Επιστρέφει στην Τουρκία η Γαλατάσαραϊ: «Δεν αποδεχόμαστε την αλαζονεία των Ελλήνων»

Επιστρέφει στην Τουρκία η Γαλατάσαραϊ: «Δεν αποδεχόμαστε την αλαζονεία των Ελλήνων»
Φωτογραφία αρχείου - Γαλατάσαραϊ / AP Images

Σε… διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε η παραμονή της αποστολής της Γαλατάσαραϊ στην Αθήνα για το φιλικό της Τρίτης με τον Ολυμπιακό. Οι ελληνικές αρχές δεν δέχθηκαν τα PCR τεστ των Τούρκων, τους ζήτησαν να υποβληθούν σε νέα και αυτοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη. Οπότε το φιλικό αναμένεται να ματαιωθεί.

Τα τεστ PCR της Γαλατάσαραϊ είχαν γίνει τις τελευταίες 72 ώρες και όχι εντός 24ώρου που αναφέρεται στο ελληνικό πρωτόκολλο. Έτσι, δεν επετράπη η είσοδος στους Τούρκους και τους ζητήθηκαν νέα τεστ για τον Covid-19. Οι παράγοντες της Γαλατά αντέδρασαν, ενώ εξέδωσαν και μια επιθετική ανακοίνωση, στην οποία μιλούν για αλαζονική αντιμετώπιση από τις ελληνικές Αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γαλατάσαραϊ:

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να παίξουμε έναν φιλικό αγώνα σε μια φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε μία σαφής διάκριση απέναντι μας. Πέρα από τη συνηθισμένη διπλωματική πρακτική ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τα τεστ PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτά και ζητήθηκαν νέα τεστ. Παρά το γεγονός ότι ο προπονητής μας, Φατίχ Τερίμ, και ορισμένοι από τους παίκτες μας προχώρησαν στις σχετικές ενέργειες αντιμετωπίστηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Οι δυσκολίες που προέκυψαν συνέχισαν να αυξάνονται. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, πρακτική και συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών.

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατάσαραϊ , η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και εκπροσωπεί την Τουρκία στην Ευρώπη, υπέστη τέτοια συμπεριφορά».

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση του συμβάντος, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έσπευσε και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. Ο επίσημος λογαριασμός της Γαλατά στο twitter ανέφερε: «Ο Πρέσβης μας στην Αθήνα, κ. Μπουράκ Οζουγκερτζίν, ήρθε στο αεροδρόμιο για να υποστηρίξει την ομάδα μας ενάντια στην ανήθικη πρακτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές και παρακολούθησε τα όσα συνέβησαν μαζί με τον προπονητή μας, Φατίχ Τερίμ».

Θέση για όσα έγιναν στο «Ελ. Βενιζέλος» πήρε και ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Κασάπογλου, ο οποίος δήλωσε:

«Ως αποτέλεσμα της στάσης που αντιμετωπίζει ο αθλητικός μας σύλλογος Γαλατάσαραϊ, μίλησα τηλεφωνικώς με τους προέδρους της ομάδας και εξέφρασα ότι είμαστε μαζί τους. Καταδικάζω έντονα αυτή την στάση που αντιμετωπίζει η Γαλατάσαραϊ».

Πρόεδρος Γαλατά: «Απαιτούμε δημόσια συγνώμη από τις ελληνικές αρχές»

Στη Γαλατασαράι πέρασαν στην απέναντι όχθη και δίνουν πολιτική διάσταση στο γεγονός ότι δεν τους επετράπη η είσοδος για το φιλικό με τον Ολυμπιακό, επειδή δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο για τον κορονοϊό. Ο πρόεδρος της Γαλατά Μπουράκ Ελμάς με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «A Spor» χαρακτήρισε πολιτικό το γεγονός κι αναφέρθηκε και στον Ολυμπιακό. «Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης η διοίκηση του συλλόγου πήρε την απόφαση της άμεσης επιστροφής. Απαιτούμε μία δημόσια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους επισήμους αξιωματούχους της χώρας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός. Η πλευρά του Ολυμπιακού δήλωσε ότι βρίσκεται σε αμηχανία», ανέφερε ο Ελμάς, ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι από τον Ολυμπιακό μετέφεραν στη διοίκηση της Γαλατασαράι ότι νιώθουν ντροπιασμένοι για το περιστατικό.

Ρεπόρτερ της τουρκικής ομάδας ανέφερε ότι «οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν στην αποστολή της ομάδας να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων. Δεν μας έδωσαν καν να πιούμε νερό. Μετά την παρέμβαση του Πρέσβη της Τουρκίας, μας έφεραν νερό έπειτα από τουλάχιστον δύο ώρες αναμονής»

Η δήλωση Χαρδαλιά για το θέμα

Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter