Επιτελικές οι ευθύνες για την τραγωδία στην Καρδίτσα

Επιτελικές οι ευθύνες για την τραγωδία στην Καρδίτσα

Ευθύνες του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου αλλά και αρμόδιων κρατικών φορέων για τις φονικές πλημμύρες στο Μουζάκι Καρδίτσας τον περασμένο Σεπτέμβριο διαπιστώνει έκθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας της 43χρονης φαρμακοποιού Ευδοκίας Πλακιά, που έχασε τη ζωή της ενώ επέστρεφε σπίτι της. Η έκθεση-καταπέλτης αναμένεται να κατατεθεί στον εισαγγελέα ως στοιχείο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες αρμοδίων.

Ηταν Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου. Το καιρικό φαινόμενο ήταν εξαιρετικά έντονο. Οχι όμως και η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει στην έκθεσή του ο πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης, το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Το μήνυμα που προειδοποιούσε τους κατοίκους για ακραία καιρικά φαινόμενα στάλθηκε κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα στις 22.00. Ωρες δηλαδή αφότου ο «Ιανός» είχε αρχίσει ήδη να επελαύνει. Οσο για το Μουζάκι, οι κάτοικοι δεν έλαβαν ποτέ το προειδοποιητικό μήνυμα επειδή εκεί δεν εκπέμπουν οι κεραίες του νομού Καρδίτσας αλλά του νομού των Τρικάλων.

Η γέφυρα κατέρρευσε

Σύμφωνα με την έκθεση Γκουρμπάτση που αποκαλύπτει το Documento, από νωρίς το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου

υπήρχαν ενδείξεις για τη σφοδρή κακοκαιρία. Μόλις στις 17.00 τρία χιλιόμετρα από το Μουζάκι τα ορμητικά νερά παρέσυραν τη γέφυρα Μπαλάνου, ενώ άρχισαν να παρατηρούνται και οι πρώτες διαβρώσεις δομών της περιοχής. Μιάμιση ώρα μετά, τμήματα του δρόμου αρχίζουν να υποχωρούν, ενώ πέφτει και μια κολόνα της ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά στο Μουζάκι δεν ενημερώθηκαν από το 112.

Στις 20.00 η Ευδοκία Πλακιά κλείνει το φαρμακείο της. Περνά τη γέφυρα και στρίβει αριστερά προς το κέντρο υγείας. Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε ήδη υποχωρήσει, με αποτέλεσμα η ίδια να πέσει μέσα. Κανείς δεν φρόντισε να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να την εμποδίσει να περάσει από το σημείο. Το πτώμα της βρέθηκε έξι μέρες μετά στις όχθες του ποταμού Πάμισου.

«Ανίκανος μηχανισμός»

«Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας στην περίπτωση της Ευδοκίας Πλακιά αποδείχτηκε τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ανίκανος και αναποτελεσματικός, ως όφειλε, για να προστατέψει τη ζωή της από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και τον Δήμο Μουζακίου στις 18 και 19.09.2020. Προκύπτουν και τεκμηριωμένα περιγράφονται αναλυτικά στην πολυσέλιδη προκαταρκτική τεχνική έκθεση που συνέταξα και ήδη παρέδωσα στον νομικό συμπαραστάτη της οικογένειας και διακεκριμένο ποινικολόγο Αντώνη Φούσα τεράστιες ευθύνες του συστήματος πολιτικής προστασίας. Ειδικότερα, από σοβαρότατα λάθη και παραλείψεις τού ως άνω συστήματος και των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων συγκεκριμένα όργανα από εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια οδήγησαν νομοτελειακά στον θάνατο την Ευδοκία, αφού ούτε την ενημέρωσαν ούτε την προστάτεψαν έγκαιρα και αποτελεσματικά από τον κίνδυνο, ως όφειλαν κατά νόμο και μπορούσαν να το πράξουν. Από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα. Η πολιτική προστασία για μια ακόμη φορά ήταν κατώτερη της αποστολής της» υπογραμμίζει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Η εισαγγελία και η οικογένεια

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν δυσλειτουργίες και παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς κατά την επέλαση του «Ιανού» έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Στο μεταξύ η οικογένεια της φαρμακοποιού ετοιμάζεται μέσω του δικηγόρου της Αντώνη Φούσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Πράγματι μου ανατέθηκε η υπόθεση της 43χρονης φαρμακοποιού που έχασε τη ζωής της στο Μουζάκι Καρδίτσας. Ζήτησα τη γνώμη του πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση ο οποίος διαπίστωσε ευθύνες των αρμοδίων. Εν τω μεταξύ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων. Εμείς από την πλευρά μας θα δηλώσουμε παράσταση υποστήριξης κατηγορίας και βεβαίως θα κατατεθούν και οι σχετικές αγωγές» σημειώνει στο Documento ο κ. Φούσας.

«Η αυτεπάγγελτη έρευνα που διενεργείται από την πυροσβεστική φοβάμαι ότι θα επιχειρήσει να συγκαλύψει τις ως άνω ποινικές ευθύνες, αφού “κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει”. Ευτυχώς όμως διενεργείται παράλληλα εισαγγελική έρευνα και σύντομα θα λάμψει η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη» καταλήγει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter