Επιστροφή στα γήπεδα: Εισιτήριο… το εμβόλιο

Επιστροφή στα γήπεδα: Εισιτήριο… το εμβόλιο

Τα νούμερα για τους εμβολιασμένους δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση, η οποία για να τα ανεβάσει ποντάρει και στη δίψα των φιλάθλων να επιστρέψουν στα γήπεδα.

Για να χτιστεί το τείχος ανοσίας κατά της πανδημίας στη χώρα μας θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού. Το συγκεκριμένο νούμερο δείχνει απλησίαστο, ενώ και η νεολαία δεν «τσίμπησε» ούτε με τα 150 ευρώ σε κουπόνι που της προσφέρθηκαν για να κάνει το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση στράφηκε και σε μια άλλη μεγάλη κατηγορία, αυτή των φιλάθλων, προκειμένου να την πείσει να εμβολιαστεί. Μες στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι στις 15 Ιουλίου ανοίγουν τα γήπεδα, κλειστά και ανοιχτά, ωστόσο στις εξέδρες θα μπορούν να παρευρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι φίλαθλοι!

Απαγορευτικό

Τα ελληνικά στάδια είναι κλειστά εδώ και περίπου 17 μήνες και ο κόσμος διψάει για μπάλα. Ωστόσο με εισιτήριο στα χέρια θα βρεθούν μόνο όσοι απ’ αυτούς απέκτησαν ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους ή όσοι έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Η κυβέρνηση απαγορεύει το γήπεδο στους μη εμβολιασμένους πολίτες, παρότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική ακόμη και στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι κυβερνώντες προχωρούν λοιπόν σε έναν διαχωρισμό μεταξύ των φιλάθλων έτσι ώστε να πείσουν όσους δεν έχουν αποκτήσει ανοσία να κάνουν το εμβόλιο. Με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των γηπέδων δημιουργείται το εξής παράδοξο: ο ανεμβολίαστος φίλαθλος μπορεί να καθίσει δίπλα στον εμβολιασμένο στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό), σε κλειστό χώρο δηλαδή, αλλά όχι σε ανοιχτό χώρο, όπως οι εξέδρες των σταδίων!

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και γι’ αυτό άλλωστε τα γήπεδα θα ανοίξουν με την πληρότητα στο 85%, ποσοστό που αιφνιδίασε (ευχάριστα) τους ιδιοκτήτες των αθλητικών ανώνυμων εταιρειών. Για παράδειγμα η ποδοσφαιρική λίγκα πίεζε ώστε σε πρώτη φάση τα γήπεδα να άνοιγαν με πληρότητα 30%. Η κυβέρνηση εκτόξευσε το ποσοστό, ευελπιστώντας ότι χιλιάδες ανεμβολίαστοι φίλαθλοι θα κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο.

Οι ανήλικοι φίλαθλοι, όπως ανακοινώθηκε, θα προσέρχονται με δήλωση self test υπογεγραμμένη από τους γονείς τους. Σε αυτήν τη λογική και οι ενήλικες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν αγώνες, αρκεί να είχαν στα χέρια τους αρνητικό rapid test των τελευταίων 48 ή 72 ωρών.

Για την κυβέρνηση όμως αυτό δεν αποτελεί κριτήριο εισόδου στις εξέδρες, καθώς έχει πέσει ο ρυθμός των εμβολιασμών. Και επειδή απέτυχε να πιάσει τους στόχους της ως προς τον αριθμό των εμβολιασμένων πιέζει έμμεσα τους φιλάθλους.

Μόνο στην Ελλάδα

Το μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα δεν ισχύει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Είναι αδιανόητο. Τους αγώνες του Euro 2020 παρακολουθεί και κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί, αρκεί να έχει αρνητικό τεστ. Σε κάθε χώρα ή πόλη που διεξάχθηκαν και διεξάγονται οι αγώνες της διοργάνωσης εφαρμόζεται το δικό της υγειονομικό πρωτόκολλο. Σε όλες έχουν δικαίωμα εισόδου στα στάδια οι ανεμβολίαστοι φίλαθλοι.

Αυτό ισχύει και πέρα από τον Ατλαντικό. Στο NBA ο κόσμος μπαίνει στα κλειστά, για παράδειγμα στο Λος Αντζελες, ακόμη και με self test. Στο διάσημο τουρνουά τένις Γουίμπλεντον, που διεξάγεται αυτή την περίοδο, στις εξέδρες έχουν δικαίωμα να βρεθούν οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αρνητικό PCR τεστ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter