυγόνων, υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η πνευμονία ενώ έχουν αναφερθεί και αποβολές εμβρύων. Είναι εξάλλου γνωστό πως τα δακρυγόνα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως το άσθμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Ελλήνων Χημικών έχει προειδοποιήσει για τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση στη χώρα μας. Ο φορέας, ο οποίος αποτελεί σύμβουλο του Κράτους, έχει τονίσει ότι η επικινδυνότητα της ουσίας CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) που περιέχεται στα δακρυγόνα ανάγκασε τον ΟΗΕ, λόγω της χρήσης της στον πόλεμο του Βιετνάμ, να καταλήξει στην απαγόρευσή της μέσω του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και της Σύμβασης του Παρισιού, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα.

Παράλληλα η Ένωση έχει τονίσει ότι “οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες “ευαίσθητες” ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές.»

Εν κατακλείδι, ζητούν από τον υπουργό να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εξάλειψη της χρήσης συγκεκριμένων χημικών και τον περιορισμό της χρήσης των δακρυγόνων, όπως έκαναν αξιωματούχοι σε πόλεις των ΗΠΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter