Επιστροφή σε επίπεδα Δεκεμβρίου με αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία – Πιθανό νέο καθολικό lockdown

Επιστροφή σε επίπεδα Δεκεμβρίου με αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία – Πιθανό νέο καθολικό lockdown

Το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη φτάσει στη χώρα όπως λένε οι ειδικοί. Τα 1.261 κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ μαρτυρούν πως παρά τα όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση και παρά τις όποιες αποφάσεις πάρθηκαν, η χώρα έχει επιστρέψει επιδημιολογικά σε επίπεδα Δεκεμβρίου.

Τα αυξημένα κρούσματα, τα μεταλλαγμένα στελέχη, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία εντείνουν την ανησυχία και βάζουν στο τραπέζι νέα αυστηρότερα μέτρα, με ενδεχόμενο καθολικό lockdown και διευρυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας και στην «κόκκινη» Αττική. Το σενάριο για ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από το τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ειδικοί που παρακολουθούν την κατάσταση θα κρίνουν τις επόμενες ημέρες αν θα πρέπει να παρθούν νέα αυστηρότερα μέτρα και ποια θα είναι αυτά. 

Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται ένα  lockdown τύπου Πάτρας, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ. Το σενάριο αυτό άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και ερωτηθείς για το αν μπορεί να εφαρμοστεί στην Αττική ένα τέτοιο μέτρο. «Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, αν ο τρόπος που λειτουργεί (click away και click in shop) συνδεθεί με μεγάλη διασπορά του ιού, τότε είναι πιθανό να ξανακλείσουν τα καταστήματα ενώ για τα σχολεία, αναμένεται να είναι από τα τελευταία που θα βάλουν ξανά λουκέτο 

Αύξηση των νοσηλευόμενων 

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες ανεβαίνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 15% των θετικών στον κορονοϊό ατόμων θα εκδηλώσει σοβαρή νόσηση και θα χρειαστεί νοσηλεία μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών. Αυτό θα σήμαινε πως εκατοντάδες ασθενείς θα χρειάζονταν νοσηλεία το επόμενο διάστημα μόνο από τα χθεσινά κρούσματα. Μια νέα όμως επερχόμενη ισχυρή πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα είναι καταστροφική για όλη τη χώρα.

Την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 30 σε 87 και υπάρχει και αύξηση του δείκτη θετικότητας Rt λίγο πάνω από την μονάδα.

Υψηλά κρούσματα

Πέρα όμως από την «κόκκινη» Αττική, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. όπως η Αχαΐα η οποία κατέγραψε την Τρίτη 64 νέα κρούσματα και 20,63 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων. Υψηλά νούμερα κρουσμάτων σημείωσαν χθες οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας (16), Κοζάνης (19), Κορινθίας (19), Λάρισας (39), ενώ ανησυχητικό είναι το ιικό φορτίο σε Λακωνία (15,71 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Λασίθι (30,51), Μύκονο (39,47), Ζάκυνθο (12,27), Θήρα (26,48) και Χαλκιδική (35,88) όπου καταγράφονται και 38 νέες μολύνσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter