Επιστροφή στο δόγμα «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε Υγεία και Παιδεία

Επιστροφή στο δόγμα «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε Υγεία και Παιδεία
φωτογραφία αρχείου

Με την επίκληση του «νόμου και της τάξης» απαντά η κυβέρνηση σε σειρά ζητημάτων, από την κατάσταση στα νοσοκομεία και της πανδημίας, έως τα πανεπιστήμια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαφημίζει τις πρώτες προσλήψεις ειδικών φρουρών για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να προαναγγέλλει κανονική επιβολή του προστίμου για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών από την προσεχή Δευτέρα, να απειλεί τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ακόμα και με απόλυση, αλλά και να συντάσσεται με τον Θάνο Πλεύρη απέναντι στους εργαζόμενους του Παίδων Πεντέλης. Για μία ακόμα εβδομάδα σε ισχύ τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο των γιορτών.

«Η Κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, διευκόλυνσης, πειθούς. Ακόμα και τώρα ελπίζουμε ότι όσοι δεν το έπραξαν θα το αποφασίσουν και για την προστασία της δική στους υγείας, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή ζωής και κοινωνικής ευθύνης» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου το πρωί της Πέμπτης.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών», απορρίπτοντας τα σενάρια που υπουργοί της κυβέρνησης είχαν ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες με δηλώσεις τους.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Γ. Οικονόμου επιβεβαίωσε πως τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τις γιορτινές ημέρες μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, παρατείνονται μέχρι και τις 23 του ίδιου μήνα, όπως εισηγήθηκε η κυβέρνηση στην Επιτροπή των Ειδικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως αυτά «μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και για αυτό καμία χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας».

Παράλληλα, στάθηκε στο πλευρό του Θάνου Πλεύρη εναντίον των εργαζόμενων του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, που διαμαρτύρονται για τις μεθοδεύσεις κατά της λειτουργίας του νοσοκομείου και της μετατροπής του σε εμβολιαστικό κέντρο απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία του. Ο υπουργός Υγείας κατέθεσε την Πέμπτη αγωγή ώστε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζόμενων του νοσοκομείου, με τον Γ. Οικονόμου να ξεκαθαρίζει πως αυτή η εξέλιξη ήρθε κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης.

«Σήμερα, η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας, ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των γιατρών εκεί, η οποία θα παρεμποδίσει τον εμβολιασμό εάν εξελιχθεί και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Σήμερα το πρωί κατατέθηκε η αίτηση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και αναμένουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης» δήλωσε, ενώ υποστήριξε πως το νοσοκομείο «λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά» παρά την αναστολή των εφημεριών.

«Το Παίδων Πεντέλης λειτουργούσε και θα λειτουργεί κανονικά. Τακτικά ιατρεία, χειρουργεία, επισκέψεις, θα λειτουργεί κανονικά. Επειδή ταυτόχρονα στο Παίδων Πεντέλης θα λειτουργήσει και ένα mega εμβολιαστικό κέντρο, δύο εφημερίες την εβδομάδα που γινόντουσαν εκεί, δεν θα γίνονται για τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και θα υποστηρίζονται από άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία» υποστήριξε για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση.

Σε αντίστοιχο άτεγκτο ύφος και η απάντησή του για τους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι και βρίσκονται σε αναστολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις απειλές του Θάνου Πλεύρη εναντίον τους για την πιθανότητα απόλυσής τους. Όπως ανέφερε, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, «τελούν σε αναστολή και λήγει τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως να οδηγηθούν εκτός ΕΣΥ».

Στο δόγμα του «νόμου και τάξης» κινήθηκε και αναφορικά με την κατάσταση στα πανεπιστήμια, επικαλούμενος την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, και εκθειάζοντας πρυτανικές αρχές για τη συνεργασία τους με τις αρχές. Ο Γ. Οικονόμου, αφού έσπευσε να υπενθυμίσει πως το εν λόγω δόγμα αποτελεί «προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας», έκανε λόγο για «άλμα προόδου» που κάνουν τα πανεπιστήμια της χώρας με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, διαφημίζοντας την επικείμενη τετράμηνη εκπαίδευση των πρώτων 400 ειδικών φρουρών το προσεχές διάστημα στην Κομοτηνή, ώστε να αποκτήσουν «πλήρη ενσυναίσθηση του χώρου μέσα στον οποίο θα λειτουργήσουν.

Χωρίς να πει λέξη για τις ποινικές εμπλοκές του καθηγητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην ΑΣΟΕΕ και για το γεγονός πως προκύπτει πως η κυβέρνηση παρότι ήταν ενήμερη τον διατήρησε στις κρατικές θέσεις που νωρίτερα τον είχε τοποθετήσει, ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε πως «τα όσα θλιβερά παρακολουθούμε κατά καιρούς από διάφορους τραμπούκους σε συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και για τα οποία επαναλαμβάνω δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή», συμπληρώνοντας πως «δεν αποτελούν τον κανόνα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν συνολικά την λειτουργία των Ιδρυμάτων και της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας».

Μάλιστα, στάθηκε σε ένα ακόμα σημείο αυτοθαυμασμού για την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «άλλωστε ο καθένας παρατηρεί ότι είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν. Είναι πολύ λιγότερα διότι έχουμε φροντίσει να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που επιτρέπει στα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας να επιτελούν το ρόλο τους και να επιβάλουν τους νόμους και την τάξη διασφαλίζοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία και την κανονικότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter