Επιστροφή στα θρανία χωρίς προφυλάξεις και με δυσοίωνες προβλέψεις

Επιστροφή στα θρανία χωρίς προφυλάξεις και με δυσοίωνες προβλέψεις

Στα θρανία επιστρέφουν από σήμερα μαθητές και δάσκαλοι δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, με ασφυκτικά γεμάτες τάξεις, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και ημέρες πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού. 

Ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές που ισχύει αυστηρό lockdown, τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι σήμερα τις πόρτες τους με τους μαθητές να καλούνται να προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας οι εκπαιδευτικοί είχαν θέσει κάποιους όρους και προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να κωφεύει.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης ζήτησε να μην ανοίξουν τα σχολεία στη Σητεία, τονίζοντας ότι η έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή δεν επιτρέπει την ασφαλή παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, ζήτησε την παράταση αναστολής λειτουργίας των σχολείων στην Κάλυμνο, καθώς το νησί βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown.

Οι ειδικοί πάντως, προειδοποιούν πως σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και αν κριθεί αναγκαίο τα σχολεία θα ξανακλείσουν το επόμενο διάστημα. Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε χθες, Κυριακή μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας ενώ το περασμένο Σάββατο ο ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε την ανάγκη για μεγάλη προσοχή στα επόμενα βήματα, που πρέπει να είναι ήπια, καθώς εκτίμησε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα.

Τα μέτρα στα σχολεία

Έτσι, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με τα γνωστά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Επίσης, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως

Επιπλέον προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter