Επιτελικό κράτος γελοιότητας: Χωρίς υπαλλήλους η Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών

Επιτελικό κράτος γελοιότητας: Χωρίς υπαλλήλους η Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών

Χωρίς υπαλλήλους αφήνουν την Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για το τμήμα εκείνο του κρατικού μηχανισμού το οποίο είναι αρμόδιο για «την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών» σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η Γενική Διεύθυνση  Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) είναι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. Όπως επισημαίνεται την ιστοσελίδα της ΓΔΑΕΦΚ μεταξύ των «στρατηγικών σκοπών» της ΓΔΑΕΦΚ είναι ο «σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στο δομικό πλούτο της χώρας», «ο συντονισμός των δράσεων και επιχειρησιακών λειτουργιών των Διευθύνσεων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών», «η εποπτεία και ο έλεγχος του έργου των Διευθύνσεων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών» κτλ.

Με απλά λόγια οι υπάλληλοι της ΓΔΑΕΦΚ είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση των σχεδίων αποκατάστασης μιας περιοχής που έχει πληγεί από φυσική καταστροφή. Κάνουν αυτοψίες στις περιοχές που έχουν πληγεί, συντάσσουν έγγραφα και συγκεντρώνουν δικαιολογητικά, παρακολουθούν την πορεία των έργων με επαναληπτικούς ελέγχους κτλ. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος ειδικά σε ότι αφορά τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για τις επισκευές και ανακατασκευές.

Πρόκειται για μια ακατανόητη ενέργεια που αφορά το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη την ώρα που κάτοικοι πολλών περιοχών δεν έχουν ακόμη συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις καταστροφές από την κακοκαιρία του χειμώνα ή το σεισμό που έπληξε το Σεπτέμβριο το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη.

Έληξαν 55 συμβάσεις, λήγουν ακόμη 150

Ωστόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φαίνεται να συμμερίζονται τη σπουδαιότητα του έργου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και έχουν λήξει από τα τέλη Μαρτίου 55 συμβάσεις υπαλλήλων της ΓΔΑΕΦΚ, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ ακόμη 150 συμβάσεις υπαλλήλων λήγουν στα τέλη του μήνα. Δεδομένου ότι η Υπηρεσία αποτελείται από 250 και πλέον υπαλλήλους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διαρκώς ανανεωνόμενες από το 2018, αντιλαμβάνεται κανείς τι επιπτώσεις θα έχει στο έργο της υπηρεσίας η μη ανανέωση των συμβάσεων,

Σε μια περίοδο που οι φυσικές καταστροφές πλήττουν ολοένα και περισσότερο τις διάφορες περιοχές της χώρας λόγω και της κλιματικής αλλαγής και ενώ ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας οι κάτοικοι περιμένουν από τους υπαλλήλους να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις περιουσίες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, που το Σεπτέμβριο του 2021 επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό των έξι ρίχτερ.  Μήνες μετά οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των σπιτιών ειδικά στα σπίτια ακόμη «σέρνονται» με αργές διαδικασίες.

«Πολλοί κάτοικοι έφυγαν για να μείνουν σε συγγενικά πρόσωπα και τα χωριά παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Το πρόβλημα είναι έντονο σε Αστρίτσι, Αλάγνι, Μελέσσες, Αγιές Παρασκιές και αλλού. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την αποκατάσταση σπιτιών είναι χρονοβόρες και έχουμε ζητήσει την επίσπευσή τους», ανέφερε ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης μιλώντας πριν από μερικές εβδομάδες σε τοπικά ΜΜΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter