Επίθεση ημίχρονο, κατενάτσιο τελικό

Επίθεση ημίχρονο, κατενάτσιο τελικό

Λαλίστατος εντός συνόρων, σιωπηλός μπροστά στον Ερντογάν και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργαλειοποιεί το προσφυγικό και την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιχειρώντας όχι μόνο να υπερβεί τη δυσαρέσκεια της δεξιάς «πολυκατοικίας» στο εσωτερικό της ΝΔ για το μακεδονικό, την εισβολή των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο και τη μη αξιοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εμφανίζοντας εαυτόν και το κόμμα του ως προστάτες της εθνικής ακεραιότητας.

Αυτή την προσπάθεια επιχείρησε να ματαιώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Mega λέγοντας το αυτονόητο, ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση να φυλάττουν τα σύνορά τους ζητώντας τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για μια κοινή στάση απέναντι στο πρόβλημα.

Το οξύμωρο είναι ότι όσο ψηλά ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής της στο προσφυγικό η κυβέρνηση τόσο χαμηλά τους κρατά απέναντι στους πραγματικούς αίτιους για την κατάσταση, την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιπροσθέτως η όποια ελληνική παρέμβαση στις Βρυξέλλες είναι πραγματικά ανύπαρκτη αφού έφτανε μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ, μια τρίωρη επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στα σύνορα και 700 εκατομμύρια ευρώ για να ξεχάσουμε κάθε σκέψη για έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής και για λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

Κλείνει τα αυτιά στις συνετές φωνές

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό η κυβέρνηση επιτρέπει διάφορες ομάδες πολιτών σε ρόλο αυτόκλητου προστάτη να σουλατσάρουν σε Εβρο, Λέσβο και Χίο προπηλακίζοντας πρόσφυγες, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, αλληλέγγυους πολίτες και εργαζόμενους σε ΜΚΟ. Και το κάνει παρά τις προειδοποιήσεις –λίγων, είναι αλήθεια–, συνετών φωνών εντός της ΝΔ οι οποίες επισημαίνουν εδώ και ημέρες ότι όλους αυτούς θα τους βρει σύντομα μπροστά της. Οτι άλλο πράγμα είναι η φύλαξη των συνόρων ώστε όσοι περνούν να διαθέτουν τα ανάλογα χαρτιά ή να τυγχάνουν της πρόνοιας του διεθνούς και ελληνικού Δικαίου και άλλο πράγμα να στήνεις επικοινωνιακές πολεμικές επιχειρήσεις.

Και τα φίλα προσκείμενα μίντια… τον χαβά τους

Αρωγός στα πρωθυπουργικά σχέδια είναι τα ΜΜΕ. Από την πρώτη στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε να εκβιάσει με τις προσφυγικές ροές την ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία και τη Μέρκελ, προκειμένου να βρεθεί σε καλύτερη θέση στο τραπέζι που αργά ή γρήγορα θα μοιράσει τα «λάφυρα» της συριακής κρίσης, οι οθόνες στην ημεδαπή δείχνουν πρόσφυγες και Τούρκους αστυνομικούς να πετούν δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά. Αλλά και επιχειρηματίες και καναλάρχες που στέλνουν νερό και χυμούς «σε φαντάρους και τους αστυνομικούς που φυλάττουν Θερμοπύλες» ή ακόμη και νοικοκυρές που μαγειρεύουν «για τα παιδιά στο μέτωπο»!

Μερικές ημέρες πριν βέβαια σε Λέσβο και Χίο οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ κατήγγειλαν ότι τους είχαν 38 ώρες όρθιους χωρίς φαγητό και νερό, ενώ τους άφησαν να κοιμούνται στους διαδρόμους του πλοίου.

Το θέατρο του παραλόγου που στήνει στα σύνορα η κυβέρνηση με το προσφυγικό βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με όσα (δεν) πράττει στη διπλωματική σκακιέρα. Εμπειροι διπλωμάτες λένε ότι είναι το λιγότερο οξύμωρο να μιλάς για εισβολή στα σύνορά σου, να δείχνεις εικόνες από Τούρκους αστυνομικούς να εκτοξεύουν δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά, η τουρκική τηλεόραση να έχει κατακλυστεί με ρεπορτάζ για λεωφορεία του στρατού που μεταφέρουν από την ενδοχώρα πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα, ο Ερντογάν να λέει όσα λέει για την Ελλάδα κι εσύ να μην έχεις καλέσει στην Αθήνα τον Τούρκο πρέσβη να του επιδώσεις μια έγγραφη διαμαρτυρία.

Τα πράγματα έκανε χειρότερα ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή,ο οποίος επικαλούμενος πηγές στις Βρυξέλλες τουίταρε ότι η ηγεσία της ΕΕ ήρθε για μια βόλτα στον Εβρο, αφού πρώτα εξασφάλισε την αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον Ερντογάν! Κατηγορία την οποία το Μαξίμου δεν σχολίασε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter