Επιστολή Συλλούρη προς Ερντογάν: «Επιλέξατε να μείνετε στην ιστορία ως ιστορικός βέβυλος ενός παγκοσμίου συμβόλου

Επιστολή Συλλούρη προς Ερντογάν: «Επιλέξατε να μείνετε στην ιστορία ως ιστορικός βέβυλος ενός παγκοσμίου συμβόλου

Ανοιχτή επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία απέστειλε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο «βέβηλο» και κατηγορώντας τον για «κατακτητική εμμονή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο 

«Σας γράφω αυτή τη σύντομη ανοικτή επιστολή ως ένας Ευρωπαίος πολίτης. Αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας την ύπαρξη και τη συνέχεια είχατε και εσείς διά συνθηκών εγγυηθεί, αν και σήμερα -εσείς και μόνον- δεν την αναγνωρίζετε, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος, τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη συνθήκη εγγυήσεως επικαλείσθε επιμόνως και συνεχώς, για να δικαιολογήσετε τις άνομες πράξεις σας και την παράνομη και πέρα από κάθε πολιτική ηθική κατοχική παρουσία σας στην Κύπρο, καθώς και όσα φοβερά και φρικτά έχετε επιτελέσει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυπρίων πολιτών. Όμως, με την εισβολή της χώρας σας στην Κύπρο το 1974, με επίκληση της εφαρμογής δήθεν του Συντάγματος, και της έκτοτε κατοχής σημαντικού μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχετε παύσει να είστε εγγυητές και είστε πλέον κατακτητές», αναφέρει ο κ. Συλλούρης στην εισαγωγή του.

«Ως Ευρωπαίος πολιτικός, αλλά και ως Έλληνας και Ορθόδοξος Χριστιανός, παρακολουθώ τις έρες αυτές τις ιαχές και τις φωνές και τους πανηγυρισμούς και τους αλαλαγμούς και όλη εκείνη τη θριαμβολογία για τη · μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Μαζί και τις δικές σας δηλώσεις και αποφάσεις. Σας θυμίζω πως εμείς έσα στους αιώνες σεβαστήκαμε πάντοτε τα όσια και τα ιερά όλων των λαών με τους οποίους ζήσαμε ή συναντηθήκαμε. Και αυτό το ξέρετε. Δεν θα βρείτε τέμενος να μετατρέπεται από μέρους μας σε εκκλησία, ακόμα και αν δεκάδες μουσουλμανικά τεμένη στην Κύπρο υπήρξαν άλλοτε για αιώνες Χριστιανικοί ναοί, με τις τοιχογραφίες και αγιογραφίες τους να σώζονται ακόμα στους καλυμμένους με ασβεστοκονίαμα τοίχους . Δεν είμαι βαθύς γνώστης του Κορανίου, αλλά γνωρίζω από αγαπητούς φίλους μουσουλμάνους ότι βασική αρχή είναι ο σεβασμός στα μνημεία άλλων θρησκειών», προσθέτει.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/07/23/5f196c63825e63516a45c872.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter