Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική της Ευρωβουλής για την παρακολούθηση Κουκάκη

Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική της Ευρωβουλής για την παρακολούθηση Κουκάκη

Επιστολή προς τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση του σκανδάλου παρακολουθήσεων με το σύστημα Pegasus απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, επισημαίνοντας ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ την περίοδο που ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα.

Η εξεταστική επιτροπή συστήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Ευρωπαίων πολιτών από  κυβερνήσεις κρατών-μελών με το κατασκοπευτικό σύστημα Pegasus, ωστόσο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να επεκταθεί η έρευνα της Επιτροπής σε όλα τα κατασκοπευτικά λογισμικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πολιτών με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Επιστολή στην κυβέρνηση στέλνουν IPI και MFRR για την παρακολούθηση Κουκάκη

Το θέμα του Έλληνα δημοσιογράφου, για το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΠ είναι υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, παρακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Γιοχάνες Μπάρκε, «οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των δημοσιογράφων και πολιτικών για παράδειγμα, είναι απαράδεκτη, εφόσον επιβεβαιωθεί».

Aκολουθεί η επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αγαπητοί συνάδελφοι

Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA

Με την ευκαιρία της έναρξης του πολύ σημαντικού έργου της Επιτροπής, προτείνω να ερευνήσουμε και  άλλες περιπτώσεις λογισμικών spyware και πρακτικών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πολιτών της ΕΕ.

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ότι ο Θανάσης Κουκάκης, Έλληνας δημοσιογράφος που εργάζεται για τους Financial Times και το CNBC, παρακολουθούνταν μέσω του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Το 2021, την εποχή της παρακολούθησης, ο κ. Κουκάκης ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα στην Ελλάδα και ευρύτερα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα κυβερνήσεων υποστήριξε ότι η παρακολούθηση του κ. Κουκάκη ήταν υπόθεση «ιδιωτών». Όμως το smartphone του είχε «μολυνθεί»  από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Τώρα αποκαλύπτεται ότι 13.750 άτομα παρακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, μόνο το 2021.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Johannes Barke δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τις αποκαλύψεις  και τις παρακολουθεί στενά καθώς και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών, είναι απαράδεκτη εάν επιβεβαιωθεί.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης δεν περιορίζεται στην Ουγγαρία και την Πολωνία και πιστεύω ότι πρέπει να διερευνήσουμε όλα τα παρόμοια spyware που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων, πολιτικών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Με ειλικρινείς χαιρετισμούς

Στέλιος Κούλογλου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter