Επιτελικό κράτος: Παράγκα Μητσοτάκη στο Documento της Κυριακής – Mαζί το HOTDOC HISTORY και το Docville

Επιτελικό κράτος: Παράγκα Μητσοτάκη στο Documento της Κυριακής – Mαζί το HOTDOC HISTORY και το Docville

– Επιτελικό κράτος: Παράγκα Μητσοτάκη. Εγκαθιδρύουν καγκελαρία βαλκανικού τύπου αφαιρώντας την εξουσία από υπουργούς και θεσμικά όργανα και παραδίδοντάς τη σε golden boys του Κυριάκου

– Παύλος Πολάκης: Τον κυνηγούν επειδή ξεσκέπασε τα σκάνδαλά τους

– Κώστας Τασούλας: Ήθελε να έχει ασυλία για… εκβιασμό αλλά δίκη για τον Πολάκη

– Χωρίς ελαφρυντικά. Αστυνομικά εγκλήματα χωρίς τιμωρία. Άλλη μία απόφαση-πρόκληση η απελευθέρωση του Επ. Κορκονέα. Απόψεις κορυφαίων νομικών: Νίκος Κωνσταντόπουλος (πολιτική αγωγή στη δίκη Γρηγορόπουλου), Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης (πρόεδρος Πρωτοδικών)

– Μαρέβα Μητσοτάκη: Ντύνει, στολίζει, διαφημίζεται ως εθνική μας μοδίστρα

– Κράτος – Εκκλησία. Ο καλός ο Λούλης όλα τα αλέθει. Όταν η κυβέρνηση κάνει το ράσο σημαία: Γιώργος Πλειός: «Τα στενά παπούτσια της παράδοσης». Χάρης Αθανασιάδης: «Οι δεσμεύσεις της σατραπείας»

– Γιώργος Πρίντεζης: «Θα έπαιζα και στη Β’ Εθνική, αλλά η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Α1»

– ΣΥΡΙΖΑ. Διάλογος για την επόμενη μέρα. Γράφουν: Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Τάσος Πετρόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης

– Κυβέρνηση. Τα 4+1 fake news για τις συντάξεις

– Τράπεζες. 80.000 ακίνητα στο σφυρί από Σεπτέμβριο

Hot Doc History: Ένα τεύχος για τον δικτάτορα Μεταξά και τους Ευρωπαίους… συναδέλφους του

Το τεύχος του Hot Doc History που θα είναι ένθετο στο Documento της Κυριακής δεν είναι μια επανάληψη γνωστών βιογραφικών στοιχείων του Μεταξά ή αποτίμησης των οδυνηρών πεπραγμένων του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

Είναι ένα διαφορετικό τεύχος για τον απαίσιας μνήμης δικτάτορα ακριβώς διότι δεν αναλώνεται στα τετριμμένα στερεότυπα αλλά επιχειρεί να διεισδύσει στον πυρήνα ενός φασίζοντος καθεστώτος το οποίο επιβλήθηκε μέσα από τη Βουλή! Με την υποκίνηση του βασιλιά αλλά και την κοινοβουλευτική υπερψήφιση από το βενιζελικό Κέντρο.

Εστιάζει κυρίως στην ερμηνεία του φαινομένου της κυριαρχίας φασιστικών και αυταρχικών καθεστώτων σε ολόκληρη την Ευρώπη του Μεσοπολέμου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Όχι σαν «ιστορικό ατύχημα», μα ως αποτέλεσμα μιας δηλητηριώδους γοητείας που ασκούσε η ακροδεξιά στα περίφημα μεσοαστικά στρώματα. Και, φυσικά, στους μεγαλοαστούς που ένοιωθαν ανησυχία –βάσιμα ή αδικαιολόγητα– από τις απεργίες και τις κοινωνικές συγκρούσεις.

Στο τεύχος ξεδιπλώνονται γεγονότα σαν τα διαδοχικά πραξικοπήματα στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, η στάση πληρωμών από τον Βενιζέλο, το «Ιδιώνυμο», η πολιτική αστάθεια και η απαξίωση του κοινοβουλευτισμού. Το ανόητο πραξικόπημα του Πλαστήρα το 1933 που έφερε σε θέση άμυνας την αντιμοναρχική παράταξη και η αντεπίθεση με το κίνημα του ’35, από δημοκρατικούς αξιωματικούς, που το μόνο που κατάφερε ήταν να επιταχύνει την παλινόρθωση του θρόνου. Με ένα νόθο δημοψήφισμα που απέδωσε ένα 97,88% υπέρ του Γεωργίου Β΄.

Η αδύναμη δημοκρατική αντίδραση με το σχεδόν θνησιγενές Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα, δηλαδή ΚΚΕ – Φιλελευθέρων, και εν τέλει ο καταστροφικός συμβιβασμός του επίσημου βενιζελισμού με τη μοναρχία.

Ο δρόμος για τον «Τρίτο Ελληνικό Πολιτισμό» και τα ξερονήσια είχε ανοίξει…

Docville

– «Το Σάλα Σάλα έγινε Sala Sala». Ο βιρτουόζος Θανάσης Βασιλόπουλος με το κλαρίνο του συναντά τους Dreamers Inc (Μάριος Χαβιαράς και Θάνος Καλεντίνης) και τον Θοδωρή Throdef Φοροζή και κατακτούν τα μεγαλύτερα clubs στον κόσμο. Στο ρεπορτάζ ο Σπύρος Οικόπουλος.

– Μια σύνθεση του «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και των «Ευμενίδων» του Αισχύλου παρουσιάστηκε σε έναν κύκλο τριών παραστάσεων στον χώρο του ομώνυμου στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Αυστρία. Ο Παναγιώτης Φρούντζος συζητάει με την Ελλη Παπακωνσταντίνου, την καλλιτέχνιδα που συνέλαβε την ιδέα, έγραψε το κείμενο και σκηνοθέτησε το έργο, για την εμπειρία που έζησε και για τη θέση του φασισμού στη σημερινή Ευρώπη.

– Γιορτές Ρόκκας. Σε δύο μικρά χωριά της Κρήτης η τέχνη ανθίζει με ριζίτικα τραγούδια, θεατρικά δρώμενα, ηχητικό περίπατο που βασίζεται αφηγήσεις των κατοίκων και εργαστήρια. Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια Μέτη Παναγιωτοπούλου και κατοίκους των χωριών που ζητούν περισσότερη ζωή στον τόπο τους. Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη.

– Υποβλητικοί ήχοι πάνω από το Αιγαίο. Από 19-25 Αυγούστου η Σύρος αναδεικνύει για τρίτη χρονιά το ιστορικό της εκκλησιαστικό όργανο με συναυλίες και παράλληλες εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο. Στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη.

– Η συγγραφέας Πέλα Σουλτάτου σε μία ενδιαφέρουσα και επίκαιρη κουβέντα με την Έμυ Ντούρου με αφορμή το βιβλίο της «Ανάποδες στροφές».

– «Κοκτέιλ». Ο Σπύρος Οικόπουλος ανακαλύπτει τη φιλοσοφία και τα μυστικά του πιο εντυπωσιακού είδους ποτού στο 360 Coctail Bar. Η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

– Χαϊμαλίνα: Ενα φεστιβάλ ενάντια στον φασισμό στα Ανώγεια της Κρήτης ένα χωριό που έχει ζήσει από πρώτο χέρι τη φρίκη του ναζισμού.

– Ο μουσικός Στάθης Γκαντζούρας συστήνεται στο Docville στη στήλη Νew Entries

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter