Την αντίδρασή τους όσον αφορά την πολιτική Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αιχμή τη στάση του κυρίως απέναντι στην Ελλάδα και το Ισραήλ, εκφράζουν με επιστολή τους Αμερικανοί βουλευτές. Παράλληλα καλούν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν, με αυστηρότητα, όλα τα φλέγοντα ζητήματα σε περίπτωση συνάντησής τους.
Σημειώνουν μάλιστα την αυταρχική διακυβέρνηση του Ερντογάν στο εσωτερικό με αναφορά στη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς και στις μαζικές διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων και τη γενικότερη αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία.
«Σας προτρέπουμε να του εξηγήσετε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατή η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, να τον φέρετε αντιμέτωπο με τις ενέργειές του σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, να του μιλήσετε για την προσωπική σχέση του με ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Χαμάς, και για τον σεβασμό των πολιτικών αντιπάλων του και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας», επισημαίνουν οι βουλευτές.
Στην τρισέλιδη επιστολή τους, προειδοποιούν ότι οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας απειλούν τη συνοχή του ΝΑΤΟ, υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα θεμελιώδη στρατηγικά συμφέροντα, τις συμμαχίες και τις αξίες των ΗΠΑ.
Παράλληλα κάνουν σαφή αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα προς τους γείτονές της, και κυρίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρονται στις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και F-16 που έχουν προμηθευθεί από τις ΗΠΑ. Οι βουλευτές εξηγούν ότι τέτοιες ενέργειες είναι ασύμβατες με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ και αποτελούν μια μόνιμη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
«Αυτή η συμπεριφορά είναι τελείως απαράδεκτη για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ», αναφέρουν και προσθέτουν πως «παρά τη γενικότερη μείωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου με αεροσκάφη F-16 και την παράνομη δραστηριότητα εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και αποτελεί συνεχή απειλή για την ασφάλεια ενός σημαντικότατου Ευρωπαίου εταίρου των ΗΠΑ».
Όχι και προϋποθέσεις για τα F-35
Οι βουλευτές εκφράζουν τη σαφή τους αντίθεση σε οποιαδήποτε εξέταση του αιτήματος επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών F-35, επικαλούμενοι τη διατήρηση του συστήματος των S-400. «Όχι F-35 όσο υπάρχουν οι S-400», δηλώνουν προειδοποιώντας ότι μια αντίθετη απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. «Η ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή θα ανατρεπόταν εάν η Τουρκία επανεντασσόταν στο πρόγραμμα των F-35. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επίσης υιοθετήσει την ανησυχητική αναθεωρητική πολιτική που ονομάζεται “Γαλάζια Πατρίδα”. Αυτή χρησιμεύει ως πολιτική και στρατιωτική αιτιολογία για την προώθηση της κυριαρχίας του στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος άλλων περιφερειακών δυνάμεων. Υπό την αιγίδα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, τα τουρκικά σκάφη αμφισβητούν τις ελληνικές και τις κυπριακές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με ανησυχητική συχνότητα. Ο Ερντογάν διεκδικεί κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Υπέγραψε μάλιστα μνημόνιο με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτή η πολιτική περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και προωθεί τους στόχους του Ερντογάν για περιφερειακή κυριαρχία και τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του».
Παράλληλα καταδικάζουν τη στήριξη του Ερντογάν προς τη Χαμάς, την οποία οι νομοθέτες χαρακτηρίζουν ως «βαθιά ανησυχητική» και ασύμβατη με τις αξίες των ΗΠΑ και τις στρατηγικές τους συνεργασίες στην περιοχή. «Ο Ερντογάν ενεργεί ως ο κύριος προστάτης της Χαμάς, έχει επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμεύει ως κόμβος των διεθνών οικονομικών συναλλαγών της, έχει εξισώσει τις ενέργειες του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με εκείνες του Χίτλερ, έχει ανακοινώσει το τέλος κάθε εμπορίου με το Ισραήλ και έχει απειλήσει να εισβάλει στη χώρα».
«Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να είναι η Τουρκία ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» γράφουν οι νομοθέτες «αλλά ο Ερντογάν έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι η προσωπική και πολιτική ατζέντα του είναι ολοένα και περισσότερο ασύμβατη με τις αξίες και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
Η επιστολή καταλήγει με έκκληση προς τον πρόεδρο Τραμπ να αντιμετωπίσει ευθέως τον Ερντογάν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως λένε, θα τον ενδυναμώσει περαιτέρω θέτοντας σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αξιοπιστία των ΗΠΑ.
Τα θέματα που θέτουν:
- Τη χρήση των F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, για τη συστηματική εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο
- Τη μη επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 όσο διατηρεί το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400
- Την υιοθέτηση αναθεωρητικών πολιτικών που είναι επωφελείς για τη Ρωσία και εις βάρος της συνοχής και της ασφάλειας του ΝΑΤΟ
- Την προβληματική πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τον κίνδυνο που θέτει για την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπονομεύοντας συνολικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
- Τους προσωπικούς και πολιτικούς δεσμούς που διατηρεί με ανώτερα στελέχη της Χαμάς και τη στήριξή του προς τους διακηρυγμένους στόχους της Χαμάς για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ
- Την αντισημιτική και αντισιωνιστική ρητορική
- Τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου
- Τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής αντιπολίτευσης εντός μιας υποτιθέμενης δημοκρατίας όπως η Τουρκία
Η επιστολή υπογράφηκε από τους:
Dina Titus, Gregory Meeks, Brad Schneider, Chris Pappas, Vern Buchanan, William Keating, Dan Goldman, Lloyd Doggett, Wesley Bell, Emanuel Cleaver, Jim Costa, Ted Lieu, Josh Gottheimer, James McGovern, Frank Pallone, Grace Meng, Ritchie Torres, Gus Bilirakis, Sheila Cherfilus-McCormick, Greg Landsman, Joaquin Castro και Julie Johnson.
Letter to President Trump by Website Documento on Scribd
Διαβάστε επίσης:
Ποιος είναι ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ’ – Οι θέσεις του και η διαδρομή από το Σικάγο στο Βατικανό
Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ: Ποιος είναι ο νέος Πάπας – Ο πρώτος Αμερικανός
Ο Ρόμπερτ Πρεβόστ είναι ο νέος Πάπας
Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έλον Μασκ σκοτώνει τα πιο φτωχά παιδιά του κόσμου»
Πακιστάν: Κινεζικό μαχητικό J-10 κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη, λένε αμερικανοί