Επίθεση της Le Monde στον πρόεδρο της FIFA – Έκανε τα «στραβά μάτια» στη Φενερμπαχτσέ

Επίθεση της Le Monde στον πρόεδρο της FIFA – Έκανε τα «στραβά μάτια» στη Φενερμπαχτσέ

Ο Τζάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA, ξαναέρχεται στην επικαιρότητα για μια υπόθεση που αφορά στο τουρκικό σκάνδαλο του 2011, όταν «βοήθησε» τη Φενερμπαχτσέ να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Η κατηγορία προέρχεται από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σύμφωνα με το οποίο ο Ινφαντίνο, γενικός γραμματέας της UEFA εκείνη την περίοδο, άναψε «πράσινο φως» για την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας, που προέβλεπε σε περιπτώσεις απάτης υποβιβασμό και ποινή τουλάχιστον 12 βαθμών, μαζί με πρόστιμα σε μετρητά.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ινφαντίνο είχε εγκρίνει «αλλαγές εξαίρεσης», υπό τον όρο ότι οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι δεν θα συμμετείχαν στην επόμενη διοργάνωση του Champions League.

«Μπορούμε να πούμε, για λογαριασμό της UEFA, ότι η πρότασή σας φαίνεται να είναι μια λογική απάντηση, ανάλογη και κατάλληλη γι΄ αυτό το πρόβλημα. Πιστεύουμε επίσης ότι θα είστε σε θέση να εφαρμόσετε γρήγορα τις προτεινόμενες κυρώσεις» έγραψε ο Ιταλός αξιωματούχος, που πολιτογραφήθηκε Ελβετός, μία ημέρα μετά την επιστολή που είχε αποστείλει η τουρκική ομοσπονδία.

Τον Απρίλιο του 2012 η Τουρκία άλλαξε τους κανονισμούς της, με συνέπεια να μην προβλέπεται πια υποβιβασμός σε περίπτωση απάτης. Πάνω απ΄ όλα, όμως, τα προτεινόμενα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, γεγονός που οδήγησε την Τραμπζονσπόρ, δεύτερη στο πρωτάθλημα την περίοδο 2010-11, να κινηθεί για να προσπαθήσει να ανακτήσει τον «κλεμμένο τίτλο» εκείνης της χρονιάς.

Πριν από έξι χρόνια, στην Τουρκία αποκαλύφθηκε σκάνδαλο διαφθοράς με στρεβλά αποτελέσματα του πρωταθλήματος της προαναφερόμενης 2010-11, ακόμη και εγκλήματα που σχετίζονταν με την εμπορία όπλων.

Μια μεγάλη επιχείρηση των Αρχών οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις που αφορούσαν 16 συλλόγους και περισσότερα από 90 στελέχη τους, που κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέλη μιας ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης, αφιερωμένης στον καθορισμό αγώνων, με επίκεντρο τον πλούσιο σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, που κατάκτησε το πρωτάθλημα έχοντας χειραγωγήσει αρκετά παιχνίδια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter