«Επιτελική» ανικανότητα: Πέντε μήνες μετά την καραντίνα συστήνουν επιτροπή για τα γηροκομεία

«Επιτελική» ανικανότητα: Πέντε μήνες μετά την καραντίνα συστήνουν επιτροπή για τα γηροκομεία

Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό διάστημα εντοπίζονται κρούσματα σε γηροκομεία ανά την επικράτεια, η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος πέντε μήνες μετά το τέλος του lockdown.

Μπορεί σε επίπεδο ρητορικής η προστασία των ηλικιωμένων να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όμως, σε επίπεδο πολιτικής πρωτοβουλίας η αρμόδια επιτροπή για την προστασία φιλοξενούμενων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), δηλαδή γηροκομεία, συστάθηκε μόλις στις 24/9/2020.

Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «συνιστάται Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων με σκοπό την προστασία από τον κορονοϊό Covid-19 των φιλοξενουμένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) και λοιπές κλειστές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Αρμοδιότητα της εν λόγω Επιτροπής είναι:

α) η παρακολούθηση των δεδομένων που σχετίζονται με την εξέλιξη της διασποράς του κορονοϊού στις δομές αυτές,

β) ο γενικός συντονισμός, βάσει των δεδομένων αυτών, των φορέων που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή των μέτρων που εκάστοτε ισχύουν για την προστασία από τον κορονοϊό των φιλοξενούμενων στις ανωτέρω δομές,

γ) ο συντονισμός των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων αυτών από τα αρμόδια προς τούτο όργανα,

δ) η υποβολή προτάσεων στους συναρμόδιους υπουργούς για τη λήψη νέων μέτρων ή την τροποποίηση των ισχυόντων προκειμένου για την προστασία των ευπαθών ομάδων, στις οποίες αναφέρεται το παρόν άρθρο.

Μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής που θα συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα, είναι:

α) ο αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας υπουργός Εργασίας, ως Πρόεδρος,

β) ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας,

γ) ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας,

δ) ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας,

ε) ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,

στ) ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή,

ζ) ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Επιπλέον, συνίσταται Επιτροπή Εποπτείας, η οποία θα αποσκοπεί στην παρακολούθηση της εκτέλεσης των μέτρων που ισχύουν για την προστασία από τον κορονοϊό των φιλοξενούμενων σε Μ.Φ.Η. Μέλη της εν λόγω Επιτροπής θα οριστούν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και κάθε Περιφέρειας.

Γιατί άργησε τόσο;

«Καιρός ήταν…» σχολιάζουν με νόημα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την σύσταση των προαναφερθέντων Επιτροπών, αφού τα πολλαπλά κρούσματα σε διάφορα γηροκομεία της χώρας αποτελούν υγειονομική βόμβα. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση κωλυσιέργησε και δεν προχώρησε στη σύσταση αυτών των Επιτροπών νωρίτερα. Και εν προκειμένω, κανένα «εμβόλιο» ατομικής ευθύνης στους νέους δεν μπορεί να υποσκελίσει τις αναντίρρητες κυβερνητικές ευθύνες. 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/10/05/5f7b3b17825e634b11020192.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter