Επιστροφή στο συντηρητισμό: Η UNESCO φόρεσε στρινγκ σε αγάλματα

Επιστροφή στο συντηρητισμό: Η UNESCO φόρεσε στρινγκ σε αγάλματα

Εν έτη 2019, σε μια χώρα που αναπτύχθηκε η ιδεολογία του Φιλελευθερισμού κατά τη γαλλική επανάσταση, φαίνεται πως ο συντηρητισμός επιστρέφει και μάλιστα από μια οργάνωση η οποία υποτίθεται πως προασπίζει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η κίνηση της UNESCO να φορέσει σλιπ και στρινγκ σε ανδρικά αγάλματα αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού ύφους, καλύπτοντας έτσι τα επίμαχα σημεία κάθε άλλο παρά προοδευτική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Συγκεκριμένα, το παράρτημα της UNESCO στο Παρίσι στη διάρκεια των Ημερών Κληρονομιάς, ζήτησε από τον διάσημο καλλιτέχνη Στεφάν Σιμόν να «ντύσει» τα αγάλματά του, που είναι εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική παράδοση, για να μην θιγούν «κάποιες ευαισθησίες» των επισκεπτών.

Η εν λόγω είδηση, καθώς και οι αντιδράσεις των επισκεπτών της έκθεσης, προκάλεσαν σάλο στη Γαλλία και θύμισαν, μάλιστα, το 2016 όταν με απόφαση του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, είχαν καλυφθεί γυμνά αγάλματα σε μουσείο της Ρώμης για να μην προσβληθεί ο πρόεδρος του Ιράν.

«Τέθηκε το θέμα της γυμνότητας των αγαλμάτων και κατανοώ ότι μπορεί να ενοχλήσει. Πρότεινα, λοιπόν, στη διάρκεια της έκθεσης να βρίσκομαι κοντά με ένα ύφασμα και στην ανάγκη να καλύψω το φύλο των αγαλμάτων», δήλωσε ο Στεφάν Σιμόν στην εφημερίδα.

Αλλά οι ιθύνοντες της Unesco φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν ακριβώς την πρόταση του γλύπτη. Όπως είπε ο ίδιος, ο οργανισμός τον ρώτησε λίγες μέρες πριν την έκθεση αν είχε προνοήσει να καλύψει με τρόπο μόνιμο το φύλο των αγαλμάτων. Την παραμονή της έκθεσης, λοιπόν, ο καλλιτέχνης πρότεινε να καλύψει τα δημιουργήματά του με… εσώρουχα.

Τι λέει η UNESCO

Ότι έγινε «λάθος» παραδέχτηκε η UNESCO παρόλο που επέμεινε ότι δεν επιβάλλει τίποτα στους καλλιτέχνες. «Αν είχε τεθεί σε εμάς το θέμα θα είχαμε πει στον καλλιτέχνη ότι θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε, να μην φορέσει εσώρουχα» στα γλυπτά, είπαν από το γραφείο της γενικής διευθύντριας του οργανισμού, Ωντρέι Αζουλέ στη Liberation.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter