Επιτελικός εξευτελισμός από τους βαρόνους

Επιτελικός εξευτελισμός από τους βαρόνους

«Γαλάζια» ανικανότητα και στο ποδόσφαιρο, καθώς με τους χειρισμούς Μητσοτάκη η κυβέρνηση κατάφερε να βρεθεί απέναντι σε όλους: όλες τις ομάδες, οπαδούς-ψηφοφόρους, Σαμαρά, βουλευτές και στελέχη

Στα απόνερα της µπάλας πνίγεται η πολυδιαφηµισµένη για την αποτελεσµατικότητά της κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πιστή στο δόγµα της εξυπηρέτησης των επιφανών υποστηρικτών της άµα τη αναλήψει της διακυβέρνησης, βρίσκεται στα διασταυρούµενα πυρά δύο ολιγαρχών: του χορηγού και της Ν∆ και του ίδιου του Κυριάκου Βαγγέλη Μαρινάκη και του άσπονδου εχθρού των ολυµπιακών παοκάρχη Ιβάν Σαββίδη. Ποιον να δυσαρεστήσει και ποιον να ευνοήσει; Μπροστά σε αυτό το δίληµµα το «επιτελικό κράτος» άρχισε τις νοµικές εκπτώσεις µε την κατάθεση τροπολογιών για να γλιτώσει τα χειρότερα: την απώλεια ψηφοφόρων και µιντιακής στήριξης. 

Εκεί ήταν όµως που οι χειρισµοί της κυβέρνησης έπεσαν στην τέλεια καταιγίδα. Κατάφερε να βάλει απέναντί της όλους: τους ολιγάρχες και τα µιντιακά συστήµατα που τώρα ρίχνουν βέλη για τις αστοχίες της κυβέρνησης, τους οπαδούς-ψηφοφόρους που βρίσκονται σε αναβρασµό, τους βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες που δυσανασχετούν για το τι θα πουν στην εκλογική πελατεία τους, µε πρώτο «θύµα» τον διαγραφέντα ευρωβουλευτή Ζαγοράκη, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Σαµαρά που φρόντισε να κάνει ντρίµπλα στη Βουλή για να στείλει µήνυµα στον Κυριάκο ενώ το Μαξίµου έχανε το επικοινωνιακό momentum. Και άλλοι πολιτικοί στο παρελθόν, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, µπορεί να παρέµβαιναν µε χαριστικές ρυθµίσεις χρεών τύπου «Νέα Καβάλα» και «Νέος Πανιώνιος» για να στηρίξουν την εκλογική τους πελατεία, δεν κατέληγαν όµως σε αυτό το χάος που –όποια κι αν είναι η τελική δικαστική απόφαση– απειλεί την πολιτική σκηνή µε εµφύλιο βορείων και νοτίων. Εργο Μητσοτάκη κι αυτό, του οποίου πρώτος όµηρος καθίσταται ο ίδιος!

Case study για χειρισμούς κρίσεων

Ως case study για το τι πρέπει να αποφεύγεται σε χειρισµούς κρίσεων θα διδάσκεται στο µέλλον η αντιµετώπιση της διένεξης Ολυµπιακού – ΠΑΟΚ από το «επιτελικό κράτος» και η παρέµβασή του µε φωτογραφική διάταξη προκειµένου την τελευταία στιγµή να διασώσει την οµάδα της Θεσσαλονίκης από τον υποβιβασµό και βασικά την πελατεία της Ν∆ στη µακεδονική πρωτεύουσα.

Τα αποτελέσµατα των χειρισµών του Μεγάρου Μαξίµου αφήνουν τους πάντες δυσαρεστηµένους, ενώ έχει αποδοµηθεί και το βασικό αφήγηµα περί του κράτους «νόµου και τάξης» και της κυβέρνησης που οικοδοµεί το µέλλον της νέας Ελλάδας. Ετσι, οι χειρισµοί τους:

• ∆υσαρέστησαν τους οπαδούς και την ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ, που θεωρεί ότι «η κυβέρνηση δίνει το πρωτάθληµα στον Ολυµπιακό». Οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται και το πολιτικό κόστος αυξάνεται, εντείνοντας και τον εκνευρισµό των «γαλάζιων» παραγόντων που από την πρώτη στιγµή ευθυγραµµίστηκαν µε τον Ιβάν Σαββίδη.

• ∆υσαρεστηµένοι είναι όµως και οι οπαδοί και η ιδιοκτησία του Ολυµπιακού. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που µεθόδευσε την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας στην Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού, επιθυµούσε τον υποβιβασµό του ΠΑΟΚ για να πάρει τον έλεγχο του πρωταθλήµατος. Αντίστοιχες αντιδράσεις αναµένονται και από τον Πειραιά.

• ∆υσαρεστηµένες είναι και όλες οι άλλες οµάδες, που θεωρούν ότι έγινε χαριστική ρύθµιση προς τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ καθαρά για πολιτικούς λόγους.

• Θύτης και θύµα στην υπόθεση είναι σε κάθε περίπτωση ο δυστυχής Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος µετρά αντίστροφα τον χρόνο για την αποµάκρυνσή του από την κυβέρνηση στον επικείµενο ανασχηµατισµό, είτε ισχύει η κατηγορία του ΠΑΟΚ ότι «είναι υποχείριο του Βαγγέλη Μαρινάκη» είτε όχι. Ηδη από τη ∆ευτέρα παραµερίστηκε και τους χειρισµούς όπως και το περιεχόµενο της ρύθµισης διαµόρφωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυσαρέστησε το σύνολο των βουλευτών του, οι οποίοι την περασµένη Τετάρτη στη Βουλή… δεν µιλιούνταν καθώς, όπως έλεγαν, «ένιωθαν να εξευτελίζονται».

• Παράπλευρη απώλεια µε τα δικά της χαρακτηριστικά η σύγκρουση µε τον Αντώνη Σαµαρά, η οποία πλέον ήρθε στη δηµοσιότητα σε σηµείο που οι συνεργάτες του Μαξίµου πρότειναν στον πρωθυπουργό τη διαγραφή του το µεσηµέρι της Τετάρτης.

• Εάν σε κάτι συµφωνούν όλοι είναι ότι η ζηµιά για την κυβέρνηση των επιτυχιών και των θαυµάτων είναι µεγάλη. Σε αυτή µετριέται και η απώλεια του Θοδωρή Ζαγοράκη από την οµάδα της Ευρωβουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, λένε, έχει αρχίσει η επεξεργασία νέου αθλητικού νόµου που θα ρυθµίζει και τα των συλλόγων προκειµένου να αποκατασταθεί το καταρρακωµένο πρωθυπουργικό προφίλ.

Περιφρονεί τη σιωπηρή πλειοψηφία

Κυρίως όµως η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση και οι εν γένει χειρισµοί της αφήνουν πικρή γεύση στην πλειονότητα των πολιτών, σε εκείνο το τµήµα το οποίο σε άλλες περιπτώσεις οι κυβερνώντες χαρακτηρίζουν «σιωπηρή πλειοψηφία», η οποία πέρα και έξω από γηπεδικές λογικές είδε την κυβέρνηση να υποκύπτει σε µια ισχυρή οµάδα πίεσης. Καταρρίπτεται το αφήγηµα του πρωθυπουργού ότι οικοδοµεί τη νέα Ελλάδα –κάτι που προβάλλει σε κάθε ευκαιρία στο εξωτερικό–, µακριά από λογικές και συµπεριφορές του παρελθόντος.

Επιπλέον φαίνεται ότι η κυβέρνηση που επικαλείται συνέχεια «το κράτος του νόµου και της τάξης», που εξαντλεί την αυστηρότητά του όταν πρόκειται για τους φτωχοδιάβολους αυτής της κοινωνίας, που καταγγέλλει τους προηγούµενους για την ελαστικοποίηση των ποινικών κωδίκων, που παρεµβαίνει στους εισαγγελείς για να ζητήσει πιο αυστηρές ποινές για τους συλληφθέντες στο Κουκάκι, τα ξεχνά όλα αυτά όταν κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη ενός ισχυρού οικονοµικού παράγοντα και την πελατεία του κόµµατος στη Θεσσαλονίκη.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα µετά την επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ στα γραφεία του βουλευτή Σταύρου Καλαφάτη. Με µεγάλη προσοχή να µην πληγώσει τα αισθήµατά τους αναφέρει: «Κατανοούµε την αγάπη των φίλων του ΠΑΟΚ για την οµάδα τους (sic) αλλά θεωρούµε απαράδεκτη οποιαδήποτε µορφή βίας». Φτάνει να τη συγκρίνει κανείς µε τις ανακοινώσεις που βγάζει όταν ο Ρουβίκωνας πετάει τρικάκια, που τότε κραδαίνει τη ροµφαία της νοµιµότητας που θα επιβληθεί.

Παλαιοί και νέοι «νταβατζήδες»

Ηταν λίγο µετά την ανάληψη της δικής του πρωθυπουργίας το 2004 όταν ο παντοδύναµος τότε Κώστας Καραµανλής είχε δηλώσει ανάµεσα σε σουβλάκια και κεµπάπ, µπίρες και καπνούς των βουλευτών του στον Μπαϊρακτάρη ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις πέντε νταβατζήδες· αν καθαρίσεις µαζί τους από την αρχή, τότε µπορείς να κυβερνήσεις». Με τον «βασικό µέτοχο» ο Κ. Καραµανλής πήγε σε σύγκρουση που τον οδήγησε στη στρατηγικής σηµασίας ήττα από την οποία η κυβέρνησή του δεν συνήλθε ποτέ.

Αν και αυτή η γενιά έχει πλέον σε σηµαντικό βαθµό εκλείψει, αυτό που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βαπτίσει «διαπλοκή µεταξύ πολιτικής, οικονοµίας και µέσων ενηµέρωσης» ζει, βασιλεύει και διαιωνίζεται. Η επόµενη γενιά, δίχως την ιδιοφυΐα των παλαιότερων που τηρούσαν τα προσχήµατα και διατηρούσαν ισορροπίες –µε µεγάλη παρένθεση την υπόθεση Κοσκωτά–, διαθέτει άγνωστης προέλευσης χρήµατα, έχει ανοικτές υποθέσεις µε τη ∆ικαιοσύνη και χαρακτηρίζεται από την υπερσυγκέντρωση εξουσίας. Κατέχει ποδοσφαιρικές οµάδες και αντίστοιχα οπαδικούς στρατούς, εκδοτικά συγκροτήµατα, ελέγχει τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει αιµοµικτικές σχέσεις µε την πολιτική εξουσία. ∆ιαθέτει όµως και δικούς της βουλευτές, όπως έδειξε η πολιτική αυτοκτονία του Θ. Ζαγοράκη και η ευθυγράµµιση σχεδόν όλων των «γαλάζιων» παραγόντων της Θεσσαλονίκης µε τον ΠΑΟΚ.

Εν αντιθέσει µε τον Κ. Καραµανλή και τον Αλέξη Τσίπρα που πήγαν σε σύγκρουση (και υπέστη τη δική του ήττα µε την αδειοδότηση ο τέως πρωθυπουργός) ή τον Αντώνη Σαµαρά που ήταν σε διαρκή διαπραγµάτευση, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει ζητήµατα µε τη διαπλοκή, όπως δείχνει η σταθερή στήριξη που του προσφέρουν τα µεγάλα συγκροτήµατα των Μαρινάκη, Αλαφούζου αλλά και Σαββίδη το τελευταίο διάστηµα. Αλλωστε τα δηµοσιογραφικά τους συγκροτήµατα και το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν∆ λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Ισως για πρώτη φορά κινδυνεύει να βρεθεί ανάµεσα στα διασταυρούµενα πυρά Μαρινάκη και Σαββίδη (µε τον Αλαφούζο να καραδοκεί) στη µεταξύ τους βεντέτα για τον έλεγχο της «παράγκας» του ελληνικού ποδοσφαίρου και, ακόµη περισσότερο, να συγκεντρώσει τα πυρά και των δύο κάθε φορά που θεωρούν ότι η κυβέρνηση µεροληπτεί. Η πλευρά Μαρινάκη θεωρεί ότι ο Σαββίδης µε τη βοήθεια της προηγούµενης κυβέρνησης έλεγξε τους παράγοντες του ποδοσφαίρου τα τελευταία τρία χρόνια. Η πλευρά Σαββίδη πάλι θεωρεί ότι µε την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού (ΕΕΑ) ο ιδιοκτήτης του Ολυµπιακού µε όργανο τον Λ. Αυγενάκη επιχειρεί να του πάρει το πρωτάθληµα που θα κατακτούσε για τρίτη διαδοχική χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό το τηλεφώνηµα που έγινε τη ∆ευτέρα µετά την απόφαση της ΕΕΑ µεταξύ του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη ∆ηµητριάδη και του Σαββίδη. Ο Γρ. ∆ηµητριάδης τον ενηµέρωσε ότι θα έρθει ρύθµιση που θα ακυρώνει την ποινή του υποβιβασµού και του ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. Ο Σαββίδης απάντησε ότι η υπόθεση είναι στηµένη από τον Μαρινάκη µέσω του Αυγενάκη και ότι αυτό σηµαίνει πόλεµο.

Η σχέση Μαρινάκη – Μητσοτάκη είναι διαχρονική και µετράει δύο γενιές. Με τον Σαββίδη τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Ο επιχειρηµατίας της βόρειας Ελλάδος πριν από τέσσερα χρόνια είχε δώσει συνέντευξη στο «Πρώτο Θέµα» µε την οποία καταφερόταν εναντίον του Κυρ. Μητσοτάκη λόγω της σχέσης του µε τον Βαγγ. Μαρινάκη, προέβλεπε ότι «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός» και στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, όπως δείχνει το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει κάνει τις περισσότερες εµφανίσεις του στο κανάλι του Σαββίδη. Η στροφή Σαββίδη επιβεβαιώθηκε µε τη δηµόσια συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίµου προ µηνός µε τον Κυρ. Μητσοτάκη. Το ερώτηµα βέβαια είναι αν συζήτησαν εκεί την επικείµενη καταιγίδα που ερχόταν µε την απόφαση της ΕΕΑ. Και επειδή δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συµφέροντα, είναι αµφίβολο εάν η παρούσα κυβέρνηση θα διατηρήσει µέχρι το τέλος τις καλές σχέσεις µε το σύνολο της διαπλοκής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter