Επιτελική άγνοια, κυβερνητική αδιαφορία

Επιτελική άγνοια, κυβερνητική αδιαφορία

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μοίρασμα του πακέτου στήριξης της εργασίας το ελληνικό υπουργείο δήλωσε απλώς… παρόν

Ενα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτάκτως για την αντιμετώπιση της ανεργίας που φέρνει η πανδημία είναι και η χρηματοδοτική συνδρομή έως 100 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων, τα οποία θα χορηγούνται από την ΕΕ με ευνοϊκούς όρους στα κράτη-μέλη.

Το πρόγραμμα που εν συντομία αποκαλείται SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) έχει στόχο να διευκολύνει τα κράτη-μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών συστημάτων μερικής απασχόλησης ή στήριξης αυτοαπασχολούμενων ως απάντηση στην τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα διαπιστώνοντας τις βαριές οικονομικές απώλειες του ευρωπαϊκού νότου και την ανεργία που φουντώνει παρεμβαίνουν στη διαδικασία. Πρότειναν ο καταμερισμός των 100 δισ. ευρώ να γίνει με κριτήριο κυρίως το ύψος της ανεργίας που έχει κάθε χώρα και όχι βάσει της συμμετοχής των κρατών-μελών στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει ο τρόπος κατανομής των ποσών για τη χώρα μας είναι ότι εάν τα κονδύλια του SURE κατανεμηθούν βάσει του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έχει έως 1,4 δισ. ευρώ στη διάθεσή της (συμμετέχουμε με 1,4% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ), ενώ εάν η κατανομή γίνει κυρίως με βάση το ποσοστό ανεργίας, το ποσό που θα διατεθεί θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Θα ήταν λογικό λοιπόν στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης που έγινε με τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη Τρίτη η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και παρεμβαίνοντας ουσιαστικά με συγκεκριμένα στοιχεία να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό, τόσο από τα κονδύλια για τη μερική απασχόληση όσο και θέτοντας το γενικότερο ζήτημα επιδότησης της εργασίας.

Γι’ αυτό αρκετά ΜΜΕ προτού διεξαχθεί διατυμπάνιζαν ότι «τη χώρα μας αναμένεται να εκπροσωπήσει εκτός απροόπτου ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης», εξωραΐζοντας το τραυματισμένο από τις πλατφόρμες των «ελικικού» προφίλ του. Την επομένη της συνόδου βέβαια οι πολλές αναφορές εξαφανίστηκαν και οι ενδιαφερόμενοι έψαχναν με τον… μεγεθυντικό φακό για να βρουν τι διημείφθη και τι ακριβώς διεκδίκησε η Ελλάδα.

Και αυτό γιατί ελλείψει σχεδίου – καθώς πέραν των επικοινωνιακών και των φωτογραφικών ρυθμίσεων η κυβέρνηση δεν δείχνει και πολλή ενάργεια στα «δευτερεύοντα»– ο Βρούτσης την… έκανε και η εκπροσώπηση της χώρας ανατέθηκε στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ως αρμόδια για το δημογραφικό, που ήταν το άλλο θέμα της συζήτησης.

Αγνοώντας προφανώς το αντικείμενο, το μόνο που κατόρθωσε η υφυπουργός –όπως μας πληροφόρησαν οι υπεύθυνοι για την επικοινωνιακή προώθηση των απόψεών της– ήταν να δηλώσει ότι η κυβέρνηση «αντιμετώπισε έγκαιρα και με επιτυχία την κρίση» και πως «εργάζεται συστηματικά στην κατεύθυνση της στήριξης όσων έχουν πληγεί από την πανδημία με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η πρωτοβουλία SURE». Η κ. Μιχαηλίδου, δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά της κ. Μιχαηλίδου, ούτε πρότεινε κάτι ούτε διεκδίκησε οτιδήποτε, καλυπτόμενη πίσω από μια δήλωση προθέσεων για «πλήρη αξιοποίηση» όποιων κονδυλίων δοθούν μέσω του SURE, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα θέσουν… άλλοι.

Στο πλαίσιο που κινείται η κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία αποκτούν τα ερωτήματα που έθεσε η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου ρίχνοντας φως στην κυβερνητική αδιαφορία:

01 Ποιο ποσό ακριβώς διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση για τη χώρα μας από το χρηματοδοτικό πακέτο SURE;

02 Στήριξε τη θέση των ευρωπαϊκών συνδικάτων ώστε η κατανομή των πόρων να μη γίνεται μόνο στη βάση του ΑΕΠ του κράτους αλλά να λαμβάνεται υπόψη και το ποσοστό ανεργίας, θέση που ευνοεί την υψηλότερη χρηματοδότηση της χώρας;

03 Ελαβε πρωτοβουλία η ελληνική πλευρά για ένα μέτωπο διεκδίκησης των χωρών του νότου για υψηλότερη χρηματοδότηση από το πακέτο SURE; Απαντήσεις βέβαια ούτε δόθηκαν ούτε θα δοθούν. Γιατί… μάσκες μπορεί να βρέθηκαν αλλά η διαφάνεια ακόμη αναζητείται!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter