Επιστροφή στην κανονικότητα με αντιφάσεις και ερωτήματα – Ο οδικός χάρτης χαλάρωσης

Επιστροφή στην κανονικότητα με αντιφάσεις και ερωτήματα – Ο οδικός χάρτης χαλάρωσης

H αντίστροφη μέτρηση για μια σχετική επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει.

Χρησιμοποιώντας τα τρία βασικά του όπλα, τα self test, τα εμβόλια και φυσικά την ατομική ευθύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες Τετάρτη στο διάγγελμά του το χρονοδιάγραμμα προς την απελευθέρωση παρουσιάζοντας μια εικόνα της χώρας που δεν έχει καμία σχέση με τα 3.000 κρούσματα και τους εκατοντάδες διασωληνομένους στους ΜΕΘ που κάνουν την κατάσταση ασφυκτική στα νοσοκομεία.

Με πρωταρχικό και μοναδικό στόχο, όπως φάνηκε το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαίου, αραδιάζοντας  μόνο ημερομηνίες και ωράρια κυκλοφορίας χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το πώς την Μεγάλη Εβδομάδα ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται ενώ από αρχές του επόμενου μήνα όλα θα είναι καλά για να επανέλθει και πάλι η κανονικότητα, η κυβέρνηση βαδίζει για ακόμα μία φορά χωρίς σαφές σχέδιο.

Τι ισχύει για τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Έτσι για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μικρές θα είναι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 10 το βράδυ, ενώ από την Δευτέρα 3 Μαΐου θα ξεκινά από τις 11. Για την ημέρα του Πάσχα, οι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν στο σπίτι μιας άλλης οικογένειας για να φάνε μαζί, όμως θα υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στα άτομα. Ειδικότερα, σε εσωτερικό χώρο θα μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτικό θα είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ισχύουν τα εξής:

α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και
γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Τι αλλάζει μετά το Πάσχα

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου όλα αλλάζουν.  Αρχικά, επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα τα εστιατόρια και η εστίαση. Η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ, με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους και αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία και πάλι με self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

 

 

 

 

 

ο ιός δεν θα κολλάει, ενώ την Μεγάλη εβδομάδα θα κολλάει (όχι στις εκκλησίες), αλλά και γιατί από την Δευτέρα ο ιός… δεν θα κολλάει μετά τις 9 το βράδυ, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε το αντίθετο.

ο Κυριάκος Μητσοτάξγς

 

γενικόλογες ανακοινώσεις που γεννούν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχει επαρκής σχεδιασμός για άνοιγμα μετά τις ημέρες το Πάσχα.

 

 

 

μια ωραιοποιημένη εικόνα της χώρας, προκειμένου να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν… τα πάντα μετά το Πάσχα.

 

καθώς αίρονται σταδιακά πολλά από τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν έως σήμερα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter