Επιστρέφει στη φυλακή ο Κορκονέας

Επιστρέφει στη φυλακή ο Κορκονέας

Στη φυλακή επιστρέφει ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και αναιρέθηκε για έλλειψη της απαιτούμενης αιτιολογίας η απόφαση του ΜΟΕ Λαμίας, κατά το μέρος που αναγνώρισε στον κατηγορούμενο Επαμεινώνδα Κορκονέα την ελαφρυντική περίσταση του «σύννομου βίου» και συνακόλουθα αναιρέθηκε η απόφαση και ως προς το κεφάλαιο της ποινής και παραπέμφθηκε η υπόθεση, κατά το αναιρούμενο αυτό μέρος της, για νέα συζήτηση στο ίδιο δικαστήριο συγκροτούμενο από δικαστές και ενόρκους άλλους εκτός από αυτούς που δίκασαν προηγουμένως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και αναιρέθηκε για έλλειψη της απαιτούμενης αιτιολογία η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, για τον λόγο αυτό ο Επ. Κορκονέας, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος από τις 30 Ιουλίου 2019 θα πρέπει να βρεθεί και πάλι ενώπιον του δικαστήριο ου για να επιβληθεί νέα ποινή κάθειρξης, χωρίς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.

Η δικαστική απόφαση ελήφθη τον Ιούλιο του 2019 και η αναγνώριση του ελαφρυντικού ισοδυναμούσε με την αποφυλάκιση του Επ. Κορκονέα, αφού εξαιτίας αυτού «έσπασαν» τα ισόβια, που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αγόρευση του Β. Πλιώτα κατά την οποία είχε προτείνει να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη ,αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο, καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη.

«Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου», είχε πει ο κ. Πλιώτας και αναφερόμενος στην αρχή της αναλογικότητας ενώ επεσήμανε ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Επ. Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε προσθέσει πως κυριολεκτικά αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, καθώς και πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γινόταν αποδεκτός ο «ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter