Επιστροφή στα σχολεία εν μέσω έξαρσης κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Επιστροφή στα σχολεία εν μέσω έξαρσης κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές επιστέφουν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στις σχολικές αίθουσες… με μέτρα και συστάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Με ποια μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω έξαρσης κορονοϊού και γρίπης

Την ίδια στιγμή και όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 70. Και όλα αυτά με τα σχολεία να ανοίγουν τη Δευτέρα 8/1 όπου αναμένεται να κορυφωθούν οι λοιμώξεις που θα ταλαιπωρήσουν και τους μαθητές.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι έφτασαν τους 57, ενώ ανιχνεύτηκαν 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 8/12.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

-Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

-Πριν και μετά:  ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

-Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

-Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.
  • Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter