Επιστροφή στον Μεσαίωνα: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Επιστροφή στον Μεσαίωνα: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση
Διαδήλωση για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τερμάτισε τη συνταγματική προστασία στο δικαίωμα της άμβλωσης, σηματοδοτώντας την ανατροπή της προστασίας της σωματικής αυτονομίας στην Αμερική που θα μπορούσε να αναγκάσει τις γυναίκες να ολοκληρώσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να αναγκαστούν να κάνουν άμβλωση σε πολιτείες ή χώρες όπου η διαδικασία προστατεύεται, οδηγώντας σε εκτεταμένες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για εκατομμύρια Αμερικανίδες.

Συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο

Έξι συντηρητικοί δικαστές, που αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στο εννεαμελές δικαστήριο εξαιτίας των τριών διορισμένων από τον Ντόναλντ Τραμπ δικαστών, έχουν αποφανθεί υπέρ ενός νόμου του Μισισιπή που απαγορεύει την άμβλωση στις 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης, ενώ επίσης ανατρέπει βασικά προηγούμενα που δημιουργήθηκαν από την απόφαση ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Roe v Wade ως επιβεβαιωτική απόφαση στην υπόθεση Planned Parenthood v Casey του 1992.

Η απόφαση Roe επιβεβαίωσε τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων έως τις 23 ή 24 εβδομάδες εγκυμοσύνης, ενώ η απόφαση Casey επιδίωκε να απαγορεύσει στις πολιτείες να επιβάλλουν «αδικαιολόγητα προσκόμματα» στην πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Η απόφαση αυτή από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας στις 24 Ιουνίου τερματίζει 50 χρόνια ομοσπονδιακής προστασίας για την πρόσβαση στις αμβλώσεις και αφήνει τις πολιτείες να αποφασίσουν εάν θα απαγορεύσουν τη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε γρήγορα να ποινικοποιηθεί ή να τεθεί ουσιαστικά εκτός νόμου στις μισές περίπου ΗΠΑ.

Η γνώμη του Δικαστηρίου αναφέρει ότι το δικαίωμα της άμβλωσης δεν έχει «ρίζες στην ιστορία και την παράδοση του έθνους» και δεν «αναφέρεται» στο Σύνταγμα, επομένως είναι παράνομο, αν και αυτός ο κατάλογος δικαιωμάτων, τον οποίο ακόμη και το ίδιο ο δικαστήριο αναγνωρίζει, είναι εκτενής, αφού συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα αντισύλληψης και γάμου με άτομο άλλης φυλής ή φύλου.

Ιστορική απόφαση

Η απόφαση Roe βασίστηκε στις προβλέψεις της 14ης Τροπολογίας, που συντάχθηκε στον απόηχο του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει στις πολιτείες να «[στερούν] από οποιοδήποτε άτομο τη ζωή, την ελευθερία ή την περιουσία, χωρίς τη δέουσα νομική διαδικασία». Έτσι, παραχωρήθηκαν σημαντικά δικαιώματα όπως αυτό της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας από την κρατική παρέμβαση σε ιδιωτικές ιατρικές αποφάσεις που δεν προσδιορίζονται ρητά στο Σύνταγμα.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μια απόφαση για την υπονόμευση του Roe θα επέτρεπε στις δεξιές νομικές προσπάθειες να καταργήσουν τα δικαιώματα LGBT+, την ισότητα γάμου και τα συζυγικά οφέλη, τα δικαιώματα στη δημόσια εκπαίδευση και τις προσπάθειες επανεξέτασης κρίσιμων αποφάσεων για τα πολιτικά δικαιώματα που βασίζονταν στις προστασίες της 14ης Τροπολογίας.

Κύμα νόμων κατά των αμβλώσεων

Το 2022, ένα κύμα νομοθεσίας κατά των αμβλώσεων σε πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών που ανέμεναν την επικείμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρότεινε την εξάλειψη της πρόσβασης στις αμβλώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις και την ποινικοποίηση της φροντίδας για τις αμβλώσεις, καθιστώντας κακούργημα για τους παρόχους να βλέπουν ασθενείς που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση.

Οι ασθενείς που θέλουν να κάνουν άμβλωση σε πολλές πολιτείες αντιμετωπίζουν ήδη προϋποθέσεις για υπερήχους, μεγάλες περιόδους αναμονής, απαγορεύσεις στη χρήση ορισμένων ασφαλίσεων υγείας για την κάλυψη περίθαλψης αμβλώσεων και απαγορεύσεις στα ραντεβού τηλεϊατρικής για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την άμβλωση, που είναι η πιο κοινή μορφή άμβλωσης.

Οι μαύρες γυναίκες αναμένεται να βιώσουν την πιο δραματική μείωση στην ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση άμβλωσης, ακολουθούμενες από τις ισπανόφωνες γυναίκες και εκείνες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Εν τω μεταξύ, 16 πολιτείες και η Ουάσιγκτον έχουν θεσπίσει νόμους που προστατεύουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter